Ahol 300 forintért is lehet házat venni: kattints a részletekért!
Egy euróért kínálnak ingatlanokat az olasz városban, de nálunk sem ismeretlen a kezdeményezés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég kapott szárnyra a hír, hogy 1 euróért, vagyis egy csésze kávé áráért - illetve körülbelül 300 forintért - kínálja évszázados épületeit a 7200 lakosú szicíliai város, Gangi polgármestere, így nem csoda, hogy az ajánlat vonzza az érdeklődőket.

Városképek Gangiból

A jelképes összegért cserébe a vásárlóknak annyit kell tenniük, hogy elkötelezik magukat az épületeket helyreállítása mellett - a Palermóhoz közeli Gangi polgármestere, Giuseppe Ferrarello így igyekszik megmenteni a lakosait és épületeit veszítő kisvárost.

20 házat érint az ajánlat

A régi görögök által is lakott város mai központját 1300-ban építették. A hetvenes években még több mint tízezren éltek Gangiban, azóta azonban a lakosok száma folyamatosan csökken, az elhagyott épületeket pedig az összeomlás fenyegeti.

A polgármester jóvoltából húsz házat kínálnak eladásra, augusztus közepéig pedig ezek közel felére jelentkezett vevő, Olaszország más részeiből éppúgy, mint az Egyesült Arab Emirátusokból. A restaurálás költségét házanként 35 ezer euróra becsülik.

Más hasonló példák is akadnak

Hasonló kezdeményezéssel próbálta megmenteni a szintén szicíliai Salemi városát még 2011-ben az akkori polgármester, Vittorio Sgarbi ismert olasz művészettörténész.

Salemi az 1968-as földrengés után néptelenedett el. Az itt is 1 euróért kínált épületeket azonban a helyi ügyészség omlásveszélyesnek tartotta, és az adásvételeket leállította. 1 euróért kínálják a házakat a 98 lakosú liguriai Carrega Ligurében is, ahol a vevőknek szintén saját költségükre kell helyreállítani a megvásárolt romos épületeket.

1 forintos ingatlanok Magyarországon

Ugyanakkor Magyarországot tekintve sem példa nélküliek a hasonló kezdeményezések, több hazai településen is próbálták már úgy megtartani vagy épp odavonzani a lakosságot, hogy jelképes összegért kínáltak fel ingatlanokat.

Rábakecölön például 1 forintért kínáltak építési telkeket, Vág községben szintén 1 forintos telkekre pályázhattak fiatalok, míg Akán 100 forintért kínáltak közműves telkeket. Minderről ide kattintva tudhatsz meg többet.

Képek: en.wikipedia.org, Marco Sauro, Azotoliquido.

Ezt is szeretjük