A tökéletes kávé titka: ha így csinálod, finomabb lesz, mint amit a kávézóban adnak

Az isteni kávé nem múlik máson, csak a víz, a kávé mennyiségén, valamint a tej és a tejhab arányán.

A tökéletes kávé titka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a De'Longhi Primadonna Elite támogatta.

Három gyerekem van, ez azt jelenti, hogy lassan nyolc éve folyamatosan kialvatlan vagyok, és szinte egy percre sem állok meg. A kávé nekem létfontosságú: a koffein segít tovább működni, pörögni, a kávézás szertartása pedig megállni naponta kétszer tíz percre, és semmi mást nem csinálni, csak élvezni az italt.

Mikor egy hétre beköltözött egy automata kávégép a konyhámba, annak elsősorban két dolog miatt örültem: gyorsabban kaptam meg a kávémat, és több időm maradt a sütizésre. Mert a hirtelen támadó kínzó koffeinszükséglet kéz a kézben jár az édességvággyal, a keserű és az édes pedig szépen kiegyensúlyozzák egymást.

Kávéforradalom a konyhában

Mióta berobbant itthon a kávéforradalom, és mindenütt újhullámos kávézók jelentek meg, az átlagember, mint például én, egyszer csak teljesen bugyutának érezte magát, amikor betért valahová egy egyszerű cappuccinóra. Kiderült, hogy sokkal több választási lehetőségünk van annál, hogy rövid vagy tejeskávét kérünk.

kave-6
Fotó: Mondovics Peter

A forradalom azóta annyira magával sodort minket, hogy itthon is fenekestül felforgattuk kávéfogyasztási szokásainkat. Tejet habosítunk, és kávét darálunk, víz és kávé arányokkal játszunk: már a gyerekek is tejhabot kérnek a reggeli kakaójukra. Mióta ilyen nagy kávésok lettünk, már az sem egészen mindegy, mit eszünk a kávénk mellé: most elmondjuk, melyik kedvenc kávénk hogyan készül pontosan, és milyen édességgel érdemes párosítani, hogy kikerekítsék egymás jó tulajdonságait.

Kezdjük a kávénál!

A dolog ott kezdődik, hogy jó kávét veszünk. Nem daráltat, hanem egész, szemes kávét. Ez amúgy jelentősen olcsóbb is, és csak néhány perccel növeli meg az elkészítési időt. Pár ezer forintos befektetés a kávédaráló, de olyan kávégépet is választhatunk, ami maga darálja le a kávét főzés előtt. A lényeg, hogy a frissen darált kávé íze egyszerűen összehasonlíthatatlan a daráltéval, ráadásul így magunk állíthatjuk a kávé erősségét - ha finomabbra őröljük, erősebb, ha durvábbra, akkor pedig gyengébb lesz a kávénk. 

kave-7
Fotó: Mondovics Peter

Espresso - ristretto

Az espresso vagy presszó a kávé alapegysége: kicsi, erős, tej nélküli kávé, körülbelül 35 ml. A ristrettót ennél sűrűbbre főzik, körülbelül 20 ml-esre, kevesebb folyadékkal és finomabbra őrölt kávéval. Ezek azok, amiket az olaszok a kis bárban a pultnál egy hajtásra isznak meg, nincs elviteles pohár és kortyolgatás. A kávék legerősebb fajtája ebéd utáni műfaj Itáliában, desszert után, az étkezés legvégén van a helye.

Karamella és csoki

Az erős, tej nélküli kávék mellé a töményen csokis vagy karamellás édességek passzolnak a legjobban, a nagyon erősen keserűt szuperül tudja ellensúlyozni egy ütősen édes desszert. Mint ez a lágy, lisztmentes csokitorta vagy egy nagyon csokoládés brownie

Cappuccino vagy latte

A cappuccino nemcsak tejhab, és nemcsak tej, de nem is tejszínhab. A cappuccino három egyenlő részre oszlik: egy espressóból, ugyanannyi meleg, gőzölt tejből és sűrű, krémes tejhabból áll - a csészébe előbb kerül a kávé, aztán a tej és a hab. A latte is hasonló, csak több benne a felgőzölt tej, és a pohárba előbb a tejet, aztán a kávét öntjük, így lesz három rétegű az ital. A sok tejjel készült kávék reggelire valók, ezért ezekhez a leginkább péksütemények illenek, egy foszlós, vajas croissant vagy egy finom fánk, sőt, akár egy házi, kelt kakaós csiga.

kave-13
Fotó: Mondovics Peter

Flat White

Mostanában ez a legdivatosabb kávéfajta, Ausztráliából származik. Ez az espressóból vagy dupla ristrettóból készülő ital nagyon kevés tejhabot kap a tetejére. A tejhab is különbözik attól, amit a cappuccinóra teszünk: hígabb, folyékonyabb annál. A végeredmény voltaképpen egy nagyon erős kávé vékony habréteggel a tetején. Otthon úgy készül, hogy a szokásos tejhabot nagyon kevés langyos tejjel elkeverjük, és ezt öntjük a kávé tetejére. A caffé macchiato nagyon hasonlít hozzá, de itt a presszó sűrű tejhabot kap a tetejére kis foltokban. Innen a név: foltos kávé. A kávé mellé nagyon jól mennek az édes kekszek, különösen a vajas, csokoládés vagy a különböző olajos magokkal készülő ropogós-omlós aprósütik, mint a keserű mandulás, habcsók jellegű amaretti vagy más, egyszerű vajas, esetleg fahéjas biscottik. 

Hosszú kávé vagy americano?

A hosszú kávé, avagy lungo elnevezés egy gyengébb - durvább őrlésű kávéból főtt - és több vízzel készült kávét fed. Az americano még ennél is gyengébb és vizesebb, állaga egy erős teához hasonlít. Mivel az íz hasonlóan keserű a rövid kávééhoz, ezekhez is az intenzíven édes sütik illenek, mint a például ez a mandulával és mazsolával készült kókuszgolyó.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Jeges vagy shakerato?

A jeges kávéknak is sokkal több és jobb fajtájuk létezik, mint a vaníliafagyis, kinyomós tejszínhabos, büfés verzió. Az olaszok affogatója egyetlen pohárban hozza össze a koffein iránti vágyat az édesség irántival: csupán egy espressóból és egy gombóc vaníliafagyiból áll. A kedvenc olasz jeges kávém mégis inkább a shakerato: ez egy hosszú kávé, amit sok jéggel ráznak össze egészen habosra, melegben a legmélyebb kómából is felébreszt. 

Víz, kávé, tej, tejhab

Úgy tűnik, mintha csak négy komponens váltogatásáról szólna az egész: a víz mennyisége, a kávé mennyisége és durvasága, valamint a tej és a tejhab aránya. Ám ennél még sokkal többről van szó. Minden apró változtatás óriási különbséget tesz. Nagyon jó mulatság ezekkel otthon eljátszogatni, és minden nap mást kipróbálni - kávéfajtákkal, tej és tejhab arányokkal, ideális keserű-édes ízpárosításokkal kísérletezni. Mert, ha már tényleg csak az enyém az a tíz perc kávészünet, legyen tökéletes. A megfelelő kávégéppel pedig bármelyik kávékülönlegesség játszi könnyedséggel elkészíthető. A következő videó bemutatja, milyen egyszerű lehet valójában a tejhabosítás és a kávéfőzés otthon is.

Ezt is szeretjük