Cannabist otthon?!
"Füvészkert" kezdőknek és haladóknak
Bár törvény tiltja a kannabisz-nevelést, az interneten minden kellék és útmutató beszerezhető.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kender - Cannabis sativa - Dél-Ázsiából származó egyéves, akár 4 méter magasra is megnyúló karcsú lágyszárú. Egyivarú, kétlaki növény, azaz egy tövön vagy női, vagy hím virágzat található.

Könnyen felismerhető három-hét levélkéből álló tenyeresen összetett leveleiről. Elsősorban 1-2 méter hosszú rostjaiért és olajtartalmú magvaiért termesztik. A hazánkban gyomtársulásokban élő vadkender - Cannabis sativa var. spontanea - nem azonos a melegebb éghajlaton élő, magas THC-tartalmú, de kisebb termetű indiai kenderrel - Cannabis sativa var. indica.

A háztáji kendertermesztés először Amerikában és Hollandiában vált divatossá, de manapság Németországban, Ausztriában és hazánkban is dívik. A termesztési kellékek és az egyéb élvezeti cikkek leginkább a headshopokban vagy growshopokban, esetleg "afrikai" boltokból szerezhetők be.

Nem kábítószer?

Ausztriában a kendermagok nem minősülnek kábítószernek, így legálisan árusíthatók. Talán így lehetséges, hogy Budapest szívében - Bushdoctor néven - a sógorok által fenntartott kendernevelő szakáruház és webshop üzemel. Van persze kendermag - szigorúan Ausztriából -, 3 eurótól 200 euróig lámpacső, lámparendszer, illetve - aki megengedheti magának - programozható, motoros fényszabályozó, és persze minden elképzelhetetlen kellék: aktív szénszűrős levegőtisztító, párásító, ködösítő klímaberendezés, hangtompító, mérőedények, pipetták.

Nagy a választék műtrágyákban és táptalajokban is: kókuszrost, algatartalmú bio-trágya, denevér guanó, gilisztatrágya, valamint Peruból érkező tengerimadár guanó is szerepel a kínálatban.

Ha nem sejtenénk, hogy ez komoly, azt gondolnánk, hogy ez csak egy virtuális-kendernevelő játék lehet. És hogy megy az üzlet, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a bushdoctor.hu nem az egyedüli growshop a hazai piacon: az MGTSZ.hu - Gazdálkodj okosan szlogennel - ugyancsak a különleges, ritka és törődést igénylő beltéri növényeket termesztőket célozza.

Ha valaki nem gyakorlott kendertermesztő famíliából származik, a bushdoctor.hu oldal közreműködésével 64 darabos irodalmi gyűjteményből is okosodhat. A könyvcímek magukért beszélnek: Egészségesen kenderrel, Kenderkonyha, Kenderszívó, Marijuana bent, Praktikus kenderbiblia, Rastafari szakácskönyv, és nem hiányozhat a Bob Marley saját szavakkal sem. Aki nem szívleli az olvasást, az a Cannabis Indoor DVD vagy Hasis DVD-ből képezheti magát termesztővé.

Kenderszótár

THC - tetra-hidro-kannabinol, a kenderben található leghírhedtebb pszichoaktív hatóanyag. A növényben nem egyenletesen oszlik el, legtöbb a virágzatban és a hajtásvégekben található.
Marihuána vagy fű - a kender zöld részeiből készült szárítmány, melynek THC-tartalma alacsonyabb, mint a hasisé, de függ a felhasznált növényrészektől is.
Hasis - a kender női virágzatából készült szárítmány, melynek THC-tartalma a legmagasabb - 8-28%.
Joint, rakéta, spangli, füves cigi - marihuánából vagy hasisból sodort cigi.

Mit mond a kendermagárus?

A weblap üzemeltetője lelkiismeretesen felhívja az olvasók figyelmét, hogy "a szabályozás nem minden országban egyforma, ezért ajánljuk, hogy nézz utána a helyi rendelkezéseknek. A belépéssel vállalod, hogy elmúltál 18 éves, és a magokat nem fogod kábítószer előállítására felhasználni."

Mit mond a jogász?

Jelenleg a Btk. 282. §-ának drogtörvénye van érvényben: aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A kannabisz kábítószernek minősül, ezért akár a termesztése, nevelgetése, akár csak a mag birtoklása büntetendő. Háromnál több mag birtoklása már bűncselekmény.

Mit mond a pszichológus?

A tisztán füvezők tipikusan átlagos, inkább értelmiségi családok gyermekei, gimnazisták, akik együtt, társaságban füveznek, alkalmanként, jobb esetben néhány hónapig "csak". Bambulásra, lelki fájdalomcsillapításra, szorongás és bizonytalanság oldására használják. Következménye: amíg használják, serdülőkori személyiségváltozásuk megakadhat, nem gyakorolják-próbálgatják magukat és konfliktusaik, nehézségeik megoldását. Sok fontos tapasztalattól eleshetnek, aminek pedig lenne aktualitása fejlődéstanilag. Minél tovább használják, annál inkább lemaradnak a személyiségfejlődésben, ezért károsnak tekinthető a lelki fejlődés szempontjából.

Egy részük magától abbahagyja, másokat könnyen el lehet terelni. Az igazán rossz előrejelzés, ha a fű mellé tablettáznak is, innentől sokkal nagyobb a veszélye, hogy a kemény drogok használatához is eljutnak.

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás.
Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük