Az ideális hálószoba titkai: 8 órát alszol, és összebújni is jobb lesz, ha figyelsz rá
A tér-lélek-tan szerint a hálószobának egyszerre kell a nyugalom és a szexualitás helyiségének lennie.

agy-haloszoba-szobanoveny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hálószoba a lakás legintimebb helyisége, melytől egyszerre elvárható, hogy pihentető nyugalmat biztosítson az alváshoz, és a szexuális együttléthez is megfelelő feltételeket teremtsen. Az ideális hálószoba titka sokszor a legapróbb részleteken múlik.

A hálószobát hajlamos az ember elhanyagolni, a vendégek szeme elé kerülő nappaliból száműzött, használaton kívüli, ütött-kopott tárgyakkal megtölteni, vagy épp a családi fényképalbum jól sikerült darabjait a falra akasztani, pedig mindezek épp ellentétesek a hálószoba funkciójával.

Tér-lélek-tan a hálóban

Trom Kata Tér-lélek-tan című könyvében ír az ideális hálószoba legapróbb, mégis legfontosabb részleteiről: a berendezés lényege, hogy a helyiségeket az ember úgy alakítsa ki, hogy minden bútor, szín, anyag az ott folytatott tevékenységet szolgálja. 

A hálószobát lehetőség szerint a legtávolabbi, háborítatlan helyiségben érdemes kialakítani. A szoba megfelelő berendezése az ellazulást szolgálja, ezért amellett, hogy nem javasolt benne semmiféle munkára, kötelezettségekre emlékeztető dolgot tartani, a jó alvás érdekében az elektroszmogot is minimálisra kell csökkenteni.

Férfi vagy női terület?

A megfelelő hálószobában mindkét fél jól érzi magát: sem nem kizárólag a nő, sem nem kizárólag a férfi területe, habár a női jegyek dominálnak benne, melyek az odaadásra, gyengédségre épülnek. A tér-lélek-tan szerint a természetes anyagok, fabútorok, len- és vászontextilek töltik fel pozitív energiával a teret. 

Kiegészítésként jól jönnek a természeti és romantikus képek, a földszínek, a meleg sárgák, a gyapjúszőnyegek, a finom, puha textilek vagy a kerámiaszobrok is. A rózsaszín, a zöld és a bézs női, a vörös és az arany a férfi minőséget adja a szobához, míg az egyforma éjjeliszekrény egyenrangúságot tükröz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hálószoba színei évszaktól, időjárástól függően is változnak. Míg nyáron jobban esik lefeküdni egy törtfehér vagy halványkék pamut ágyneműben, télen a narancsos piros takaró és a mélybordó bársonypárna a legideálisabb választás. Általános érvényű, hogy a jó alvást leginkább a kevés mintájú, szolidabb színárnyalatú ágynemű szolgálja, megfelelő matraccal.

Alvás és szexualitás

A hálószobának elsötétíthetőnek kell lennie, amiről a függönyök mellett a világítótestek is gondoskodnak: a szoba közepére belógó, hatalmas csillárnál jobb választás a plafont vagy a falat megvilágító, lágyabb fényű lámpa. A tükör az ajtó és az ágy vonalán nem javasolt, mert felesleges zavaró érzéseket kelthet.

A túlbútorozottság és a minimalizmus egyaránt kerülendő a háló kialakításánál. Az ágy környékére tett romantikus fényképek, szerelemre utaló tárgyak, hangulatfények, illatok erősítik a szexuális vágyat - ez a terület a párkapcsolaté, ezért nem ide valók a gyerekek, szülők képei. 

Egy-egy nagyobb szobanövény segít a természetes ösztönök megtalálásában, miközben eltakarhatja a szoba gyengébb pontjait, az ablak elé téve pedig a külső zavaró hatások csökkentésére is alkalmas.

Cikkünk Trom Kata: Tér-lélek-tan című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A tér-lélek-tan több, mint lakberendezés. Trom Kata első könyve a praktikus és esztétikus gyakorlati megoldásokon túl egy új, érzékenyebb megközelítést nyújt mindenki számára. Meglepetésekkel teli kalandra, tudatos játékra hívja az olvasót.

Olyan kulcsot ad az önismeretre vágyó ember kezébe, mely nemcsak az otthonát nyitja meg, hanem a világ másfajta megismeréséhez is hozzásegíti.

Kiadja a Zazie Books.

Ára 3300 forint.

Ezt is szeretjük