Árfolyamot rögzít Svájc, mégis magas maradhat a részleted

Mit tegyél, és mit ne tegyél?

Egyes elemzők szerint nem segít a magyar adósokon a frankfixálás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A svájci jegybank a napokban bejelentette: mivel a frank felértékelődése már a svájci gazdaságot is veszélyezteti, úgy döntöttek, gátat szabnak a száguldásnak, és 1,20 fölött fogják tartani a devizát az euróval szemben, plusz korlátlan mennyiségű frankot adnak el.

Az alpesi deviza drasztikus eséssel, a tőzsdék pedig hatalmas emelkedéssel reagáltak a hírre. Az itthoni szakértők egyértelmű pozitívumként értékelték a svájciak lépését Magyarország szempontjából.

Az euróval szemben gyengített frank forintban is alacsonyabb frankárfolyamot jelenthet, vagyis az adósok fellélegezhetnek, a törlesztőrészletek is csökkennek. Az optimizmus azonban nem teljesen felhőtlen.

Mit mondanak a szkeptikusok?

Jim Rogers amerikai befektető, aki korábban a Quantum Fundban Soros Györggyel is együttműködött, az elsők között adott hangot bizalmatlanságának. Szerinte rosszul döntött Svájc, amikor meghúzta a devizaplafont, ugyanis a frankot csak időlegesen lehet szinten tartani.

A svájci jegybank külföldi devizák felvásárlásával operál, ám azokon végül csak veszteséggel tud majd túladni.

A Bloomberg gazdasági portál cikkében több elemző is kitér a döntés Magyarországra gyakorolt hatására: szerintük Lengyelország mellett nálunk terjedt el a legjobban a svájci frank alapú hitel, a törlesztőrészletek drasztikus emelkedése miatt kritikus a helyzet.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A svájci deviza mesterséges szinten tartása ugyan hozhat némi enyhülést, de az alapproblémát nem oldja meg, ugyanis a gyenge gazdasági növekedés miatt még mindig érezhetők a pénzügyi stabilitási kockázatok.

Az Equilor szakértői gyorsértékelése is csupán rövid távú sikernek ítéli a lépést: szerintük a vevők előbb-utóbb visszatérnek a svájci frank piacára, ami jókora nyomást gyakorolhat a svájci pénznyomdára, így megeshet, hogy nem lesz tartós az olcsó frank.

A Morgan Stanley közgazdásza arra figyelmeztet, hogy a mostani esést a törlesztőrészletek 50%-os emelkedésének fényében kell nézni, a hitelfelvételkor aktuális árfolyam pedig még nagyon messze van.

Az eurón a világ szeme

Akik svájci frankban adósodtak el, annak a szakértők szerint most elsősorban az euró-forint árfolyamot kell figyelniük. Ha ugyanis a forint gyengül az euróval szemben, akkor az a svájci frank árfolyamában is érződik, és ugyanígy fordítva. A Nomura londoni elemzője figyelmeztet: ha a frank euróval szembeni árfolyama az 1,20-as szintnél marad, a 190 forintos frankárfolyamhoz 228 forintos euróárfolyamra lenne szükség, ami minimum kérdéses.

Könnyebbség a rögzítést választóknak

A Portfolio.hu számításai szerint a svájci döntés jelentősen megkönnyítheti az árfolyamrögzítésre szorulók helyzetét. Az elmúlt évben az euró árfolyama 260 és 280 forint között mozgott, és ha a jövőben is így alakul, 1,2-es euró-svájci frank árfolyam mellett 217 és 233 forint, 1,3-as verzióban pedig 200 és 215 forint között lehet a frank árfolyama.

A gazdasági portál egy konkrét példán keresztül mutatja be, hogyan alakulhat a törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés igénybevételével a jelenlegi viszonyok között.

Adott egy 8 millió forintos eredeti hitelösszegű, 160 forintos frankárfolyam mellett 2006-ban 20 évre felvett, 8%-os hitelköltségű lakáshitel, amelynek törlesztőrészlete 230 forintos frankárfolyam mellett majdnem 96 ezer forint. Ha az adós él az állam által kínált rögzítés lehetőségével, három éven át 96 helyett 75 ezer forintot kell fizetnie havonta.

A felhalmozódó gyűjtőszámla-tartozás pedig két forgatókönyv szerint alakulhat: 200 forintos átlagos jövőbeni frankárfolyam mellett 331 ezer, 230 forintos frankárfolyam mellett 827 ezer forint lehet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a devizahitel kamatozása a jelenlegi szerint alakul, 2014 végétől 200 forintos frankárfolyam mellett 88 ezer forint, 230 forintos frankárfolyam mellett 106 ezer forint lehet a havi törlesztőrészlet. Vagyis 200-300 forintos svájci frank mellett a gyűjtőszámlán halmozódó pénz nem okoz majd vállalhatatlan terhet az adósnak.

OLVASD EL EZT IS!

szamlak par
  • spórolás
  • rezsicsökkentés

Gyanúsan magas a rezsid?

Ezt is szeretjük