Devizahitelt vettél fel a lakásodra? Profi csalók célpontja lehetsz
Segítségnek álcázott trükkel használják ki a bajbajutottak szorult helyzetét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több devizahiteles keresi tanácstalanul a megoldást, aminek nemritkán az a vége, hogy a kétségbeesett adós álsegítők karmaiba kerül: nem olyan egyszerű ugyanis kiszűrni, ki kínál valódi segítséget, és ki utazik csupán arra, hogy megszerezze a kiszolgáltatott hiteles utolsó garasait. Figyelj a trükközőkre, és ne dőlj be nekik!

Hitelmentők vagy álszakértők?

Az utóbbi hónapokban egyre több olyan vállalkozás és civil szervezet bukkant fel, melyek segítséget ajánlanak a csőd szélén álló devizahiteleseknek. Ezek egy része tényleges jogi vagy pénzügyi tanácsadással segíti a devizahitelest, de léteznek olyan vállalkozások is, melyek szakértőnek állítják be magukat, miközben megpróbálnak hasznot húzni a hitelcsapdában vergődők helyzetéből, és igyekeznek minél inkább lecsapolni a pénztárcájukat.

A PSZÁF még júliusban leplezett le egy társaságot, akik hivatalosan a hiteleseket segítő jogi képviselet címén működtek, míg a valóságban engedély nélküli alkuszi tevékenységet folytattak. Az adósoktól előre kérték a 25 ezer forintos közvetítői díjat, mely persze nem járt vissza kudarc esetén sem, majd, ha sikeres volt az eljárás, további 35 ezer forintot szedtek be. A pénzügyi felügyelet azonnali hatállyal felfüggesztette a tevékenységüket, és ötmilliós bírságot szabtak ki a cégre.

Panaszlevél tízezrekért

A PSZÁF és a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat figyelmezteti az adósokat, hogy vigyázzanak a közvetítést nagy összegekért cserébe ígérő vállalkozásokkal.

Morvai Gábor, az irodahálózat tanácsadó jogásza a Kossuth Rádió Krónikájában nyilatkozva elmondta: gyakran előfordul például, hogy egyes cégek több tízezer forintot számolnak fel egy egyszerű panaszlevél megírásáért az adós nevében, vagy olyan tájékoztató levélért kérnek el jelentős összegeket, mely nélkülöz mindenféle szakmaiságot, és a fals információkkal akár félre is vezetheti a hiszékeny hiteleseket.

Emelt díjas segítség

Gyakran az újságokban vagy az interneten célozzák be az áldozatokat a csalók: több helyen felbukkant például hirdetésben egy olyan hitelmentő tájékoztatást nyújtó telefonszám, melynek felhívásakor több száz forintos percdíjért hallgathat meg az adós olyan hitelekkel kapcsolatos általános információkat, melyek egyébként ingyen is elérhetők. A díjszabásról szóló tájékoztatót pedig feltüntetik ugyan, de az újságban olyan apró betűvel, ami szinte olvashatatlan, a weboldalon pedig csak sokáig böngészve bukkan rá az ember.

Hoax

Felfedeztek egy Országos Hitelmentő Akció néven futó csaláskísérletet is, mely internetes lánclevélben kísérti meg a hiteleseket, és ajánl segítséget. A levél a megoldásra vonatkozóan semmiféle konkrétumot nem tartalmaz, ugyanakkor hosszan ecsetel egy összeesküvés-elméletet a magyarok tervezett kirablásáról, a történelemkönyvek meghamisításáról és arról, hogy a válságot mesterségesen idézték elő, a bankok pedig eleve jogszerűtlenül jártak el a hitelezésnél. Utóbbira célozva ígérnek jogi segítséget, persze pénzért.

Hogy komolyabbnak tűnjön az ajánlat, hivatkoznak a Hitelkárosultak Egyesületére, akik persze elhatárolódtak a levélíróktól. Egyébként a sok nagybetűs nyomatékosítás, a továbbküldésre buzdító szöveg és a szerkezet a hoaxos átverésekre hasonlít.

Végtörlesztős trükkök

Felbukkantak olyan vállalkozások is a piacon, akik megfizethetőnek tűnő konstrukciót és a hitelkiváltás gyors rendezését ígérik. Figyelni kell azokra a szolgáltatókra, akik BAR-listásoknak kínálnak kedvező hitellehetőséget: gyakran előfordul ugyanis, hogy engedély nélkül működnek, és sokszor az üzletkötés feltételei sem szabályszerűek.

Egyes végtörlesztős hitelmegoldásoknál pedig olykor nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, melynek időpontja sorsolástól függ, készpénzt a tagjaik egyáltalán nem kapnak. Ha az ajánlat nem takarékszövetkezettől, kereskedelmi banktól vagy pénzügyi szolgáltatótól érkezik, ellenőrizd a PSZÁF honlapján, hogy van-e engedélyük. Arra is figyelj, hogy a fix árfolyamú végtörlesztésnél a hitelközvetítés miatt a törvény szerint nem számítható fel díj. Valódi segítséget akarsz? Kattints ide, és ismerj meg három helyet, ahol megkapod!

Tapasztaltál már hasonlót?

Ezt is szeretjük