Egyetlen egyszerű trükk: így lesz újra sima és ragyogó a vasaló talpa
A ragacsos vasalótalp megnehezíti a vasalást, és a ruháknak is ártasz vele. Tisztítsd meg egy ügyes trükkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasalók között ma már rengeteg típussal találkozni, többek között az különbözteti meg őket egymástól, hogy a talp milyen anyagból készült. A teflonbevonatú talppal rendelkező vasalók nagyon jól siklanak a ruhán, egészen addig, amíg a bevonat meg nem sérül.

A polírozott, alumíniumból készült talpak szintén nagyon jók, viszont könnyen karcolódnak, a karcolásokba tapadó textilszálak pedig a talpra égnek, és égésnyomokkal tarkíthatják a ruhákat is.

A nemesacélból készült talppal rendelkező típusok a legstrapabíróbbak, ám elég egy rossz mozdulattal végigsiklani velük a cipzáron, egy fémből készült gombon vagy egy, a pólóra vasalt matricán, és máris oda a makulátlan, sima talp. Szerencsére azonban számos olyan praktika létezik, mellyel egyetlen mozdulattal ismét újjávarázsolhatod a vasalót.

Ragadós szennyeződések ellen

Elég egyetlen rossz mozdulat, és a gyerekek pólóján lévő nyomott minta máris a vasaló talpán éktelenkedik. Ha csak aprócska részen ragadt a vasalóra, egyetlen mozdulattal eltávolíthatod, ha áthúzod néhányszor egy erősebb alufólián. Az alufóliával tekerd néhányszor körbe a vasalódeszkát, majd határozott mozdulatokkal húzd át négyszer-ötször a vasalót rajta. Minél erősebb és jobb minőségű fóliát használsz, annál eredményesebb lesz a művelet.

Enyhe égésnyomok ellen

Ha nem ügyelsz a megfelelő hőfokra, és túl meleg vasalóval igyekszel kisimítani az érzékenyebb anyagokat, akkor könnyen égésnyomok keletkezhetnek a vasaló talpán.

Ezeket kezdetben könnyű eltávolítani egy kis ecettel. Egy tiszta, de durvább szövésű rongyot márts 20%-os töménységű háztartási ecetbe, és ezzel súrold át alaposan a talpat ott, ahol az égésnyomok vannak. Ezután tiszta, száraz ruhával itasd fel az ecetet, és fényezd át a talpat. Ha a kisebb égésnyomokat rendszeresen, még a keletkezésükkor eltávolítod, akkor ezzel a módszerrel könnyen tisztán tarthatod a vasalót.

Régi, makacs égésnyomok ellen

Ha már nem egy égésnyom éktelenkedik a vasaló talpán, akkor sokkal nehezebben siklik a vasaló a ruhákon, ráadásul a varrásnál vagy a gallérnál össze is piszkolhatja a tiszta ruhát. Az egyszerű, ecetes átsúrolás ilyenkor már nem segít, sokkal hatékonyabb megoldásra van szükség, mégpedig ecet és só keverékére.

Egy kisebb serpenyőben vegyíts el egyenlő mennyiségben sót és ecetet. Melegítsd fel a keveréket, majd kend a masszát a vasaló talpára, és addig súrold ezzel a talpat, amíg az összes szennyeződés eltűnik. Végül mosd le a maradék anyagot egy tiszta vízbe mártott ronggyal. A talp ragyogni fog.

Ha csak só van otthon
A só önmagában is hatásos. Teríts egy nagyobb, már nem használt lepedőt a vasalódeszkára, szórd be alaposan sóval, és a magas hőfokra állított vasalót told át néhányszor határozottan a sórétegen. A sókristályok pillanatok alatt ledörzsölik a koszt a talpról.

Ragacsos szennyeződések, enyhe égésnyomok ellen

A frissen szerzett szennyeződéseken a fogkrém segít. A nem gél állagú, hagyományos, fehér fogkrémek olyan súrolóhatással rendelkeznek, melyek nem sértik a vasaló fém talpát, nem hagynak karcokat rajta, a friss égésnyomokat viszont hatékonyan eltávolítják. Amint piszok kerül a talpra, húzd ki a vasalót, és várd meg, amíg annyira lehűl, hogy nem égeti meg a kezed.

A még meleg vasalóról ugyanis könnyebb eltávolítani a szennyeződést. Nyomd a fogkrémet a vasaló talpára, majd egy durva szövésű ruhával vagy egy mosogatószivacs durvább felével alaposan dörzsöld át a fogkrémmel a talpat.

Ezután egy vizes ruhával jól mosd le a fogkrémet, végül egy szárazzal fényezd át a vasalót.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük