Mivel kell takarítani a tévé képernyőjét? Csúnyán meg is karcolódhat a rosszul választott tisztítószertől

A tévéképernyő takarítására egyszerű szerek is alkalmasak.

GettyImages-881103272

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Más elektronikai eszközökhöz hasonlóan a tévé képernyője is vonzza magához a port. Szerencsére a tisztítása egy egyszerű folyamat, ami nem igényel drága vegyszereket.

Ha már nekiáll az ember a képernyő tisztításának, érdemes a készülékdoboz, illetve a távirányító takarítására is időt szánnia. Utóbbit sokkal többször veszi kézbe az ember, ezért rengeteg kórokozónak adhat rejtekhelyet.

A képernyő tisztítása

Ami a tévéket illeti, a jelenlegi piacot a nagy képernyős LCD- (LED) és OLED-tévék uralják. Viszont sokaknak még mindig vannak régebbi készülékei, beleértve a plazmatévéket, amelyek gyártását 2014-ben a cégek leállították. Sőt, akadnak jó néhányan, akik még képcsöves, hagyományos tévéket használnak, amelyek 2008 körül kezdtek eltűnni a piacról.

GettyImages-1190588338
Fotó: Rapeepong Puttakumwong / Getty Images Hungary

A hagyományos tévé tisztítása a legegyszerűbb

Ha képcsöves tévéd van, akkor rugalmasabban lehet választani az alternatívák közül, mert ezen készülékek képernyője üvegből van, így lehet azokat a háztartási szereket alkalmazni, amiket egyéb üveges felületekre használsz. Ebben az esetben - és csakis ebben - lehet akár egy egyszerű ablaktisztítót is használni.

Az LCD-tévék sokkal érzékenyebbek ennél, és óvatosan kell takarítani őket, hogy az ember elkerülje a megkarcolást és a károkozást. A plazmatévék képernyője szintén üvegből készül, de a gyártók gyakran hozzájuk illesztenek egy tükröződésmentes réteget, ezért úgy kell kezelni őket, mint az LCD-s tévék képernyőjét.

Ha valakinek kétségei támadnak afelől, milyenfajta tévéje is van, akkor ellenőrizheti a használati utasításban. Legtöbb esetben a gyártó honlapja is tartalmaz remek takarítási útmutatásokat.

A tisztítás módja síkképernyős tévéknél

Minden esetben kapcsold ki a TV-t tisztítás előtt, vagy még jobb, ha áramtalanítod. - Sokkal könnyebb a fekete képernyőn észrevenni a foltokat, és így a készüléknek is lehetősége van lehűlni takarítás előtt - magyarázza Claudio Ciacci, aki a Consumer Reports (Fogyasztói Jelentések) tévétesztelő programjának vezetője.

Az LCD- és OLED-tévékre ugyanaz az egyszerű tanács vonatkozik: egy puha, tiszta törlőronggyal vagy ruhaanyaggal állj neki a takarításnak!

GettyImages-1203818822
Fotó: Photographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

A képernyők nagyon könnyen megkarcolódhatnak, ezért még a papírtörlő vagy zsebkendő is tartalmazhat olyan anyagszálakat, amik kárt okozhatnak. - A legjobb megoldás az, ha antisztatikus, mikroszálas törlőkendőt használ az ember - olyat, ami szemüvegek és kameralencsék tisztítására is alkalmas -, és gyengéd, körkörös mozdulatokkal áttörli a felületet - mondja John Walsh fotográfus.

Ha nehezen eltávolítható foltok találhatóak a képernyőn, enyhén nedvesítsd meg a ruhát desztillált vízzel, és óvatosan tisztítsd meg a felületet. Ne permetezd a vizet közvetlenül a képernyőre, mert áramütést vagy alkatrészhibát okozhat, ha beszivárog a készülék belsejébe.

GettyImages-1311125488
Fotó: Nora Carol Photography / Getty Images Hungary

A legmakacsabb foltok esetén szabad vízzel erősen hígított, nagyon enyhe mosogatószeres oldattal próbálkozni, amelyet ugyancsak a ruhára kell felvinni, nem pedig közvetlenül a TV-re. (Irányelvként a Panasonic 100:1-es víz/mosogatószer aránya javasolt.) Az LCD-képernyők különösen érzékenyek a nyomásra, és könnyen megkarcolódhatnak, ezért nem szabad a rongyot túl erősen rányomni.

Walsh azt javasolja, hogy ha valaki nedves törlőkendőt használ, még egyszer menjen át a képernyőn egy száraz ruhával, hogy eltávolítsa az esetleges csíkokat.

A káros vegyi anyagok helyett

Az ablaktisztítókban található alkohol és ammónia tönkreteheti a drága síkképernyős TV-t, ezért nem szabad olyan tisztítószereket használni, amelyekben vannak ilyenek.

Ha úgy döntesz, hogy gyári képernyőtisztítót használsz - amelyre nincs is igazán szükség -, akkor válassz egy olyat, amely nem tartalmaz alkoholt, ammóniát vagy acetont. Tilos olyan tisztítószert használni, amely súrolóanyagot tartalmaz, mert megkarcolhatja a képernyőt.

Örökre megszabadít a penésztől

Így szabadulhatsz meg véglegesen a penésztől a lakásban.

(Fotók forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük