Féláron venné meg lakásodat a kormány: megéri belemenni?
A kormány a héten döntött a bedőlt hitelesek lakásairól. Íme, ezek a részletek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Parlament 2011. december 5-i, hétfői döntésével a Nemzeti Eszközkezelő januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak.

Ezek lesznek a feltételek

Az MTI értesülései szerint a kormány javaslatára - 291 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett - elfogadott szabályozás szerint az állam a lakóingatlant akkor vásárolhatja meg, ha azon olyan jelzálogjog van, mely 2009 vége előtt kötött hitelszerződés alapján jött létre, illetve, melynek alapját csakis a szóban forgó ingatlan képezi.

Feltétel továbbá, hogy a bank az ingatlant kényszerértékesítésre jelölje, vagyis arra ki legyen írva a végrehajtási eljárás.

További megkötés, hogy az Eszközkezelő által megvásárolt ingatlan forgalmi értéke, melyet a hitelszerződés megkötésekor állapítottak meg, ne haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15, egyéb településeken a 10 millió forintot.

Ennyiért veszik meg, és ennyiért lehet visszavenni

A budapesti és a megyei jogú városokban lévő ingatlanok vételára a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték 55%-a, más városokban azok 50, községekben 35%-a, tehát ennyiért venné meg az állam a lakást vagy a házat.

Ez sokszor nem fedezi a banki tartozás összegét, és alacsonyabb a végrehajtások során lakóingatlanokra kiírható legkisebb összegnél is. Ugyanakkor előny, hogy a lakást bérelni lehet, valamint az is, hogy a tartozást nem növelik tovább a borsos végrehajtási díjak.

Az eszközkezelő az adósnak továbbá visszavásárlási jogot enged, melyet legkorábban fél év múlva, legkésőbb pedig két év elteltével lehet gyakorolni. A visszavásárlási ár a forgalmi értéknek a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor kifizetett önerővel és a később kifizetett tőketörlesztések összegével csökkentett értéke, illetve a Nemzeti Eszközkezelő által kifizetett vételárnak a visszavásárlási jog gyakorlásáig terjedő időszakra számított, jegybanki alapkamattal növelt összege közül a magasabb. Ha bedőlt a lakáshiteled, könnyen csalók áldozata lehetsz. Kattints ide, és ismerd fel a gyanús jeleket!

Forrás: mti.hu.

Ezt is szeretjük