Így használd a tél színeit, hogy nagyobbnak tűnjön a szoba
A fehéren kívül sok meleg, otthonos, tértágító szín is szerepel a hűvös évszak palettáján.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mikor felújításra adod a fejedet, első dolgod legyen, hogy kitalálod, milyen típusú szobát akarsz. Ezután nézz meg pár weboldalt vagy könyvet, ahol válogathatsz a színpaletták árnyalatai közül.

Így könnyedén kitalálhatod, hogy milyen színekkel díszítsd az adott helyiséget. Ha unod a klasszikus és mindenki által elfogadott fehér színt, itt az ideje változtatni, és kipróbálni a tél többi árnyalatát is.

Erős színek a fény kedvéért

Ahhoz, hogy igazán frissé és világossá tegyél egy szobát, nem kell nagyon halvány színeket használnod. Gondold végig, milyen színek találhatók meg télen a természetben - az örökzöldek, a bordó csipkebogyó, vagy az ágakhoz még makacsul kapaszkodó sárgás levelek. Ezek a színek mind-mind világosabbá és dinamikusabbá teszik a szobát.

A felújítás talán legnehezebb pontja a fal színének kiválasztása. Bármelyiket is választod a felsorolt árnyalatok közül, érdemes a másik két színt is megtartani - egy fenyőzöld falra kitehetsz néhány sárgás képet, majd a bordó kanapéba süppedve igazi pihenés várhat rád. Hiszen ezek a színek bármennyire is feltűnőek, mégsem feszültséget keltenek, hanem a harmóniát és békés hangulatot erősítik fel.

Világos színek és csíkok a tágas szobáért

Egyre divatosabb, hogy a szoba négy falából csak egy, esetleg két falat festenek le valamilyen élénk, sötét színnel, a többit fehérre hagyják.

Ez egy kis szobánál azért ötletes, mert a fehér nagyítja a helyiséget, a sötét falrész pedig magára vonja a tekintetet, és önmagában is rendkívüli kiegészítőnek számít, nem igényel további komolyabb dekorálást. Ha nem akarod megosztani a falak színét, de mégis kicsinek találod a szobát, fesd a falat halványsárgára, és a közepére pingálj egy vízszintes, téglavörös csíkot.

Profi segítség
Átalakítanád a szobát, de nem tudod, milyen színeket használj a falon, és milyen árnyalatú kiegészítőket szerezz be? Kérdezd lakberendező szakértőnket!

Nemcsak feldobhatod vele a szobát, de a színek is összeillenek. Ezt a trükköt alkalmazhatod függőleges csíkozással is, de vigyázz - a vízszintes csík összenyomja a szobát, ezért csak nagy belmagasságú lakásban használd, a függőleges csíkok pedig keskenyítik a helyiséget.

Nagy változás helyett apró javítások

Ha nincs kedved a téli hidegben a nagyobb felújításokhoz, ne keseredj el, apróbb változtatásokkal is gyönyörű otthont varázsolhatsz a kis lakásból. A meleg színek, mint a piros, narancs vagy a citromsárga, mind barátságossá és kényelmessé teszik a szobát.

A bézs, barna, arany és a terrakotta pedig igazi otthonos, egyszersmind kifinomult hatást kelt. Ezeket a színeket használhatod párnákon, terítőkön, de még a bútorok huzatát is lecserélheted egy-egy krémes árnyalatú anyagra. Hogyha nem akarod újraburkolni a padlót, vegyél egy nagy és puha szőnyeget, a világos színen lévő apró minták is megnagyítják a teret.

Játssz a fénnyel!

Lámpákból már rengetegfélét lehet kapni, de az, hogy melyik az igazán jó, többnyire csak használat közben derül ki. Egy kis lakásban is érdemes többféle világítást használni. Ha van egy-két szép kép a falon, esetleg egy tükör, mindenképp világítsd meg külön, ezzel ráirányítod a figyelmet. De ne feledkezz meg arról se, hogy egy plafonról lelógó lámpa nagyon hasznos, hiszen bármit megtalálhatsz a fényénél. Az egyetlen, amire ügyelj, hogy a látvány ne menjen a haszon rovására, mivel a kettő csak harmonizálva szépíti meg otthonodat. Ide kattintva olcsó és szép hangulatlámpákat találsz.

Ezt is szeretjük