Így tűnhet nagyobbnak a nappalid!

Egyetlen pofonegyszerű lépés

A legkisebb garzont is tágassá varázsolhatod, ha megfelelően választod meg lámpáidat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha otthonodat nem a nagy méretek jellemzik, mégis szeretnéd úgy érezni, mintha tágas terek vennének körül, érdemes hangsúlyt helyezned a világításra. A fény nem kerül semmibe, mégis sokat alakíthatsz vele a lakásodon.

A napjainkban forgalomban lévő korszerű lámpatestek szédítő kínálata a a pusztán dekoratív szempontú választásra ösztönöz. Az ember azonban gyakran későn gondol csak a világításra, és emiatt a választása nem mindig kielégítő, pedig előbbire már kezdettől fogva tekintettel kell lenned.

Helyezz hangsúlyt a fényekre!

A mesterséges világítás kiegészíti, illetve helyettesíti a természetes fényt. Lehetővé teszi, hogy praktikusan, biztonságosan és kényelmesen végezhesd a teendőidet, amikor odakint leszáll az alkony, vagy borús nap van. A fény emellett kiemeli az építészeti részleteket és a díszítőelemeket, hangsúlyozza a színt, és életre kelti a textúrát. A szó szoros értelmében atmoszférát teremt. De a világ legérdekfeszítőbb helye is mosókonyhának tűnik, ha egy mennyezeti fénycső világítja meg, míg a legfinomabb érzékkel megválasztott formatervezett lámpa is használhatatlan, ha fényénél nem tudod elolvasni kedvenc újságodat.

A funkcionális és esztétikai szempontok sikeres egyeztetése megkívánja, hogy elgondolkodj a világításon, és már a kezdet kezdetén számolj vele a lakás berendezésének megtervezésénél. A legjobb világítási megoldások rugalmasságot, a fény erősségének és irányának szabályozását, valamint célszerűséget nyújtanak - új szempontként társul hozzájuk az energiatakarékosság.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A természetes fény vonzerejét magától értetődő sokfélesége és árnyalatai, valamint az árnyékhatások adják. A mesterséges fény egészen a legutóbbi időkig még csak meg sem kísérelhette utánozni e sokféleséget, de a korszerű technológia ma már lehetővé teszi az árnyaltabb és hangulatosabb beltéri megvilágításokat. A szoba meghittségét a jól eltalált fényviszonyok teremtik meg.

Így tervezd meg a világítást!

A világítás alapvetően befolyásolja az adott tér érzékelését, valamint az ott végzett tevékenységedet is, ráadásul a téralakítás egyik leggazdaságosabb és legváltozatosabb eleme. Minthogy árammal működik, a huzalozással összefüggésben kell megtervezned. A beépített vagy süllyesztett típusok között például a lefelé világító lámpák elhelyezése nyilvánvalóan kevesebb felfordulással jár, ha beszerelésükre a festés előtt, még a felületek megbolygatott állapotában kerül sor.

Minden szobában három alapvető típussal kell számolnod: általános vagy háttérvilágítással, speciális, funkcionális világítással és célzott vagy díszítő jellegű megvilágítással. A háttérfény megteremtésének hagyományos módja a mennyezetvilágítás. Az esetek többségében ez a megoldás csúnya és jellegtelen, tompa, egyenletes, sőt, olykor túl éles fényt ad.

Variáld a lámpákat!

Hasonló fokú megvilágítást kaphatsz a szoba több pontján elhelyezett, különféle fényforrásokkal, melyek egymásba áttűnő fény- és árnyékfoltokat hoznak létre. Ugyanez a hatás érhető el az olyan alternatív megoldásokkal, mint az oldalfény, a spotlámpa, a felfelé és lefelé világító lámpák. A funkcionális világítás célzott világítás.

Ez az éles, koncentrált és irányított fény olyan tevékenységek elvégzését könnyíti meg, és teszi biztonságossá, mint az olvasás, a számítógépes munka és az ételkészítés. Klasszikus megoldása a spotlámpa. A visszafogottabb mértékű célzott világítás az építészeti vagy dekoratív részletek kiemelésére szolgál. A túl intenzív vagy éles célzott fénnyel nem érhető el finom differenciálás, ráadásul megbontja a szoba harmóniáját. Célzott világításra sokféle típusú lámpatest használható, tompított fénnyel.

Plusz négy fénytipp a lakás egyes részeibe

  • A fürdőszobai vagy öltözőszobai tükör minden oldalán legyen egyenletes fény a sminkeléshez és borotválkozáshoz - itt használhatsz spotlámpákat.
  • A mély szekrényekben és a tárolóhelyiségben jó fényviszonyok esetén gyorsabban és könnyebben megtalálod, amit keresel, ezért a hálószobában az éjjeli lámpák mellett nem árt az általános megvilágítás sem.
  • A könyvespolcokat, festményeket, vitrineket és hasonlókat életre kelti a kiemelő világítás.
  • Feltétlenül ügyelj rá, hogy az adott fényforrás stílusában is passzoljon a helyiséghez, ellenkező esetben annyi a harmóniának.

Ha megfogadod tanácsainkat, meglátod, a lámpákkal és a fénnyel rengeteget tudsz csalni, így akár kis garzonodból is kihozhatod a maximumot, tágas hatást keltve otthonodban.

Ezt is szeretjük