Nem gatyáznak a behajtók: egy telefonszámla miatt is elárverezhetik a lakásodat

Nemcsak a bedőlt lakáshitel, de a közüzemi tartozás is veszélyes lehet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leginkább a devizahitel-törlesztési gondokkal küszködő adósok problémái kerülnek reflektorfénybe, pedig a gazdasági válság okozta sokk hatással volt azokra is, akik rendszeres jövedelem vagy tartalék nélkül lakásuk rezsijét sem képesek maradéktalanul kifizetni.

Egyre többen vannak, akiknek ügye a halogatott fizetés miatt a behajtó céghez kerül, majd ha még így sem sikerül rendezni az adósságot, jöhet az árverezés, és elúszhat az ingatlan.

Ki lehet veszélyben?

A Policy Agenda néhány hónapja készített elemzésében három csoportba osztotta azokat az eladósodottsággal küzdő családokat, akik tartozása már olyan mértékű, hogy akár a lakásukat is elveszíthetik.

Az első csoportba tartoznak azok, akiket csupán átmenetileg érintenek a nehézségek - az egyik kereső időlegesen kiesik, vagy rendkívüli kiadás ütött be -, ők kisebb banki segítséggel rövid távon képesek megoldani a problémáikat.

A második csoport adósainál egyszerre több hátralék is feltorlódhat - banki és közüzemi tartozások, közösköltség-elmaradás -, az ő esetükben már elkél az állami segítség.

A harmadik csoportba pedig a valóságos adóssághalmazt összegyűjtők kerültek, akiknél szinte reménytelen az ingatlan megmentése, itt már csak a lakhatás biztosítása a feladat.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyre több kifizetetlen számla

A Napi Gazdaság utánajárt az aggasztó lakossági tartozásoknak az egyes szolgáltatóknál, az összeállításból pedig az derült ki, hogy a tavalyi adatokhoz képest tovább emelkedtek a kintlévőségek: az áram- és gázszolgáltatók esetében átlagban 14-16%-kal több a lejárt tartozás, mint egy évvel korábban.

Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelő és Információs Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke a lapnak elmondta: érezhetően megugrott a behajtóknak eladott követelések száma, tavalyi adatok alapján ez a közüzemi tartozásoknál 10%-os, telefonszámla-elmaradások esetében 42%-os növekedést jelent. Ugyan idei konkrét számok még nincsenek, de a közüzemi hátralékoknál Thummerer a tavalyi kétszeresét saccolja.

Szigorodó türelmi idő

Az áram- és gázszolgáltatók júliustól már szigorítottak a hátralékot felhalmozó fogyasztók esetében: 90-ről 60 napra csökkentették ugyanis a kikapcsolási türelmi időt. Vagyis, aki két hónapot meghaladó hátralékot halmoz fel, attól azonnal megvonják a szolgáltatást. Ezt megelőzően a tartozást és az esetleges kikapcsolás lehetőségét is jelzi írásban a szolgáltató, de arról is köteles tájékoztatni az adóst, hogy milyen lehetőségeket vehet igénybe, amennyiben fizetési nehézségekkel küzd. Ám a korábbiaktól eltérően már a fogyasztónak kell kezdeményeznie a részletfizetést vagy a haladék kérését.

Mentőövek - mielőtt elúszna a lakás

Az áram és a gáz esetében a szolgáltatók az előre fizetett fogyasztás lehetőségével segítenek kivédeni az eladósodást. A pre-payed fogyasztásmérő órákat bárki igényelheti, a rászoruló fogyasztók ingyen, a többiek térítés ellenében. Ez az óra ugyanúgy méri az áram- vagy gázfogyasztást, mint a hagyományos változat, de itt előre meghatározzák a fogyasztás pontos mennyiségét, aminek felhasználása után az óra blokkolja a további vételezést - vagyis nem szaladhatsz túl, épp annyit fogyasztasz, amennyit előre kifizettél.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes tájékozódni a cégek támogatási lehetőségeiről, a legtöbb esetben kérhető krízis- vagy hátraléktámogatás, a lakhatási támogatási rendszert pedig az önkormányzatnál igényelheted. A víznél cégtől függően 60-90 nap után korlátozzák a szolgáltatást, a Főtávnál 120 napot követően kapja meg az ügyet a behajtó cég, de általánosan elmondható, hogy a szolgáltatók rugalmasak a részletfizetési lehetőséget illetően. Thummerer Péter arra figyelmeztet, hogy ha már a szolgáltató átadta az ügyet a behajtónak, érdemes tárgyalókésznek lenni, ugyanis ezek a cégek is biztosítják a részletfizetést, ha látják az adós fizetési hajlandóságát.

Ezt is szeretjük