Hány kutya tartható egy lakásban? Ezt mondja a törvény
Ha ennél több blökit tartasz, akár el is vehetik őket.

kutya kutyatartás háziállat (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jogszabályok rengetegében néha nehéz eligazodni, és igaz ez az állattartással kapcsolatos törvényekre is. Vajon hány eb tartható egy lakásban? Hol kell utánanézni? Most eláruljuk a választ.

Jó hír, hogy sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele pár éve abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régen szokás volt ezt belefoglalni az SZMSZ-be - szervezeti és működési szabályzat -, de mára ennek a korszaknak is vége.

Hány kutya tartható egy társasházban?

Az egy háztartásban élő kutyák számát a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet szabályozza. Ez írja elő, hogy mekkora kutya pontosan mekkora helyen tartható. Ennek értelmében egy kistestű állatnak - 20 kg-ig - szüksége van legalább 10 négyzetméter, egy közepes testűnek - 20-40 kg között - 15 négyzetméter és egy nagytestűnek - 40 kg-tól - legalább 20 négyzetméter szabad mozgástérre.

kutya

Más a helyzet viszont akkor, ha több kutyát tartasz egyszerre, ekkor ugyanis mindössze 6 négyzetméter szabadon bemozogható hellyel kell számolni kisállatonként. Nem vonatkozik ez a frissen ellett anyakutyákra és a kicsinyeikre, az apróságokkal ugyanis egészen addig nem kell számolni, amíg el nem választják őket az anyjuktól.

A társasház ugyan nem korlátozhatja sem a tartható kutyák számát, sem a méretüket, ha a kutyák hangoskodása zavarja a szomszédokat, vagy megnehezíti az együttélést, a lakók továbbra is panasszal élhetnek a kutyatulajdonosok ellen, sőt, akár fel is jelenthetik őket, ezért érdemes jól megnevelni a jószágokat. Továbbá, ha több kutyát tart a tulajdonos, mint amennyinek kényelmes életteret tud biztosítani, az állatokat elkobozhatják tőle.

Ha éppen azon gondolkozol, hogy négylábú társat fogadsz magad mellé, ne felejtsd el, hogy minden új kutyust be kell jelenteni a polgármesteri hivatalnál, ahogyan arról is tájékoztatni kell a hivatalt, ha egy állat elkóborol vagy elpusztul, esetleg egy másik gazdihoz kerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergia? Nem probléma

Akkor sem kell lemondanod a négylábú társaságról, ha allergiás vagy a kutyaszőrre, ugyanis számtalan hipoallergén fajta közül válogathatsz. Ezekről mutatunk most képeket.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük