Ezt ellenőrizd a hó végi számlákon! Sokszor hibáznak a szolgáltatók

Lehet rossz összeg is a csekken. Erre figyelj, ha elszámolási problémád van a szolgáltatóval.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrég egy tévedés miatt több mint 48 milliós vízdíjat számlázott ki a szolgáltató egy debreceni nyugdíjasnak. A számla szerint a nő két hónap alatt összesen 90 ezer 739 köbméternyi vizet fogyasztott, ami egész Debrecen kétnapi vízfogyasztásának felel meg.

Persze a szolgáltató elismerte a tévedést: először a közelmúltban történt számlázó szoftver váltásában látták a probléma okát, az efféle átállások ugyanis magukban hordozzák a hiba lehetőségét, ám később kiderült, hogy a leolvasó hibázott, és a mérőállás helyett az óra gyári számát rögzítette.

Ahogy arról a Dehir.hu is beszámolt, Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy, ha valakinek nem változtak meg jelentősen a vízfogyasztási szokásai, és mégis a szokásostól nagyon eltérő összegről kap számlát, azt mindenképp jelezze a szolgáltatónál. Ha nem is mindennaposak az ekkora összegű tévedések, azért előfordulhatnak még hibák a számlázás során, ezért nem árt odafigyelni néhány részletre, amikor megkapod a hó végi számlákat.

Ha lecsúsztál az óraállás-bejelentésről

A szolgáltatók rendszerint lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mérőállás havi diktálását vagy átalánydíj számítását kérd a fogyasztási díj rendezésére. Abban az esetben, ha előbbi mellett döntesz, havonta, meghatározott időszakban van lehetőséged saját magad leolvasni, majd - interneten, telefonon, sms-ben - bediktálni az aktuális óraállást.

Máris esélyt adsz azonban a hibalehetőségnek, ha kicsúszol a diktálási időszakból, ugyanis előfordulhat, hogy ez olyan zavart kelt a számlázásban, hogy a végén a vártnál nagyobb, akár kéthavi fogyasztás után számolt befizetendő összeg is szerepelhet a számlán. Alapesetben ilyenkor úgy működik a dolog, hogy, ha kimaradt a mérőállás bejelentése, akkor a fogyasztási profilodnak megfelelően készítik el a részszámlát - vagyis a havi átlagos fogyasztásodat veszik alapul a számításhoz -, a rögzített mérőállást pedig a következő elszámoló számlában veszik figyelembe.

Erről a havi számlarészletezőben tudsz pontos információhoz jutni - a szolgáltatók honlapján is megtalálod, hogyan kell értelmezni a számla egyes részleteit -, meg kell nézned az elszámolt időszakot, az elszámolt mennyiséget, így össze tudod majd hasonlítani a saját jegyzeteiddel. Előfordulhat ugyanis, hogy elszámolási időszaknak két hónapot vesznek alapul, hiszen a legutóbbi bejelentett mérőállás még az előző hónapra volt esedékes, ebből az összegből viszont le kell, hogy vonják azt, amit már egyszer kifizettél. Ha ez nem történik meg, mindenképp jelezd a szolgáltatónál, mielőtt befizetnéd a csekket!

Így spórolj a fűtésszámlán!

A téli időszakban a fűtésszámla terheli meg legjobban a pénztárcát. Hallgasd meg egy szakértő rezsicsökkentő tippjeit!

Túlfizetés

Ha mégis befizetnéd a jogtalanul követelt összeget, vagy egyszerűen csak az éves rendes elszámolásnál kiderül, hogy a fogyasztásodhoz képest túlfizetés történt, akkor két eset lehetséges. Ha az elszámolás alapján díjvisszatérítés illet meg, a visszatérítés összegét a szolgáltató a számládon jóváírhatja, illetve, ha van feléd lejárt követelés - azaz van tartozásod -, akkor abból vonják le ezt az összeget. De arra is lehetőséged van, hogy a túlfizetés összegét kézhez kapd: ezt egyes szolgáltatók postán küldik, mások pedig az ügyfélszolgálati pénztárban fizetik ki a fogyasztónak.

A túlfizetésről értesülhetsz az éves leolvasás alkalmával kiküldött elszámoló számlából: ezen megtalálod az elszámolási időszakra számított számlaérték és a részszámlákon kiszámlázott tételek elszámolási különbözetét, plusz az elszámoló számla alapján a következő időszakra megállapított részszámlákban kiszámlázásra kerülő fogyasztási mennyiséget is. Ha nem jelzik a túlfizetést, viszont te biztos vagy benne, hogy megtörtént, mindenképp szólj a szolgáltatónak.

Lejárt mérőóra

Arra is érdemes figyelni, hogy a mérőóra hitelessége mikor jár le, nemrég ugyanis egy hasonló probléma miatt számlázott ki másfél millió forintot a gázszolgáltató egy fogyasztójának. A fogyasztóvédelemhez került ügyben a felügyelőség megállapította, hogy a szolgáltató a bizonyítottan lejárt hitelességű mérő által mutatott fogyasztási adatokat elfogadva számlázott, és nem a jogszabály által előírt hibás mérésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazta.

Ezt is szeretjük