Nagy kandalló körkép
Az örökzöld fűtőtest
A 14. század óta nem hajlandó kimenni a divatból, a kandalló ma is kedvelt fűtőberendezésnek számít. Hogy miért? Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár manapság már korszerűbb és praktikusabb fűtési módszereket alkalmaznak, a kandalló megőrizte varázsát, és előszeretettel építik be ma is családi házakba.

A kínálat így jelenleg is óriási: az egyszerű szobakandallók mellett már olyan berendezések is elérhetőek, melyek az egész ház fűtésének ellátása mellett a melegvíz-szolgáltatásról is gondoskodnak.

Csukva vagy nyitva?

A kandallókat alapvetően aszerint osztályozzák, hogy az égéshez szükséges levegőt honnan veszik, ez alapján beszélhetünk nyílt és zárt égésterű készülékekről.
Nyitott kandalló esetén a tűztér közös az adott helyiség légterével, így innen és a szellőzőcsatornán át kapja az égéshez szükséges levegőt. Ennek mennyisége – egyedi fűtés esetében – a helyiség térfogatának akár öt-tízszeresét is meghaladhatja óránként, ideális tehát, ha a nyitott tűzterű kandalló a ház legtágasabb helyiségébe – a nappaliba vagy a társalgóba – kerül.
Míg a nyílt tűzterű kandallók 10%-os hatásfokuk miatt inkább csak reprezentációs célt szolgálnak, addig a zártak a maguk 70%-ával már komoly fűtőberendezésnek számítanak - ez utóbbiak egyébként leginkább egy vaskályhához hasonlítanak.

Még fűtőanyaguk is azonos a vaskályháéval: nemcsak fával, de szénnel, tőzeggel is fűthetők. Ajtajuk viszont jóval nagyobb, és nyitásuk is változatosabb. A két szárny általában középről nyílik, de előfordulnak szét- és felhúzható változatok is, így a kandalló nyílt tűzterű társaihoz válik hasonlatossá. A zárt tűzterű kandalló óriási előnye továbbá, hogy bezárva működés közben is magára hagyható, mivel nem okoz tüzet.

Gondold végig!
Rendszerint az ember azért dönt a kandalló mellett, mert szeretné, ha a ház mutatós dísztárggyal gazdagodna. Ha te is hasonlóan gondolkodsz, akkor érdemes úgy választanod, hogy a kiszemelt darab burkolata illeszkedjen a lakás stílusához. A burkolat, pontosabban a kandalló-palást készülhet építőkövekből, téglából, fémlemezből vagy – bizonyos biztonsági szabályok betartásával – akár fából is. A zárt tűzterű kandalló ajtaja is változatos formájú: lehet ötvös- vagy díszkovács-remek, de akár máriaüveg-berakású is, így még csukott állapotban is látható marad a láng.

A kandalló szíve

A kandalló szíve a tűztér vagy kamra. Ennek mérete határozza meg, hogy mekkora helyiség fűtésére alkalmas a berendezés. Falai többek között tűzálló anyagból, samottból, hőálló betonból vagy acéllemezből készülnek.

A szikraképződés megakadályozása érdekében – főleg a nyitott tűzterű kandallók esetében – fémszövetet vagy hőálló üvegborítású kandallófüggönyt kell alkalmazni, de emellett egy kandalló előtti "biztonsági sáv" kialakítására is szükség van.

A kandalló fűtőanyaga szilárd, folyékony vagy légnemű is lehet, mindezek mellett mégis a fa a legkedveltebb, különösen a száraz, kemény bükk, tölgy, akác, kőris, éger vagy gyümölcs. A fa esetében a növényrészek közül a legmagasabb fűtőértékkel a gyökérzet és tuskó büszkélkedhet, ezek égnek ugyanis a leglassabban, amellett, hogy a hamujuk is kevés. Persze fűthetsz puhafával is, de az gyorsan ég, kisebb a hőleadása, a parazsa hamar elhamvad, ráadásul sok hamut hagy maga után.

Gyújts be!

Ha fával működő kandallód van, érdemes odafigyelned néhány apróságra. Fontos tudnod például, hogy a tűztérbe kerülő fát 30-60 centiméter hosszúságúra kell fűrészelni, ahhoz pedig, hogy a kandallófa száraz maradjon, csapadéktól védett, széljárta helyen kell tárolnod!

A tűztérben a gondosan szárított és megfelelő méretű fát olyan gúlába rakd, amelyet minden oldalról könnyen és bőségesen átjár a levegő, ezzel teremtheted meg ugyanis a megfelelő égés körülményeit.

Fontos, hogy begyújtás előtt kinyiss minden levegőszabályozó csappantyút és tolózárat: megfelelő szellőzés biztosítása nélkül ugyanis tilos begyújtani, amikor viszont a fa elégett, ismét takarékállásba kell őket helyezni!

A gyújtást éppúgy tilos nagy lánggal kezdeni, mint oltáskor a tüzet "nyakon önteni". Ez utóbbi ráadásul a kandallót is komolyan károsíthatja amellett, hogy a kicsapódó vízgőz sérülést is okozhat.
Alapszabály az is, hogy a nyitott tűzterű kandallót az égés alatt nem hagyhatod magára, míg a zárt tűzterű - mint már említettük - nem igényel felügyeletet.

Nélkülözhetetlen kellékek

Ahhoz, hogy a kandalló tüze kedvedre valóan égjen, szükség van még különböző szerelvényre, tűzszerszámra és kellékekre is. Nélkülözhetetlen eszköz a fogó, a piszkáló, a lapát, a horog és a kefe, melyek általában kovácsoltvasból, olykor rézből készülnek, tartóik – amelyeket mindig a kandalló mellett kell elhelyezni – sokszor remekmívű dísztárgyak. Fontos továbbá a tüzelőtároló is, amelynek szintén díszesnek, esztétikusnak kell lennie, valamint lényeges kiegészítő a kipattanó szikra veszélyét elhárító, fémből, üvegből, acélhálóból készült szikrafogó is, melyet a tűztér nyílása elé kell helyezni.

Ha a nyitott kandalló mellett rendezel szobapartit, akár grillezhetsz is, ha beszerezted a szükséges rácsokat, nyársakat. Szó se róla, sokkal kellemesebb azért a partikat szabadtéren rendezni, ezért jó, ha a kertben vagy a ház falánál is építesz egy, a célnak megfelelő kerti grillkandallót.

Az biztos, hogy bármilyen megoldást választasz is, az összejövetelek jó hangulatát már megalapoztad: "nyájas a tűz, ha barátságosan ég a kandallóban"...

Ezt is szeretjük