Bedőlt a lakáshiteled? 3 hely, ahol segítenek
Ha minden kötél szakad, nem kell megvárnod a kilakoltatást: csak tudd, hová kell fordulnod. Vannak helyek, ahol segítséget kapsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A politika jó ideje küzd azzal, hogy megfelelő megoldást találjon a devizahitelesek problémáira. A Nemzeti Eszközkezelőt sokan egyelőre inkább marketingfogásnak ítélik, mint valós lehetőségnek, de a fix összegű árfolyamgát sem keltett akkora bizalmat, hogy sokan lecsaptak volna rá, négyezer család vette csupán igénybe.

Bár a szeptemberben bejelentett kedvezményes végtörlesztést ugyan jóval többen, mintegy 23 ezren igényelték, és majdnem kétszer ennyien érdeklődtek, utóbbival csak azok járnak jól, akiknek van annyi megtakarításuk, hogy kifizessék azt. A bedőlt hitelesek száma mindenesetre egyre nő, és egyre több családnál kopogtat a behajtó. Hasonló helyzetben ne várd meg a kilakoltatást, vannak helyek, ahol kaphatsz segítséget.

Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete 2004 februárjában társadalmi szervezetként jött létre, ahol a feladatokat hitelügyekben jártas szakemberek, gyakorló jogászok végzik.

Munkájuk egy része megelőző jellegű, vagyis tájékoztatást nyújtanak, a sok piaci ajánlat közül melyik a legelőnyösebb konstrukció a leendő banki ügyfél számára.

De panasszal is fordulhatsz hozzájuk: kivizsgálják, feltárják az okokat, és ígéretük szerint törekednek a kialakult helyzet békés rendezésére, mely az ügyfél és a bank számára is megnyugtatóan zárul. Felkészítik az ügyfelet arra, hogy mi várható, és segítenek döntéshelyzetben megfelelően mérlegelni. De jogi segítséget is kínálnak azoknak, akik valamelyik pénzintézettel szemben hátrányt szenvedtek.

Galcsik Éva, az egyesület munkatársa több nyilatkozatban is hangsúlyozta: ha valakit kilakoltatás fenyeget, ők azt a lehetőséget keresik, hogy a lakás értékesítése után a régi tulaj visszabérelhesse az ingatlant az új tulajdonostól.

Jogsegélyszervezetek

A kilakoltatást jogi úton akadályozzák meg, vagy legalábbis késleltetik céljuk szerint a bedőlt hiteleseket segítő jogsegélyszervezetek. Néhány ügyesen kiválasztott jogszabályra hivatkozva ugyanis kérhető a kilakoltatás felfüggesztése. A megoldás ugyan nem végleges, az adós csupán időt nyer, de az a két-három hónap plusz sokszor elég arra, hogy akár egy kicsit is változzon a helyzet, és új lehetőség kerüljön képbe.

A székesfehérvári székhelyű Magyar Közösségi Garancia Kft. által működtetett jogsegélyszolgálat például szintén jogi kiskapuval segített ki átmenetileg közel száz, árverezés közelében álló bedőlt hitelest: az érintettek földhivatali beadvánnyal bűnügyi zárlatot kértek saját ingatlanukra. Így, amíg a földhivatali döntés megszületik a bejegyzéskérelemről, és fellebbezés esetén jogerős bírósági döntést hoznak, addig az adós házát biztosan nem árverezik el.

Pénzügyi Békéltető Testület

Ha a hitelszerződéssel vagy az eljárással kapcsolatban törvénytelenségre gyanakszol, a kétségeiddel fordulhatsz a Pénzügyi Békéltető Testülethez, de csak akkor, ha a beadványodban konkrétumokra tudsz hivatkozni.

A testület a PSZÁF felügyelete alá tartozik, és jogvitákban hivatott döntést hozni. Elsősorban a felek egyezségére törekszik, és mindvégig pártatlanul kíséri az ügyet. Első lépésként mindenképp meg kell próbálnod az ügy rendezését a bankkal, mert csak ezt követően kérheted a békéltető testület segítségét. A kudarcba fulladt próbálkozást igazolnod kell - ha szóban történt, akkor a jegyzőkönyvvel, ha írásban, akkor annak egy példányával -, a másik feltétel pedig, hogy ne legyen folyamatban más eljárás az aktuális üggyel kapcsolatban, erről szintén nyilatkoznod kell.

A kérelmet írásban vagy ügyfélkapun keresztül tudod benyújtani, az eljárás pedig nem tart tovább 90 napnál. Ha nem születik egyezség, a testület megalapozott kérelem esetén a bankra kötelezést tartalmazó határozatot hozhat, ha a pénzintézet aláveti magát a döntésnek, ellenkező esetben csak ajánlásról van szó. A behajtók akár egy telefonszámla miatt is elárverezhetik a lakásodat: kattints ide, és tudd meg, mikor jönnek!

Neked is gyűlt már meg bajod a bankokkal?

Ezt is szeretjük