Ezt ellenőrizd a hó végi számlákon! Sokszor hibáznak a szolgáltatók

Lehet rossz összeg is a csekken. Erre figyelj, ha elszámolási problémád van a szolgáltatóval.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrég egy tévedés miatt több mint 48 milliós vízdíjat számlázott ki a szolgáltató egy debreceni nyugdíjasnak. A számla szerint a nő két hónap alatt összesen 90 ezer 739 köbméternyi vizet fogyasztott, ami egész Debrecen kétnapi vízfogyasztásának felel meg.

Persze a szolgáltató elismerte a tévedést: először a közelmúltban történt számlázó szoftver váltásában látták a probléma okát, az efféle átállások ugyanis magukban hordozzák a hiba lehetőségét, ám később kiderült, hogy a leolvasó hibázott, és a mérőállás helyett az óra gyári számát rögzítette.

Ahogy arról a Dehir.hu is beszámolt, Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy, ha valakinek nem változtak meg jelentősen a vízfogyasztási szokásai, és mégis a szokásostól nagyon eltérő összegről kap számlát, azt mindenképp jelezze a szolgáltatónál. Ha nem is mindennaposak az ekkora összegű tévedések, azért előfordulhatnak még hibák a számlázás során, ezért nem árt odafigyelni néhány részletre, amikor megkapod a hó végi számlákat.

Ha lecsúsztál az óraállás-bejelentésről

A szolgáltatók rendszerint lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mérőállás havi diktálását vagy átalánydíj számítását kérd a fogyasztási díj rendezésére. Abban az esetben, ha előbbi mellett döntesz, havonta, meghatározott időszakban van lehetőséged saját magad leolvasni, majd - interneten, telefonon, sms-ben - bediktálni az aktuális óraállást.

Máris esélyt adsz azonban a hibalehetőségnek, ha kicsúszol a diktálási időszakból, ugyanis előfordulhat, hogy ez olyan zavart kelt a számlázásban, hogy a végén a vártnál nagyobb, akár kéthavi fogyasztás után számolt befizetendő összeg is szerepelhet a számlán. Alapesetben ilyenkor úgy működik a dolog, hogy, ha kimaradt a mérőállás bejelentése, akkor a fogyasztási profilodnak megfelelően készítik el a részszámlát - vagyis a havi átlagos fogyasztásodat veszik alapul a számításhoz -, a rögzített mérőállást pedig a következő elszámoló számlában veszik figyelembe.

Erről a havi számlarészletezőben tudsz pontos információhoz jutni - a szolgáltatók honlapján is megtalálod, hogyan kell értelmezni a számla egyes részleteit -, meg kell nézned az elszámolt időszakot, az elszámolt mennyiséget, így össze tudod majd hasonlítani a saját jegyzeteiddel. Előfordulhat ugyanis, hogy elszámolási időszaknak két hónapot vesznek alapul, hiszen a legutóbbi bejelentett mérőállás még az előző hónapra volt esedékes, ebből az összegből viszont le kell, hogy vonják azt, amit már egyszer kifizettél. Ha ez nem történik meg, mindenképp jelezd a szolgáltatónál, mielőtt befizetnéd a csekket!

Így spórolj a fűtésszámlán!

A téli időszakban a fűtésszámla terheli meg legjobban a pénztárcát. Hallgasd meg egy szakértő rezsicsökkentő tippjeit!

Túlfizetés

Ha mégis befizetnéd a jogtalanul követelt összeget, vagy egyszerűen csak az éves rendes elszámolásnál kiderül, hogy a fogyasztásodhoz képest túlfizetés történt, akkor két eset lehetséges. Ha az elszámolás alapján díjvisszatérítés illet meg, a visszatérítés összegét a szolgáltató a számládon jóváírhatja, illetve, ha van feléd lejárt követelés - azaz van tartozásod -, akkor abból vonják le ezt az összeget. De arra is lehetőséged van, hogy a túlfizetés összegét kézhez kapd: ezt egyes szolgáltatók postán küldik, mások pedig az ügyfélszolgálati pénztárban fizetik ki a fogyasztónak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túlfizetésről értesülhetsz az éves leolvasás alkalmával kiküldött elszámoló számlából: ezen megtalálod az elszámolási időszakra számított számlaérték és a részszámlákon kiszámlázott tételek elszámolási különbözetét, plusz az elszámoló számla alapján a következő időszakra megállapított részszámlákban kiszámlázásra kerülő fogyasztási mennyiséget is. Ha nem jelzik a túlfizetést, viszont te biztos vagy benne, hogy megtörtént, mindenképp szólj a szolgáltatónak.

Lejárt mérőóra

Arra is érdemes figyelni, hogy a mérőóra hitelessége mikor jár le, nemrég ugyanis egy hasonló probléma miatt számlázott ki másfél millió forintot a gázszolgáltató egy fogyasztójának. A fogyasztóvédelemhez került ügyben a felügyelőség megállapította, hogy a szolgáltató a bizonyítottan lejárt hitelességű mérő által mutatott fogyasztási adatokat elfogadva számlázott, és nem a jogszabály által előírt hibás mérésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazta.

Ezt is szeretjük