3 tipp, kizárólag szingliknek!
Az egyedüllét nemcsak magányossá tesz, hanem többnyire hitelképtelenné is. Tippjeinkkel most változtathatsz ezen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy sokan azt hangoztatják, büszkék arra, hogy önálló és senkitől sem függő nőként élik az életüket, kevesen akarnak szingliként megöregedni.

Az ember társas lény, aki hosszútávon nem kedveli a magányt, így nehéz elképzelni, hogy valaki tudatosan választaná ezt az életformát.

Ráadásul az egyedüllét nemcsak magányossá tesz, hanem az élet más területén is gördíthet akadályokat az ember elé. Ilyen terület például a lakásvásárlás és a hiteligénylés, ahol szingliként igencsak nehéz érvényesülni - főleg úgy, ha az embernek nemcsak párja, de még különösebb vagyona sincs. Nehéz, viszont nem lehetetlen! Eláruljuk, hogyan csináld!

Keress jól!

Legalábbis papíron, a bankoknál ugyanis nem sokra mész a szóbeli ígéretekkel. Ez utóbbi ráadásul a visszafizetésre is vonatkozik, azaz hiába bizonygatod, hogy a havi jövedelmedből akár egy egyiptomi útra is futná: ha a jövedelemigazolások nem ezt mutatják, aligha juthatsz hozzá a kiszemelt lakás megszerzéséhez szükséges pénzhez.
A bankok ugyanis nem civil szervezetek, akik mindenáron segíteni szeretnének rajtad, hanem kőkemény üzleti érdekek vezérlik őket. Ezért ha valaha is hitelhez akarsz jutni, akkor igyekezz olyan munkahelyet találni, ahol nemcsak a minimálbérnél magasabb jövedelem mellett hajlandóak bejelenteni, hanem akár az átlagosnál magasabbra. Ez utóbbi ugyanis nemcsak arra lehet garancia, hogy hitelhez juss, hanem arra is, hogy mindezt szingliként, egyedül véghezvidd.

Jó, ha tudod!
Ha nem rendelkezel önerővel, de a bejelentett és a kézhez kapott béred messze magasabb, mint az átlag, akkor jó megoldás lehet a lakáslízing, ahol nincs szükség saját erőre ahhoz, hogy megszerezd a vágyott lakást. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide!

Szerezz önerőt!

Ha nincs lehetőséged arra, hogy magasabb bér mellett legyél bejelentve, akkor egyedülállóként abban az esetben van esélyed a hitel megszerzésére, ha rendelkezel némi önerővel.

Na persze azért a minimálbér itt is kevés, de ha a bank úgy látja, hogy a jövedelmedből fizetni tudod majd a törlesztőrészleteket, és emellett még megfelelő mértékű saját erővel is rendelkezel - a megvásárolni kívánt ingatlan értékének legalább 30%-ával -, akkor esélyed lehet arra, hogy megkapd a hitelt.
És hogy hogyan szerezz? Ajánlhatnánk, hogy gyűjtögess, józan ésszel gondolkodva azonban mi is tudjuk, hogy csekély az esélye annak, hogy valaki egy-két év alatt milliókat tudjon összespórolni. Éppen ezért inkább azt tanácsoljuk, hogy kérd a szüleid, esetleg közeli rokonaid segítségét, vagy érdeklődj a munkáltatódnál egy esetleges munkáltatói kölcsön iránt.

Jó, ha tudod!
Még ha valamennyi önerőt össze is tudsz szedni, ám az nem elegendő a hitelfelvételhez, akkor érdeklődj, hogy van-e lehetőség pótingatlan bevonására. Ez azt jelenti, hogy jelzáloghitelek esetén nemcsak a megvásárolandó ingatlant terheli a bank jelzáloggal, hanem egy másikat is. Két jelzáloggal terhelt ingatlannal sok esetben kiváltható a szükséges önerő.

Kérj segítséget!

Ha sem a bejelentett jövedelmed, sem a rendelkezésre álló önerő mértéke nem elegendő ahhoz, hogy hitelképesnek minősítsenek, akkor más megoldás után kell nézned. Ilyen esetben jól jöhet például egy jól kereső barát vagy rokon, aki vállalja a kezes szerepét, azaz biztosítja a bankot arról, hogy az vissza fogja kapni a pénzét.

Az ugyanis, aki vállalja a kezes szerepét, egyrészt lehetővé teszi a kölcsön igénylője számára, hogy a bank őt hitelképesnek minősítse, másrészt felajánlja, hogy ha a hitelt igénylő mégsem tudná fizetni a törlesztőrészleteket, akkor ő lesz az, akit a bank elsőként megkeres.

Jó tudni azonban, hogy a kezes bármikor kiléphet az ügyletből, amelynek következtében előfordulhat, hogy a bank a kölcsön még vissza nem fizetett részét egy összegben kéri vissza. Ha azonban a korábbi kezes helyébe meghatározott időn belül új lép, akkor ez természetesen nem következik be.

Jó, ha tudod!
Azzal, hogy valaki vállalja a kezes szerepét, egyben rontja a saját hitelképességét - természetesen csak addig, amíg kezesként az ügyletben van.
Ezt is szeretjük