21 millióból meglehet a kulcsrakész családi ház: hogy készül, és mennyire időtálló egy készházépület?

Alternatív építési módszerrel a házépítés költségei lefaraghatók.

GettyImages-936384788

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki számára más rajzolódik ki, amikor elképzeli álomházát. Van, aki földszintes, más emeletes épületre gondol, minimál stílusúra vagy épp klasszikusra. Ötletek tekintetében rendszerint nincs hiány, de az anyagi forrásokat illetően annál inkább előfordulhat.

Egy ház felépítése ugyanis nemcsak rengeteg munka és hosszú idő, de az ember pénztárcáját sem kíméli. Az álomotthon eszményképét mégsem feltétlenül kell elengedni: alacsonyabb kiadással is megvalósulhat az ideális házikó, csupán egy költségkímélő módszer szükséges. Ilyen alternatíva a készházépítés, mellyel kinézetre a téglaházakkal megegyező otthon húzható fel, meglehetősen gyorsan. Egy 70 négyzetméteres épület akár 21 millióból is kulcsra készen kihozható, de még számos kecsegtető árajánlat lelhető az interneten.

A készházakról dióhéjban

A készházak falai, szemben a hagyományos téglaházakkal, nem az építkezés helyszínén születnek meg. Műhelyi körülmények közt, előre gyártják azokat és a tetőt is, majd csaknem komplett állapotban szállítják el a telekhez.

A falak többféle alapanyagból készülhetnek, betonból és fából is. Európában rendszerint a faanyag használata az elterjedt. A különböző cégek más-más technológiával előállított panelekkel dolgoznak. Elérhetők SIP-, illetve Liapor-technikával gyártottak is.

Az, aki készházat szeretne építeni, szemben más könnyűszerkezetes technológiákkal, a legtöbb építőcégnél nem variálhat túl kreatívan, hogy milyen alakú épületet, mekkora helyiségeket szeretne, hanem előre elkészített háztípusok közül választhat. Ennek ellenére mindenki megtalálhatja az álmaival leginkább összhangban lévőt, hiszen cégről cégre sokféle típust kínálnak. Érdemes alaposan szétnézni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha később bővítésre kerülne sor, készház esetén lehetnek statikai akadályok, így már előre hosszú távú igényekben kell gondolkodni.

Ha megvan az elképzelések szerinti verzió, akkor a gyárban az annak megfelelő formájú és méretű falakat, illetve tetőszerkezetet fogják elkészíteni, a kész elemekből pedig hamar összeáll majd a választott forma.

Hogyan épül egy készház?

A készházak jóval hamarabb elkészülnek, mint egy hagyományos téglaház, csupán a gyárakból való kiszállítást kell türelemmel kivárni. A helyszínre érkezett lapokból viszont akár két nap leforgása alatt is összeáll a szerkezetkész épület.

Mivel az előregyártott lapok már magukban foglalják a favázszerkezetet, az alapozás után nincs más hátra, mint egyszerűen, kézierő, illetve daru segítségével a helyére tenni az illeszkedő elemeket. Ezeket speciális ragasztóval és csavarkötéssel rögzítik. A házra hagyományos és előregyártott tető is kerülhet. A falak igény szerinti szigetelést kapnak. A nyílászáró- és vezetékszerelő munkák után vakoló-, burkoló- és festőmunkálatok következnek, mígnem szerkezetkészből kulcsrakészre válik az épület.

A készházépítésnek sok előnye van. Hála az előre gyártott részeknek és a gyors tempónak, szinte kizárható, hogy eső érné az alkotóelemeket, ahogy az egy hagyományos építkezésen sokszor megesik. A költségek könnyen kalkulálhatók már jó előre. Ráadásul az egyéb építőmódszerekhez képest a készházépítés környezetbarát folyamat, ugyanis hulladékmentes.

Időtállóság és rezsi

Sokan tartanak attól, hogy egy készház nem lesz annyira időtálló, mint egy téglaépület, ám amennyiben faanyagból készülnek, az ilyen típusú épületek akár többszáz évig is stabilan állhatják a sarat.

A készházak nemcsak kivitelezésükkor, de később is pénztárcakímélőek maradnak, ami különösen a fűtésszámlán és a villanyszámlán mutatkozhat meg. Mivel ezek az épületek jól szigeteltek, tökéletesen bánnak a hőmérséklettel: télen könnyen felfűthetők, és meleg is marad odabent, nyáron viszont kirekesztik a hőséget. Ennek köszönhetően sem rengeteg fűtésre, sem maximumra állított légkondira nem lesz szükség.

Az ilyen házak akár rezsimentesre is kihozhatók, amennyiben a megrendelő speciális építőanyagokat és energetikai megoldásokat kínáló építőcéghez fordul.

Jól látható, hogy a készházak sok nézőpontból jó választásnak bizonyulnak, és egy megfontolandó opcióval bővítik a házépítők lehetőségeit.

Zsákból házat?

Miért is ne? Ez az építési módszer is igen olcsó a hagyományoshoz képest, és meglepő, milyen szépeket lehet kihozni belőle.

Ezt is szeretjük