Így űzd el végleg a hűtő kellemetlen szagát!
Filléres szerek a konyhából
Ha már eltávolítottad a bűzt okozó romlott ételt, tisztítsd ki úgy a hűtőt, hogy hetekig friss illatú maradjon!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erős aromájú ételek illata, mint amilyen a kolbászé vagy a fűszeres húsoké, önmagában ínycsiklandozó, de a zöldségek, gyümölcsök illatával keveredve már kevésbé finom. A hűtőszekrény könnyen átveszi az ételek illatát, ha pedig egyik-másik meg is romlik, a kellemetlen szagok garantáltak.

Egy alapos tisztítószeres átmosás segíthet megszabadulni a szagoktól, ha azonban nem akarsz vegyszerekkel dolgozni ott, ahol élelmiszereket tartasz, és azt szeretnéd, hogy még hetekig friss illatú legyen a hűtő, használd az alábbi házi praktikákat.

Szagtalanítás előtt

Mielőtt bármilyen házi praktikát bevetnél a kellemetlen szagok ellen, szabadulj meg a szagok forrásától. A romlott ételeket dobd ki, az erős aromával rendelkezőket pedig csomagold zárható zacskóba, vagy helyezd jól záródó tetővel rendelkező műanyag dobozba - a tisztítást követően így tárold az ételeket a hűtőben.

A hűtő tisztításához használhatsz enyhe mosogatószeres vizet is, de, ha egyáltalán nem szeretnél egészségre káros anyagokkal dolgozni, akkor válassz bio mosogatószert vagy ecetet, szódabikarbónát.

Átmosás házi szerekkel

A tisztítást többféleképpen végezheted: ha tiszta, meleg vízzel mosod át a hűtőt, akkor utolsó lépésként langyos, ecetes vízbe mártott ruhával is töröld át minden felületét. Az ecet a maradék szagot is elűzi.

A hűtőt egyszerűen ecetes vízzel is kimoshatod, de az is hatékony megoldás, ha forró vízbe szórsz egy kis csomag szódabikarbónát, és azzal mosod át a polcokat, valamint a hűtő falait. A szódabikarbóna kiváló szagűző.

A kettőt kombinálhatod is: ha a mosóvízbe ecetet és szódabikarbónát is teszel, akkor duplán jól jársz, hiszen mindkettő jó szagtalanító, de az ecet egyben fertőtleníti is a felületeket, ráadásul a szódabikarbóna elveszi az ecet kissé kellemetlen, savanykás szagát.

Szagűző tippek a hetekig friss hűtőért

Ha végeztél a hűtő tisztításával, nincs más hátra, mint gondoskodnod arról, hogy tiszta és friss illatát még hetekig megőrizze. Ehhez nincs szükség drága hűtőillatosítókra és szagtalanító készítményekre, csupán az alábbi filléres szerekre.

Csodaszerek egy kis tálkában

Az ecet nem csupán az átmosásnál nagy segítség, de a frissesség megőrzésében is. Ha úgy érzed, hogy a hűtő felett ismét kezdik átvenni a szagok az irányítást, egy kis tálba önts egy-két deci 20%-os háztartási ecetet, majd tedd be a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Reggelre nyoma sem lesz a kellemetlen aromáknak. Ezt hetente egyszer elég elvégezned. A kávé szintén hatásos. Nem véletlenül találni kávészemeket tálkákban a drogériák parfümosztályán: ha túl sok illat keveredik már az orrodban, csak szagold meg a kávét, és máris kitisztul az orrod. Éppen ennyire jó szolgálatot tesz a hűtőben is: egy kis adag frissen őrölt kávé mellett a szagoknak esélyük sem lesz.

Egy kisebb zacskónyi szódabikarbóna is megteszi, sőt, egy kis tálka sütőpor is képes elejét venni a kellemetlen aromák képződésének.

Sóval töltött citrom
A citrom fertőtlenít, illatosít, a só pedig magába szívja a szagokat. A kettő kombinálásával így aztán tökéletes illatosítót készíthetsz. A citromot vágd félbe, kapard ki nagyjából a belsejét, majd töltsd meg sóval. Tartsd a hűtőben, és élvezd a frissességet! Hetente egyszer elég kicserélned.

Aktív szén a szagok ellen

Az aktív szén nagyon hatékonyan szívja magába a szagokat - nagyon sok, az üzletekben kapható szagtalanítónak ez a titka. Finom szemcsés aktív szenet találni a kisállat-kereskedésekben is, az akvarisztikai felszerelések között, ráadásul nem is drága.

Egy lapos tálkába szórj belőle egy keveset, és tedd a hűtőbe - a fagyasztóban is használhatod, ha ott sem birkózol meg a szagokkal. Az aktív szén nem árt az ételeknek. Nyolc óra elteltével a szenet újból aktiválni kell, azaz 20 percre közepesen forró sütőbe szükséges helyezni.

Ezt követően mehet vissza a hűtőbe. Ha nem sikerül aktív szenet szerezned, használhatsz gyógyszertárakban, vény nélkül kapható széntablettát is, ebből 10-15 szemet tegyél egy tálba, majd azt a hűtőbe.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Elhallgatott tanácsok című könyve segített.

Ezt is szeretjük