Így újítsd fel az otthonod ingyen!

Mintha tízezreket költöttél volna

Ha nincs pénzed felújításra, egy kis kreativitással is új színt vihetsz a lakásba.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki szeret időnként megújulni, és ez nem csupán a külsőre igaz, hanem a környezetre is. A lakás teljes felújítása azonban sok pénzbe kerül, ha nem csupán átrendezni szeretnéd, hanem lecserélni a régi bútorokat, új színt adni a falaknak, és esetleg a szobák elrendezésén is javítanál.

Ha jelenleg nincs erre pénzed, mégis változtatnál az otthonod berendezésén, néhány semmibe sem kerülő, mégis kreatív ötlettel megteheted. A következőkre csak egy kis időt kell szánnod, mégis látványos eredményt érhetsz el a segítségükkel.

Régimódi függöny helyett lapfüggöny, percek alatt

A lakás egyik legfontosabb eleme az ablak, így az elé kerülő függönyök is nagy hangsúlyt kapnak a szobák összképét tekintve. Ha egy kicsit modernebb, divatosabb összhatásra vágysz, jó választás a manapság igen népszerű lapfüggöny, ami némiképp optikailag is növeli a teret. Ráadásul erre pénzt sem kell költened: egyszerűen csíptesd fel a függönyöket úgy, hogy ne legyenek benne hullámok, hanem teljesen egyenesen lógjanak az ablakok előtt. Ha nagyon hosszú a függönyöd, hajthatod teljesen duplán, vagy csak a két végén hajtsd meg, hogy ne lógjon a levegőben a felesleges rész.

Minél kevesebb textil van a lakásban, annál jobb

A te lakásodban már bizonyára nem fedi apró csipke a fotelt, de, ha az asztalokat előszeretettel borítod le terítővel, itt az ideje megszabadulnod tőle. A minimál stílus letisztultságának és egyszerűségének köszönhetően modernebb lehet a lakásod, ráadásul szellősebbnek, tágasabbnak is érzed majd, érdemes hát ellesned néhány minimalista lakberendezési ötletet. Ha szép az étkezőasztalod, semmiképpen se rejtsd el textil alatt: elég, ha egy váza virágot vagy egy mutatós üvegtálban gyümölcsöket tartasz rajta. A dohányzóasztal is maradjon meg annak, ami, ne akard mindenáron túlöltöztetni.

A szőnyegekkel ugyanez a helyzet: ha a parkettádból nem hiányoznak lécek, és nem csúfítják látványos foltok, akkor ne takard el szőnyegekkel - a puszta parketta látványa rendezett, szellős összképet biztosít a szobának.

A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom
Kreatívan a bútorokkal
Apró lakások esetében általában egy szobának nem csak egy feladatot kell ellátnia. Mivel többnyire a szobának egyetlen falán van ablak, érdemes ott elhelyezni a kisebb író- vagy számítógépasztalt. A teret pedig könnyedén leválaszthatod úgy, hogy a kanapét háttal fordítod ennek a kis résznek. A kanapé mellett el lehet sétálni, és a fény is átjárja az egész szobát, mégis megosztottad a helyiséget. Ha van olyan polcod, melynek nincs hátoldala, azzal is elválaszthatod a szobát.

Tükröt a falra - vízszintesen

A tükröket nem csupán a feng shui szereti, hanem a lakberendezők is, hiszen világosabbá tehetők velük a legsötétebb lakások is, valamint a szűkös terek tágítására is alkalmasak optikailag - persze csak akkor, ha kreatívan használod őket. Ha például van egy állótükröd, akkor azt ne hagyd a hálószobában a szekrény mellett lógni függőlegesen a falon. Bár teljes egészében nem fogod többé látni magad benne, ha felakasztod a nappali egyik falára vízszintesen szemmagasságban, akkor jelentős mértékben tágíthatod vele a szobát. Az ilyen és ehhez hasonló egyedi elrendezések minden helyiségnek modernebb hangulatot kölcsönöznek. Így azáltal is sokat változtathatsz a helyiség összképén, ha például a falra egyforma keretben, egymástól egyforma távolságra akasztasz fel képeket.

Játssz a fényekkel!

A fénnyel is befolyásolhatod a lakásod hangulatát, ennek érdekében a lámpákat úgy helyezd el, hogy ne csak hasznosak legyenek, de esztétikailag is a szoba hasznára váljanak. Ha például az állólámpád feje forgatható, fényét irányítsd a mennyezet felé, ezzel jelentősen növelheted a szoba belmagasságát, és egészen megváltoztathatod az összképét. Emellett elrejthetsz egy kislámpát a televízió mögött is, ami szintén egyedi fényhatást kölcsönöz a szobának.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az utóbbi években divatosak a több karú spotlámpák is, melyekkel szintén tágíthatod a teret. Ha ilyen lámpád van otthon, ágait irányítsd a szoba más-más pontjára, ezáltal kiemelheted a szoba egyes részleteit.

Ezt is szeretjük