Így tüntesd el a makacs ragacsot a vasaló talpáról 5 perc alatt!
A ragacsos vasalótalp jelentősen megnehezíti a vasalást. Könnyítsd meg a dolgod, és tisztítsd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha sokáig meg akarod őrizni a vasaló talpának épségét és simaságát, akkor nem csak arra kell figyelned, hogy a pólókon lévő nyomott mintákat kerüld a vasalásuknál. Az is fontos, hogy az egyes ruhadarabokat az előírt hőmérséklet mellett vasald, különös tekintettel a műszálas, kötött felsőkre, melyekről vasalás közben észrevétlenül is apró szálak tapadhatnak a talpra, ami egy idő után vastag réteget képez, és jelentősen megnehezíti a vasalást.

A talp tisztán tartása ráadásul a vasalás megkönnyítése mellett azért is fontos, hogy a magasabb hőfokon vasalható, fehér ruhákon ne keletkezzenek kimoshatatlan fekete foltok és csíkok. A tisztításra számos praktika létezik, többek között a következők.

A vasalótalp tisztítása - hidegen

Több praktika is létezik a talpra ragadt szennyeződések eltávolítására, ezek egy része hideg, más része a még meleg talp mellett hatékony. Mindenekelőtt azonban fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a talpat sem hideg, sem meleg állapotban nem szabad késsel vagy más éles tárggyal kapargatni! Lehet, hogy ezzel el tudod távolítani a ráragadt piszok nagy részét, de szinte biztos, hogy maradandó karcolásokat hagysz a felületen, ami miatt többet nem fogod tudni majd használni.

A legerősebb fegyver, amit még használhatsz a tisztításhoz, a szappanos dörzsszivacs. A vasaló lapjára került foltokat ezzel a finom, fémszálas dörzsszivaccsal könnyen ledörzsölheted, amikor a vasaló már kihűlt. Nem kell félned a karcolásoktól, a tisztítás végén a talp tiszta és ragyogó, ugyanakkor sértetlen lesz.

Ha nincs kéznél dörzsszivacs, akkor a vasaló talpát a következőképpen próbáld tisztává varázsolni, ha már kihűlt: kend be először vékonyan olajjal - az olívaolaj tökéletes erre a célra -, majd egy kevés sót vagy homokot hints a talp felületére, és egy puha ronggyal súrold le a szennyeződést. Ezután egy másikkal töröld át, majd vasalj néhány percig egy már nem használt lepedőt vagy huzatot.

Vasalótisztítás - melegen ajánlva

A meleg vasalótalpról a frissen keletkezett ragacsos piszkot könnyen leszedheted a már említett sóval, finomra őrölve a meleg talp esetében ugyanis önmagában is jó súrolószer. Ebben az esetben egy enyhén nedves vattára szórj egy keveset belőle, majd ezzel dörzsöld át a felületet. Ez a módszer nem karcolja össze a talpat, mégis leszedi a ráégett szennyeződést.

Ha ez nem segít, akkor ecettel kombináld a sót. Serpenyőben vagy kisebb lábosban keverd össze a két szert egyenlő arányban, majd melegítsd fel annyira, hogy még kényelmesen, kézzel fel tudd vinni a talpra. A masszával borítsd be vékonyan a vasaló talpát, majd egy szivacs puhábbik felével jól súrold végig a felületet. Ha minden kosz lejött, langyos, tiszta vízbe mártott puha ronggyal mosd le a maradék masszát.

Bár nem öt perces megoldás, az ecettel a régi vasalót is egyszerűen felújíthatod: egy magas falú tálcát tölts meg 20%-os töménységű háztartási ecettel olyan magasságban, hogy, amikor a konnektorból kihúzott, langyos vasalót beleállítod, az ecet szintje csak épphogy haladja meg a talpét. Egy vékony ruhadarabot - négybe hajtott textilzsebkendő is megteszi - teríts a tálcába, és erre állítsd a vasalót, így az ecet a talp minden részével érintkezik majd. Hagyd ázni egy-két órán át, ezután egyszerűen letörölheted majd a szennyeződéseket.

Megelőzés és védelem

Talán elsőre meglepően hangzik, de a gyertyaviasz kitűnő talptisztító, ami egyben védi is a vasalót a további piszoktól. Fehér gyertyaviaszt olvassz fel egy edényben, majd márts bele egy gyapjúrongyot, és ezzel dörzsöld át a langyos vasaló talpát. Eltűnik a kosz, emellett pedig a vasaló is jobban csúszik majd, ráadásul a későbbi elpiszkolódását is megakadályozhatod, ha ezt a módszert időnként beveted.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A viasz védőréteget képez, de a gyapjún marad a nagy része, ezért nem fog ráolvadni más ruhákra vasalás közben - bár biztonságképpen egy rossz ruhadarabot vasalj át a tisztítás után, hogy biztosan ne kerüljön semennyi kedvenc ruhadarabjaidra.

Ezt is szeretjük