Meddig iható a lefőtt kávé, a tea és a bontott tej? Italkisokos a konyhába

Minden konyhában maradhat ezekből, de vajon mikor jár le az idejük?

GettyImages-1127284757
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azoknál, akik nem bögrénként dobják össze az instant kávét, hanem lefőzik azt, mindennap maradhat valamennyi a kiöntőben. A literével árult tej szintén nem fogy el egy nap alatt, és olykor a tea is megmarad.

A konyhában tehát több olyan ital is található, amely kérdéses lehet, mennyi ideig fogyasztható élvezettel és biztonsággal. A következő italkisokos abban segít, hogy tudd és felismerd, jó-e még a kávé, a tea és a tej, amely korábban készült, illetve lett felbontva.

Italkisokos a fogyaszthatóságról

Kávé

Bár mindennap többször is készülhet kávé, sokan hajlamosak a kelleténél többet is lefőzni, hogy biztosan elég legyen. Ilyen esetekben könnyen előfordul, hogy kimarad valamennyi, és az embernek nincs szíve kiönteni.

A másnapos kávé ugyan iható, de kevésbé élvezhető. Veszít az aromájából, savanykásabb lesz, és kedvező beltartalma is megcsappan. Ami az ízét illeti, az egy furcsa módszerrel, egy csipet sóval frissíthető. A kávé másnap még fogyasztható, de harmadnap már érdemesebb újat főzni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Tea

A kannában is kimaradhat némi innivaló: a tea sokak kedvence, de azt jó tudni, hogy minél tovább áll, annál kevésbé lesz finom és egészséges hatóanyagokban gazdag. Az édesített teát mielőbb érdemes meginni, ugyanis cukortartalma miatt hamar elszaporodnak benne a baktériumok, és idővel penészréteg is kialakul a folyadék tetején. Mivel az álló teában oxidáció kezdődik el, felületén nem túl gusztusos filmréteg alakul ki, de ízében sem lesz az igazi: egyre keserűbbé válik. Ha másnap fogyasztod, az még beleférhet, de harmadnap már készíts újat!

tej-pohar-tejfogyasztas

Tej

A tej az egyik legromlandóbb dolog a konyhában és a hűtőszekrényben is. Ez az oka annak, hogy nem tanácsolják a változékony hőmérsékletet biztosító hűtőajtóban tárolni. Fontos, hogy még a tartós, hűtés nélkül tárolható verziók sem bírják tovább felbontás után, mint a hagyományos tejek. Bármelyik is kerül a hűtőbe, felbontás után 3-4 napig áll el, azon túl megsavanyodik.

Hűtőbe kell tenni a zöldségeket?

Nem mindenkinek egyértelmű a válasz, ráadásul nem is minden zöldség igényli a hideget. Többek között a paradicsomot és a burgonyát sem érdemes például hűtőbe rakni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük