3 jel, hogy életveszélyes a lakásod

Számos emberéletet követel a szénmonoxid évről évre. Ha nem akarsz áldozattá válni, vedd komolyan tanácsainkat!

A fűtési szezonban a legnagyobb veszélyt a szénmonoxid jelenti. A színtelen és szagtalan gáz igen alattomosan támad, jelenlétét csak speciális műszerekkel lehet kimutatni. Leginkább akkor legyél óvatos, ha elavult fűtési rendszerű, régi épületben laksz, és konvektorral fűtesz, továbbá, ha a lakás természetes szellőzése nem megoldott - például túlszigetelt nyílászárók mellett.

A mérgezéshez elegendő, ha csak minimális mennyiségű szénmonoxid került a szervezetedbe - erre váratlanul jelentkező fejfájás, szédülés, tüsszögés figyelmeztet.

Ha a négy fal között, otthoni környezetben észleled az első tüneteket, érdemes azonnal kinyitnod az összes ablakot, elzárnod a gázcsapot, és szükség esetén elhagynod a lakást, egyben pedig segítséget kérned szakembertől. Megelőzheted azonban a bajt, ha komolyan veszed az alábbi tanácsokat.

Eldugult kémények - fokozott veszély

A szénmonoxid-mérgezés szempontjából fokozott veszélyben vagy, ha gázfűtétes lakásban élsz, és belső térben elhelyezett régebbi, nyílt égésterű kazánnal fűtesz, mert működési zavarnál az égéstermék azonnal elterjed a lakásban. A kéménybe kötött konvektorok ugyanilyen veszélyesek lehetnek.
A jól megválasztott, a fűtési berendezéssel összehangoltan működő kémény nagyon fontos. Nagyanyáink idejében a szén-, olaj- vagy fatüzelésű kazánoknál azonnal észlelhető volt, ha a kéménnyel valami probléma adódott, hiszen sűrű füst borította be a házat. Manapság a színtelen-szagtalan szénmonoxid, mely a rossz és nem ellenőriztetett kéményből áramlik vissza, csendesen és láthatatlanul támad.

Ma a fővárosban több mint egymillió kémény közül a kéményseprők adatai szerint közel 70 ezer balesetveszélyes, tehát ennyi családot veszélyeztethet a dugulás okozta szénmonoxid-mérgezés.

Kötelező közszolgáltatás keretében a kéményseprők évente egyszer minden kéményt megvizsgálnak, igaz, nem ingyen, de gondolj arra: ezen a rutinvizsgálaton az életed múlik.

Tünetek, teendők, megelőzés
A szénmonoxid gyorsan támad, ráadásul könnyen lehet, hogy mire észbe kapnál, már el is aludtál a mérgező gáztól. Ne kockáztass! Kattints ide, és tudj meg mindent a szénmonoxidról, valamint arról, hogyan előzheted meg a bajt!

Nem jól szellőző lakás, rosszul szigetelt ablakok

Érthető, ha ősszel és télen fázós vagy, és a hidegben vonakodva nyitsz csak ablakot. Az egészséges életmódhoz azonban elengedhetetlen, hogy naponta legalább egyszer jól kiszellőztesd a lakást. A régi, rosszul záródó nyílászáróknak volt egy pozitív tulajdonsága: állandó légcserét biztosítottak a lakásban. A mai, tökéletesen záródó műanyag ablakoknak nincs meg ez az előnyük, ráadásul a nyílt égésterű gázkazán, gázbojler és kéménybe kötött gázkonvektor a belső légtérből veszi az égéshez szükséges levegőt, és a kéményből is visszaáramolhat a szénmonoxid.

Óvatosan a fali konvektorokkal!

Bizonyos konvektoroknál azonban az is okozhat bajt, ha régiek a nyílászárók a lakásban, és az ablakok rosszul záródnak. Az ablakréseken keresztül az égéstermékek kis mennyiségben ugyan, de folyamatosan visszaáramolhatnak a lakás légterébe.

Mindkét problémára megoldás, ha rendszeresen szellőztetsz, de a fűtőtestek és a kémény karbantartásáról se feledkezz meg. A fali konvektorokat - melyeknél az égésterméket elvezető rész általában az ablakok alatt kap helyet - a szellőztetés idejére mindig zárd el, ellenkező esetben csak még több szénmonoxid áramlik a lakásba.

Vedd komolyan a jeleket, és előzd meg a bajt!

A szénmonoxid leggyakrabban garázsban, nyílt égésterű fűtési rendszerek környezetében vagy eldugult kémények következtében jut a levegőbe. De olyan helyiségben is veszélyt jelent, ahol rendszeresen dohányoznak, és nem szellőztetnek kellő mértékben.

A legfontosabb, hogy ne hanyagold el a lakásod fűtőberendezésének és a gázkészülékek rendszeres ellenőriztetését, illetve a kémények karbantartását. A kazánokat, kályhákat és konvektorokat évente nézesd meg, és a lakást is legalább naponta kétszer alaposan szellőztesd ki.
Ha szeretnéd biztonságban tudni magadat és családodat, szereltess a lakásba füst-, illetve szénmonoxid-érzékelőt, mely azonnal riasztást ad le, amint a szénmonoxid túlzott mértékben megjelenik a levegőben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes befektetned egy pontos és megbízható típusba, nem pedig az olcsó kategóriákban gondolkodni, hiszen az életed múlhat ezen.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük