Így ragyoghat pillanatok alatt a mosogató!
Minden igyekezeted ellenére kopott, vízköves és fakó a mosogatód? Néhány apró és leleményes praktikával garantált a siker.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha és a fürdő takarítása közben megkerülhetetlen és problémás területnek számít a mosogató, valamint a krómozott felületek, mint például a csap vagy a mosogatótálca tisztítása. Ha nem szeretnél órákat takarítással tölteni, akkor használd a leghatékonyabb házi praktikákat!

Szabadulj meg a rozsdától alumíniumfóliával!

Ha csillogóvá szeretnéd varázsolni a csaptelepet és a mosogatót, gyűrj össze egy maréknyi alumíniumfóliát a fényes oldalával kifelé, és láss hozzá a súroláshoz.

Ezzel a módszerrel a rozsdafoltoktól is megszabadulhatsz, de ügyelj arra, hogy csak krómozott felületű mosogatónál használd a filléres praktikát, különben ellentétes hatást érhetsz el.

Garantált siker: háztartási ecet

A krómozott felületek tisztításánál szintén nagy segítség a takarításnál egyébként is nélkülözhetetlen háztartási ecet. Garantáltan ragyog majd a mosdó, ha egy újrahasznosítható, szórófejes flakonból vékony rétegben hígítatlan ecetet fújsz rá. Miután áttörölted egy puha ronggyal a felületet, minden bizonnyal elégedett leszel az eredménnyel.

Azonnali megoldás fogkrémmel

Ha azonnali megoldásra van szükséged, és nincs kéznél semmilyen tisztítószer, akkor a mosdó suvickolásához egy tubus fogkrém is elegendő lesz. Ha a - nem géles, hanem - sima szemcsés fogkrémet rákened a felületre, majd azt fényesre törlöd egy puha, száraz ronggyal, akkor a legdrágább tisztítószerek hatékonyságát megszégyenítő hatást érhetsz el.

Nemcsak tisztít, fertőtlenít is: gyógyszertári alkohol

Ha legközelebb a konyhát vagy a fürdőszobát takarítod, akkor a mosdó tisztításához a legpraktikusabb és legegyszerűbb segítséget a gyógyszeres szekrényben keresd. Nincs más dolgod, mint egy kis gyógyszertári alkoholt önteni egy puha, nedvszívó rongyra. Mivel az alkohol egyszerűen elpárolog, még öblítésre sem lesz szükség, és amellett, hogy tökéletesen ragyogóvá varázsolja a krómfelületeket, az alkohol kíméletlenül elpusztít minden útjába kerülő kórokozót.

Egy meglepő, de hatékony fegyver a rozsda ellen: kóla

Sajnos az sem elképzelhetetlen, hogy egy makacs rozsdafolttal kell megküzdened takarítás közben. A kóla maró hatásáról sokféle legenda kering a köztudatban, melyek egyáltalán nem alaptalanok. A mosdón megjelenő apró rozsdafoltokat egy kólába mártott, összegyűrt alumíniumfólia-darabbal könnyedén lesúrolhatod.

Újra ragyog a mosogató - textillágyító lappal

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy minden igyekezeted ellenére a króm néha hosszadalmas fényezés után is csíkos és fakó marad. Ezt a problémát egy használt textillágyító lappal egyszerűen kiküszöbölheted: dörzsöld át vele a fényesítendő felületet.

A vízkő legnagyobb ellensége a citrom

A mosogató és a csapok tisztításának egyik sarkalatos pontja a vízkő eltávolítása. A csempén, a mosogatón, a kád szélén vagy a csapokon egyaránt éktelenkedő vízkő elleni harc a méregdrága tisztítószerek nélkül is eredményes lehet.

Játszva megszabadulhatsz a mosogatón lerakódott vízkőtől, ha a problémás felületet citromhéjjal súrolod át. A környezetbarát megoldással nem csupán a csapokat, de a megfakult, kopott hatást keltő krómtárgyakat is könnyedén kifényesítheted. Ha végeztél, és alaposan átsikáltad a mosogatót és a csapot, öblítsd le, majd egy puha ronggyal töröld szárazra.

Szúrós szagú, de hatásos: ammónia

Leszámolhatsz a mosogatón éktelenkedő vízkővel, ha egy valamivel drasztikusabb, de szintén hatékony módszert választasz. A szúrós szagú ammónia segítségével könnyen eltávolíthatod a vízkőfoltokat, ha háromnegyed pohárnyit elkeversz három és fél liter vízben. Egy szivacs segítségével töröld át az oldattal a csempét, hagyd kicsit rajta, majd hideg vízzel mosd át a felületet.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük