3 trendi kerti bútor apró erkélyre és teraszra
Eláruljuk, hogyan varázsolhatod hangulatossá az erkélyt vagy a teraszt, és bemutatjuk a legpraktikusabb bútorokat is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erkélytől vagy a terasztól sokkal kevesebb kényelmet vár el az ember, mint a beltéri helyiségektől, pedig nem kell egy széknek kényelmetlennek lennie csak azért, mert az udvaron áll, és nem a nappaliban.

Gondold végig, mit szeretnél csinálni a teraszon vagy az erkélyen, és, hogy a nap melyik szakában a legjobb ott lenni, majd eszerint rendezd be. Ez utóbbiban segítünk, sőt, azt is megmutatjuk, milyen bútorok állnak a rendelkezésedre, ha csupán aprócska helyed van a szabadban.

Kellemes hangulatban a szabadban

Amíg jó az idő, semmi okod rá, hogy naplemente előtt bemenj a lakásba - ha pedig hangulatosan sikerül berendezned az erkélyt vagy a teraszt, nem is lesz kedved hozzá.
A megfelelő hangulat megteremtésének egyik legjobb eszköze a megfelelő világítás biztosítása, ám, ha külső világítás kiépítésére nincs lehetőséged, bájos hatást érhetsz el egy sor futófénnyel vagy karácsonyfaégővel.

A sziporkázó szálakkal körülkerítheted az étkezésre és beszélgetésre alkalmas teret, vagy akár körbetekerheted velük az erkély korlátját. A gyertyafény is jó választás: olcsó, azonnal használható, és a szabadban ez a legkönnyebb megoldás. A mécseseket helyezd üvegekbe vagy lampionokba, majd tegyél belőlük egyet-egyet a terasz vagy az erkély sarkaiba.

Ne feledkezz meg a napellenzőről!

A napernyők árnyékot adnak, és megóvnak a hőségtől a meleg napokon. Sok kerti asztal közepében lyuk is van, ahová be lehet őket szúrni. Ha van elég helyed ez utóbbi elhelyezésére, válassz jó nagy ernyőt hozzá, hogy ne kelljen a nap mozgásától függően áthelyezgetni.
A magas növények is sokat segíthetnek: nemcsak gyönyörűek, de árnyékot vetnek, és elrejtenek a kíváncsi tekintetek elől is. Futtass fel kúszónövényeket az erkély rácsaira vagy a terasz esetében egy lugasra, vagy ültess magas növényeket, szarkalábat vagy mályvarózsát balkonládába.

Praktikusan és stílusosan: asztalok és székek

Ha a hangulatról gondoskodtál, nincs más hátra, mint néhány praktikus bútorral berendezni a teret. Fontos, hogy a kerti bútor tükrözze a terasz vagy az erkély stílusát, de mindenekelőtt legyen olyan kényelmes, mint amilyen szép. Az egyes bútordarabok lehetnek különállóak vagy beépítettek, és készülhetnek többek között fából, kőből, vasból, sodronyból, nádból, fűzfavesszőből és műanyagból.

A fa nem lesz se túl meleg, se túl hideg, és általában jól bírja az időjárási viszontagságokat, így kiváló anyag a kerti bútorokhoz. Az indiai tölgy nem korhad el felületkezelés nélkül sem, és lassan tetszetős ezüstszürke színűvé edződik. A cédrus sokkal könnyebb, mint az előbbi fa, és méltóságteljesen öregszik: fája lapos és egyenes marad. A fenyő azonban nem tart sokáig, a legtöbb szabadban álló fenyőasztal és -szék kezelés hiányában megvetemedik, szálkásodik és elkorhad.

A nád, a fűzfa és a rattan kül- és beltéren egyaránt jól mutat, a fonott székek ráadásul kellemesen meghajlanak a rájuk nehezedő súly alatt. Ezek az anyagok sem válnak túl forróvá vagy hideggé. Bár a fűzfavesszők elroppanhatnak, a törésfelületük pedig kemény és éles, a rattan jól bírja a strapát, főként azok a típusok, amelyek műanyagból készülnek.

Trendi bútorok aprócska helyekre

PORTO asztalka BRAVA székekkel

Érdemes most a JYSK áruházaiba látogatni, a kültéri lakberendezés iránt érdeklődőket ugyanis különleges ajánlatokkal várják. A vastag üvegfelülettel ellátott, sötétszürke acél PORTO asztalka ugyanis most két, szintén acélból készült, de rattannal font BRAVA székkel vihető el igen kedvező áron. Ha aprócska az erkélyed, kifejezetten jó választás ez a szett, hiszen kis helyen is kényelmesen elfér. Az acélváznak köszönhetően mind az asztal, mind pedig a székek tartósak, jól tisztíthatóak, és szinte minden erkélyen vagy teraszon jól mutatnak.

A szett ára: 14900 forint.

Papaya Ellipse kültéri szék

Ha a lakásod a minimalista stílus jegyeit viseli magán, esetleg vonzódsz a formatervezett tárgyakhoz, az In Forma Collection Papaya Ellipse fantázianévre hallgató széke a jó választás. Kis helyen is elfér, mégis kényelmes használatot biztosít, csavart formájának köszönhetően pedig egy kis izgalmat visz még a legcsupaszabb betonrengeteg közepébe is.
A szék nem tartozik az olcsó kültéri bútorok közé, mindez azonban talán nem is annyira meglepő, tekintve különleges kialakítását, továbbá speciális anyagát, a rattan hatású Sunwave-et, amely ellenáll a hőmérséklet ingadozásának, az UV-sugárzásnak és az esőnek is.

Ára: 79900 forint.

Kovácsoltvas kollekció a LOTUS HOME-tól

Elsősorban a romantikus stílus kedvelőinek ajánlottak a kovácsoltvas bútorok, amelyek anyagukban a klasszikus jegyeket hordozzák, míg formájukban a bujaságot idézik. E kettő ötvözete izgalmas, ugyanakkor értékes bútorokat hoz létre, amelyek egyaránt illeszkednek a kissé visszafogott, de a növényekkel és virágokkal gazdagon benőtt erkélyekhez vagy teraszokhoz is. A LOTUS HOME kovácsoltvas kollekcióját egyszerű vonalvezetés jellemzi, amelyet a mediterrán stílust idéző kerámiaberakások tüzelnek fel.

Az asztal és a szék ára: 59990 és 19990 forint.

Cikkünk A kényelmes otthon című könyv alapján készült.

Milyen is az ideális hálóhely? Egy puha matrac sok párnával vagy egy kemény ágy ropogós, fehér lepedővel? A kényelem ízlés dolga, és a lakástervezés sem úri szeszély. Valójában nemcsak az a fontos, hogy szép környezetben élj: az egyszerre kellemes hangulatú és megjelenésű helyek kialakítása is elengedhetetlen.
A kényelmes otthon című könyvből megtudhatod, hogyan egyeztetheted össze a stílust és a praktikumot a pénztárcádnak megfelelő luxussal, továbbá hasznos és pontos tanácsokat olvashatsz a belső és külső terekről.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük