Így spórolj havonta több ezer forintot a rezsin

Költségcsökkentő konyhai tippek

Ismered a sütés-főzés energia- és pénzcsapdáit? Így kerüld el őket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ökokonyha takarékos technikákkal és energiabarát kütyükkel nemcsak azért hasznos, mert hónap végén ezrekkel több maradhat a pénztárcádban - ami nem mellékes -, de egy új látásmódot kialakítva könnyebben indítja be az ökoszemléletet az életed egyéb területein is.

Csak vágj bele, és meglátod, megéri az alternatív megoldásokhoz nyúlni, és picit odafigyelni a részletekre.

Kukába a régi lábassal!

Cseréld le a régi, vékony falú lábasokat strapabíró, csúcstechnológiás főzőedényekre: a legjobb, ha acélból vagy zománcozott öntöttvasból készült, mivel ezek a legjobb hővezetők, sokkal gyorsabban elkészül bennük az étel.

Igaz, ezekért mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, viszont hosszú távon jóval többet takarítasz meg.

Ne hiányozzon a konyhádból egy profi kis kukta: akár 30%-kal kevesebb idő alatt, 40%-os energiamegtakarítással főzhetsz a klasszikus edényhez képest.

Vásárláskor vedd figyelembe a főzőlap méretét, ugyanis, ha nem illeszkedik pontosan, akkor is több lehet az elpazarolt energia: ha egy 18 cm-es főzőlapra 15 cm átmérőjű edény kerül, 30%-kal több energia fogy fölöslegesen.

Villany- kontra gáztűzhely

Ha a lakásod adottságai megengedik, hogy válassz, a következő dolgokat érdemes mérlegelned. Az elektromos tűzhely előnye, hogy hője jóval egyenletesebb, mint a gáz esetében, ráadásul felhasználhatod a maradék hőt: így főzésnél akár tíz perccel az étel elkészülte előtt kikapcsolhatod, még sokáig forró marad a lap.

Energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy A osztályú terméket válassz, különösen, ha mindennap használod majd. A gázos változat mellett szól, hogy olcsóbban megkaphatod, és könnyebb kezelni, mivel egyszerűbben megítélhető a megfelelő hőfok, mint az elektromos lapoknál.

Ráadásul a jelenlegi energiaárak mellett jobban jársz a gázzal. A sütőnél sokat spórolhatsz a légkeverős funkcióval: akár 20-30%-kal gyorsabban, feleannyi energiafogyasztással készül az étel.

Plusz négy energiatakarékos praktika

Ne feledd a fedőt: ha az edényhez jól illeszkedő, tökéletesen záródó fedőt használsz, a hő a fazékban marad, így rövidebb idő is elég a főzéshez, de ha csak ferdén, a gőznek utat engedve teszed rá, a hő is elszökik, ezáltal akár háromszorosára is nőhet az áramfelhasználás.

Az előmelegítés funkcióra csak ritkán van szükség, például, ha kelt tésztát sütsz, más esetben nyugodtan kihagyhatod, ezzel 20% energiát spórolhatsz meg. Kisebb adagokhoz inkább használj mikrohullámú sütőt - takarékosabb megoldás a villanytűzhelynél, akár főzésről, akár melegítésről van szó.

A tűzhely-sütő kombót legtöbbször felválthatod konyhai kisgépekkel: a kenyérpirító, a vízmelegítő, a szendvicssütő vagy a grillező gyorsabban és olcsóbban - akár negyedannyi energiával - produkálja ugyanazt az eredményt.

Nélkülözhető áramos kütyük

Bár a konyhai kisgépek használata legtöbbször kifizetődő, hiszen olcsóbb alternatívája a nagyoknak, mégsem minden esetben jó választás. A reklámok profi manipulációjának köszönhetően könnyen elcsábulunk, és szentül hisszük, hogy valóban szükség van rájuk. Ha már persze beszerezted őket, azért ne végezzék a kukában, de nyugodtan elajándékozhatod a konyha felesleges árampazarló kisgépeit.

Elektromos szeletelő: miért fizetnél plusz áramdíjat a robotkéshasználatért, amikor a hagyományos késsel ingyen is szeletelhetsz.

Gyümölcscentrifuga: ritkán van szükség akkora mennyiségű frissen facsart narancslére, amit egy fél napközis csoport fogyasztana el, egy-két pohár kedvéért pedig elég, ha a kézi narancsfacsarót használod - a bébiételekhez viszont hasznos lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fagylaltgép: egy újabb kütyü, ami csak a szekrényben porosodna, elektromos masina nélkül is kiváló házi fagyi készíthető.

Elektromos kávédaráló: ha a retro konyhai kütyük szerelmese vagy, és ragaszkodsz a frissen őrölt kávé illatához reggelente, válaszd a hagyományos, kézi tekerős változatot.

Ezt is szeretjük