Tévedés, hogy egy jelzáloggal terhelt lakást nem érdemes megvenni: az ingatlanszakértő elmondta, miért

Sok ingatlant úgy bocsátanak áruba, hogy jelzálog van rajta. Mit jelent ez a megvásárlásakor?

GettyImages-1145394590
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ingatlanvásárlásra kerül a sor, az ember fontos döntéseket hoz: olyan házat vagy lakást kell vásárolnia, ahol majd igazán jól érezheti magát, és úgy kell választania, hogy valóban megérje ráfordítania a borsos vételárat.

A fenti kérdések mellett az is sokakat gondolkodóba ejt, sőt el is riaszt, ha kiderül, hogy a kiszemelt ingatlant jelzálog terheli: de vajon mivel jár ez pontosan a vásárló szemszögéből, és okozhat-e ez a tény bármilyen problémát? Török Dávidot, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét kérdeztük meg.

Jelzálog az ingatlanon: mit jelent ez?

Először is érdemes közelebbről is megismerkedni a helyzettel, mit jelent pontosan, hogy jelzálog terhel egy ingatlant.

- A legtöbb esetben azért kerül jelzálog egy ingatlanra, mert a leendő tulajdonosnak nem áll rendelkezésére a a megvásárolni kívánt ingatlan teljes vételára. Ezért a vásárláshoz külső forrást kell bevonnia, azaz hitelt kell felvennie. Napjainkban Magyarországon minden második ingatlan finanszírozásához hitelt vesznek fel. Tehát gyakori jelenségről beszélünk.

Jelzálogjogot a bank jegyeztet be egy ingatlanra annak érdekében, hogy a folyósított összeget biztosítsa. Az ingatlan tehát fedezetként szolgál. Erre azért van szükség, mert a lakáshitelek általában magasabb összegűek, mint más típusú hitelek, így nagyobb biztosítékra van szüksége a hitelezőnek - mondja Török Dávid.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó ötlet jelzáloggal terhelt ingatlant kinézni?

A lakás- és házhirdetések böngészése közben aligha lehet kiszűrni, hogy melyik ingatlant terheli jelzálog, hiszen ahogyan a szakértő mondja, ez az információ általában akkor derül ki, amikor megtalálja a megfelelőt, és ajánlatot akar rá tenni. A kulcsinformáció a tulajdoni lapon mindenképpen látható.

- Tulajdoni lapot bárki lekérhet a helyrajzi szám alapján, ez egy publikus dokumentum. Ezen láthatja az ingatlan adatait, ellenőrizheti a tulajdonos kilétét és megvizsgálhatja, hogy van-e per, igény vagy teher az ingatlanon - mondja Török Dávid.

Amikor fény derül rá, hogy az ingatlanon jelzálog van, sokan visszahőkölnek, és bármennyire is tetszett a kiszemelt, inkább másik ház vagy lakás után néznek, mert nem akarnak terhelt ingatlant vásárolni. Vajon valóban jogos az ijedség, vagy kár emiatt elengedni az álomotthont? A szakértő szerint nem lenne ok aggodalomra.

- Sokszor tapasztalom, hogy az emberek megijednek, amikor megtudják, hogy jelzáloggal terhelt az általuk kiválasztott ingatlan. Egyből arra gondolnak, biztosan valami baj van vele. Valójában nincs mitől tartaniuk. Az elmúlt években rengeteget szigorodott a bankok hitelminősítési folyamata. Megválogatják kinek és milyen feltételekkel adnak hitelt. Emellett törvényileg is jól szabályozott a rendszer. Ma már csak tehermentesen lehet ingatlant átadni - mondja a szakértő.

Mi lesz a jelzáloggal?

A piacon tehát abszolút van helye a jelzálogos ingatlanoknak, azok nem számítanak kakukktojásnak a meghirdetett lakások és házak sorában. A tulajdonosok jogosan dönthetnek úgy, hogy túladnak terhelt ingatlanjukon, csupán végig kell csinálni azt a procedúrát, amit ilyenkor szokás. Török Dávid részletezte:

- A jelzáloggal terhelt ingatlan eladható, ehhez azonban tehermentesíteni kell. Általában a tulajdonosnak nincs annyi pénze, hogy saját maga fizesse vissza a hitelt, éppen ezért a vételárból, tehát a vevő pénzéből kívánja ezt megtenni. Ettől azért nem kell tartani, mert ez egy jól szabályozott rutinfolyamat. Az ügyintézés menete így néz ki lépésről lépésre:

A tulajdonos jelzi a banknak, hogy végtörleszteni szeretne. Bankfüggő, de legkésőbb 2 héten belül a hitelintézet kiállít egy dokumentumot a végtörlesztés összegéről, illetve határidejéről.

Az adásvételi szerződésbe belekerül, hogy a vevő a bank által megadott bankszámlára befizeti a végtörlesztés összegét. Azért a banknak utal a vevő, mert így lehet biztos abban, hogy a tulajdonos valóban a végtörlesztésre használja fel az összeget, hiszen nem rajta megy keresztül.

Miután a bank megkapja a pénzt, néhány napon belül kiállítja a törlő nyilatkozatot. Ezt a nyilatkozatot kell bevinni a földhivatalba, és érkeztetni kell.

A földhivatal bejegyzi a törlés iránti kérelmet, amely széljegyre kerül a tulajdoni lapon. A széljegy alapján fogja tudni a vevő, hogy minden rendben van.

30 napon belül a tulajdoni lapról törlik a jelzálogot, de ezt nem feltétlen kell megvárni. Azzal, hogy a törlés iránti kérelem széljegyen szerepel a tulajdoni lapon, már úgy lehet tekinteni, hogy tehermentesítve lett az ingatlan. A vevő kifizeti a vételár még fennmaradt részét.

Ha minden flottul megy, akkor az adásvételi szerződés aláírását követő 7, de legkésőbb 30 napon belül a teljes folyamat lezajlik. A legtöbb esetben ennyi időre egyébként is szüksége van a tulajdonosnak arra, hogy birtokba adásra alkalmassá váljon az ingatlan, például mert ki kell azt üríteni - magyarázza Török Dávid.

Láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem jár pórul az, aki jelzáloggal terhelt ingatlan mellett dönt, csupán egy olyan helyzetben lévő tulajdonostól vásárol, akinek némi anyagi problémája akadt a törlesztéssel. Ezt maga az adásvétel megoldja, így tehát kár lenne elengedni a kiszemelt álomingatlant csak azért, mert jelzálog terheli.

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Buktatók a lakásvásárlásban

Olykor előfordul, hogy rejtett buktatók merülnek fel lakásvásárláskor. Török Dávid korábbi cikkünkben részletezte az esetleges problémákat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük