Hány négyzetméterhez mennyi csok jár a feltételek szerint? A maximális összeghez legalább ekkora ingatlan szükséges

Mielőtt belevágna az ember, érdemes tájékozódni a négyzetméter-feltételekről.

GettyImages-1344262611
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó ideje már, hogy a csokot, vagyis a családi otthonteremtési kedvezményt töretlen érdeklődés veszi körül, ám még mindig nem közismertek a feltételek: azoknak, akik még csak most vágnak bele, számos apró, viszont annál jelentősebb részletet meg kell ismernie.

Sokan például nem tudják az elején, hogy a csokkal elnyerhető támogatás nemcsak a gyermekek számától függ, hanem attól is, hogy mekkora az érintett ingatlan.

A csokról röviden

A családi otthonteremtési kedvezmény gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára létesített állami támogatás. A támogatás vissza nem térítendő, és többféle célra is fordítható: házépítésre, házvásárlásra, lakásvásárlásra, valamint a kistelepüléseken használt otthon vásárlására, és annak felújítására, bővítésére is.

A csokot házastársak és élettársak igényelhetik, akiknek vannak gyermekeik, illetve egyedülálló szülők is benyújthatják rá az igényüket. A támogatás akkor is kérhető, ha a gyermek vagy gyermekek még nem jöttek a világra. Ez esetben a pár nyilatkozatot tesz, hány gyermeket vállalnak adott időn belül. Utóbbi megoldás feltétele, hogy legalább az egyik fél negyven év alatti legyen. További tudnivalók erre a linkre kattintva érhetők el.

A csok mértéke és az ingatlan nagysága

Noha a csok igényelhetősége és mértéke alapvetően a tervezett és meglévő gyermekek számától függ, az ez alapján megjelölt összeg akkor nyerhető el, ha az illető ingatlan elér egy bizonyos minimális méretet. A támogatás összegében az is szerepet játszik, hogy az ingatlan új vagy használt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Új építésű ház vagy lakás esetén:

  • 1 gyermek esetén legalább 40 négyzetmétert elérő lakás vagy 70 négyzetmétert elérő családi ház;
  • 2 gyermek esetén 50 négyzetmétert elérő lakás vagy 80 négyzetméter területű családi ház;
  • 3 vagy több gyermek esetén 60 négyzetmétert elérő lakás vagy legalább 90 négyzetméter területű családi ház az előírás.

Új ingatlan esetén a gyermekek számának tükrében a csokkal elnyerhető támogatás összege a következő módon változik: 1 gyermek után 600 ezer forint járhat, 2 gyermek után 2 millió 600 ezer forint járhat, és hozzá 10 milliós államilag támogatott lakáshitel, 3 vagy több gyermek után pedig 10 millió forintos támogatás jár, és ehhez vehető fel még 15 millió forint államilag támogatott lakáshitel.

Használt lakás vagy ház esetén:

  • 1 gyermek után legalább 40 négyzetmétert elérő lakás vagy családi ház;
  • 2 gyermek után legalább 50 négyzetmétert elérő lakás vagy családi ház;
  • 3 gyermek után legalább 60 négyzetmétert elérő lakás vagy családi ház;
  • 4 vagy több gyermek után pedig legalább 70 négyzetmétert elérő lakás vagy családi ház az előírás.

A gyermekek száma szerint az elnyerhető támogatás összege a következő módon alakul: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, és hozzá felvehető 10 milliós államilag támogatott lakáshitel, 3 gyermek esetén 2 millió 200 ezer forint és pluszban felvehető 15 milliós államilag támogatott lakáshitel, 4 vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint, melyhez 15 millió forintos államilag támogatott lakáshitel vehető fel.

A csok-igénylést a Magyar Államkincstárral szerződést kötő hitelintézethez kell benyújtani, például kereskedelmi bankokhoz, jelzáloghitel-intézetekhez, illetve takarékszövetkezetekhez.

Tudtad? Nincs illeték!

A csokkal szerzett ingatlanok esetén nem kell illetéket fizetni. Következő cikkünkben erről írtunk részletesen.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük