7 kinyírhatatlan szobanövény
Minden kipusztul körülötted, mert nem értesz a növények nyelvén? Ne aggódj, neked sem kell lemondanod a zöldről!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A növényeket - hiába szereted őket - nehéz megérteni. Nevelésük ráadásul azért sem mindig zökkenőmentes, mert hiába éhesek vagy szomjasak, nem nyávognak, és nem is ugatnak, így hát igencsak könnyű megfeledkezni róluk.

Ha te is évszakonként cserélgeted a szobadíszeidet, és már több tucat egyedtől voltál kénytelen búcsút venni, próbálkozz inkább elpusztíthatatlan növényekkel!

A növényvilág Rambói

Az első helyezett: az anyósnyelv

A mindent túlélő növények sorát kétségtelenül a vonzó nevű anyósnyelv - Sansevieria - vezeti. Ne húzd el a szád: ez a csíkos levéldísz újra divatba jött! Nem kell más, csak egy mutatós virágtartó, és a legmodernebb lakásban is otthonra talál. Természetesen azért időnként nem árt meglocsolni...

A kukoricalevél a dobogó második fokán

Az igénytelen szobanövények versenyén második helyezett lehetne a kukoricalevél, latin nevén Aspidistra elatior.
Egyaránt alkalmazkodik hideghez-meleghez, világoshoz-sötéthez. Még a huzat vagy a poros lakás sem végez vele, legénylakásokba különösen ajánlott.

A harmadik hely a kúszókáé

Majdnem ennyit bírnak az ausztrál szőlőnek is nevezett kúszóka - Cissus - fajok. Ha meleg tetőtérbe keresel nagyra növő ámpolnanövényt, akkor a kúszóka bármelyik fajtája kitűnő választás.

Dzsungelhangulat a negyedik helyen

Szobai dzsungelhangulatot imitáló dísz a szobaarália, latin nevén Fatsia japonica. Hűvösebb helyiségekben fejlődik a legjobban, és másfél méterig meg sem áll a növekedésben. Intenzív növekedését nyáron heti tápanyag-utánpótlással serkentheted. A nemesítők is kedvelik: keresztezték a borostyánnal, így lett belőle borostyánarália - Fatshedera -, amit kúszónövényként is nevelhetsz. Egyedül a kertészek nem szeretik, mert örökké él, ezért lassan fogy a virágboltban.

Megosztott ötödik hely a pozsgások és a vízipálma között

Ha szárazon és télen hűvösben tartod őket, akkor sokat kibírnak a pozsgások és a kaktuszok is.

Ezzel szemben a nedves talaj a lételeme a vízipálmának - Cyperus. Így könnyen választhatsz magadnak szobanövényt locsolókedv függvényében.

További "túlélő" növények
  • Csokrosinda - Chlorophytum
  • Aszparágusz - Asparagus
  • Kúszó filodendron - Philodendron scandens
  • Szobafikusz - Ficus elastica
  • Pirosszélű dracéna - Dracaena marginata
  • Könnyezőpálma, monsztera - Monstera deliciosa
  • Pletyka - Tradescantia
  • Zebrapletyka - Zebrina

Aki a virágot szereti...

Ha szívesen olvasnál kertészkedésről, növényápolásról, és érdekelnek a természetes szépségápolási tippek, akkor látogass el az Édenkertbe!

www.édenkert.hu

Ezt is szeretjük