3 jel, hogy életveszélyes a lakásod
Számos emberéletet követel a szénmonoxid évről évre. Ha nem akarsz áldozattá válni, vedd komolyan tanácsainkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtési szezonban a legnagyobb veszélyt a szénmonoxid jelenti. A színtelen és szagtalan gáz igen alattomosan támad, jelenlétét csak speciális műszerekkel lehet kimutatni. Leginkább akkor legyél óvatos, ha elavult fűtési rendszerű, régi épületben laksz, és konvektorral fűtesz, továbbá, ha a lakás természetes szellőzése nem megoldott - például túlszigetelt nyílászárók mellett.

A mérgezéshez elegendő, ha csak minimális mennyiségű szénmonoxid került a szervezetedbe - erre váratlanul jelentkező fejfájás, szédülés, tüsszögés figyelmeztet.

Ha a négy fal között, otthoni környezetben észleled az első tüneteket, érdemes azonnal kinyitnod az összes ablakot, elzárnod a gázcsapot, és szükség esetén elhagynod a lakást, egyben pedig segítséget kérned szakembertől. Megelőzheted azonban a bajt, ha komolyan veszed az alábbi tanácsokat.

Eldugult kémények - fokozott veszély

A szénmonoxid-mérgezés szempontjából fokozott veszélyben vagy, ha gázfűtétes lakásban élsz, és belső térben elhelyezett régebbi, nyílt égésterű kazánnal fűtesz, mert működési zavarnál az égéstermék azonnal elterjed a lakásban. A kéménybe kötött konvektorok ugyanilyen veszélyesek lehetnek.
A jól megválasztott, a fűtési berendezéssel összehangoltan működő kémény nagyon fontos. Nagyanyáink idejében a szén-, olaj- vagy fatüzelésű kazánoknál azonnal észlelhető volt, ha a kéménnyel valami probléma adódott, hiszen sűrű füst borította be a házat. Manapság a színtelen-szagtalan szénmonoxid, mely a rossz és nem ellenőriztetett kéményből áramlik vissza, csendesen és láthatatlanul támad.

Ma a fővárosban több mint egymillió kémény közül a kéményseprők adatai szerint közel 70 ezer balesetveszélyes, tehát ennyi családot veszélyeztethet a dugulás okozta szénmonoxid-mérgezés.

Kötelező közszolgáltatás keretében a kéményseprők évente egyszer minden kéményt megvizsgálnak, igaz, nem ingyen, de gondolj arra: ezen a rutinvizsgálaton az életed múlik.

Tünetek, teendők, megelőzés
A szénmonoxid gyorsan támad, ráadásul könnyen lehet, hogy mire észbe kapnál, már el is aludtál a mérgező gáztól. Ne kockáztass! Kattints ide, és tudj meg mindent a szénmonoxidról, valamint arról, hogyan előzheted meg a bajt!

Nem jól szellőző lakás, rosszul szigetelt ablakok

Érthető, ha ősszel és télen fázós vagy, és a hidegben vonakodva nyitsz csak ablakot. Az egészséges életmódhoz azonban elengedhetetlen, hogy naponta legalább egyszer jól kiszellőztesd a lakást. A régi, rosszul záródó nyílászáróknak volt egy pozitív tulajdonsága: állandó légcserét biztosítottak a lakásban. A mai, tökéletesen záródó műanyag ablakoknak nincs meg ez az előnyük, ráadásul a nyílt égésterű gázkazán, gázbojler és kéménybe kötött gázkonvektor a belső légtérből veszi az égéshez szükséges levegőt, és a kéményből is visszaáramolhat a szénmonoxid.

Óvatosan a fali konvektorokkal!

Bizonyos konvektoroknál azonban az is okozhat bajt, ha régiek a nyílászárók a lakásban, és az ablakok rosszul záródnak. Az ablakréseken keresztül az égéstermékek kis mennyiségben ugyan, de folyamatosan visszaáramolhatnak a lakás légterébe.

Mindkét problémára megoldás, ha rendszeresen szellőztetsz, de a fűtőtestek és a kémény karbantartásáról se feledkezz meg. A fali konvektorokat - melyeknél az égésterméket elvezető rész általában az ablakok alatt kap helyet - a szellőztetés idejére mindig zárd el, ellenkező esetben csak még több szénmonoxid áramlik a lakásba.

Vedd komolyan a jeleket, és előzd meg a bajt!

A szénmonoxid leggyakrabban garázsban, nyílt égésterű fűtési rendszerek környezetében vagy eldugult kémények következtében jut a levegőbe. De olyan helyiségben is veszélyt jelent, ahol rendszeresen dohányoznak, és nem szellőztetnek kellő mértékben.

A legfontosabb, hogy ne hanyagold el a lakásod fűtőberendezésének és a gázkészülékek rendszeres ellenőriztetését, illetve a kémények karbantartását. A kazánokat, kályhákat és konvektorokat évente nézesd meg, és a lakást is legalább naponta kétszer alaposan szellőztesd ki.
Ha szeretnéd biztonságban tudni magadat és családodat, szereltess a lakásba füst-, illetve szénmonoxid-érzékelőt, mely azonnal riasztást ad le, amint a szénmonoxid túlzott mértékben megjelenik a levegőben.

Érdemes befektetned egy pontos és megbízható típusba, nem pedig az olcsó kategóriákban gondolkodni, hiszen az életed múlhat ezen.

Ezt is szeretjük