Így kapsz jövőre lakásvásárlási támogatást: végleges döntés a szocpolról
Az otthonteremtési program január 1-jén lép hatályba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2012. január 1-jén lép hatályba a kormány rendelete a lakásépítési támogatásról, és ezzel újraindul a szociálpolitikai kedvezmény a gyermekes, illetve gyermeket vállaló családok számára.

Mekkora összeg igényelhető?

A Magyar Közlöny 145. számában megjelent lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet szerint vissza nem térítendő támogatás igényelhető a 2010. január 1-je után építési, illetve használatbavételi engedélyt kapott lakás bekerülési költségére vagy vételárára akkor, ha a négyzetméterár nem haladja meg a nettó 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetén pedig a 350 ezer forintot.

Két gyermek vállalása esetén - a lakás méretétől függően - 800 ezertől 1,3 millió forintig terjed a támogatás összege. Három gyermek esetén ez 1,2-2 millió forint, négy vagy annál több gyermek vállalása esetén pedig - szintén a mérettől függően - 1,6-2,5 millió forint között lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Kiknek jelent segítséget?

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI információi szerint az otthonteremtési program bejelentését követő napokban egy rádióinterjúban azt mondta, hogy a számításai szerint 6-12 hónap alatt felfutó program igazi eredménye két-három év múlva várható. Azt is közölte, ha a jogosultak száma ezt indokolja, akkor a becsült keret bővülhet.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a program bejelentésekor, idén októberben arról tájékoztatott, hogy a szocpolkifizetések 2012. január 1-jén kezdődnek meg. A számítások szerint a támogatás négy-ötezer családot érinthet, és a költségvetésben erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A rendelet a gyermekvállalás teljesítésének idejét az első gyermek vállalása esetén négy, a második esetén nyolc évben rögzíti. Fiatal házaspárnak, vagyis igénylőnek pedig az számít, melynek egyik tagja sem töltötte még be a 40. életévét. Kiemelten kezeli a jogszabály az energiatakarékos, a fokozottan energiatakarékos és az alacsony, a négyzetméterre vetítve évente 25 kilowattóránál kisebb felhasználású lakások építését, mert a támogatás összegét 1,1, 1,2 és 1,3-as szorzókkal számolja.

A lakásépítési támogatás, azaz a szocpol igénybevételéhez a házastárs legalább egyik felének 180 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, és nem lehet köztartozása az igénylőnek. A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő költség legalább 70%-ára számlát kell kiállítani, de a számla adója csak olyan lehet, aki az állami adóhatóságnál nyilvántartott akkor, amikor a számlát a hitelintézetnek benyújtják. A rendelet kiköti azt is, hogy az épített vagy megvásárolt ingatlanra alapított jelzálogjog nem haladhatja meg a forgalmi érték 80%-át. Januártól mindezeken túl is jóval olcsóbban kaphatsz lakást. Kattints ide, és tudd meg, miért!

Te igényelnéd vagy igényelted a szocpolt?

Ezt is szeretjük