Természetes gyökereztető szer hormon helyett a szobanövények szaporításához: olcsó, elérhető, és meglepően hatásos
Megtalálod a kamrapolcon, és legalább olyan jó, mint a drága vegyszerek.

ultetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mézről mindenki tudja, hogy isteni az édességekben, és finomabb vele a tea, de azt vajon tudtad-e, hogy olyan enzimeket tartalmaz, amik serkentik a növények növekedését? Pedig így van. Emiatt a tulajdonsága miatt sikerrel alkalmazható gyökereztetőhormon helyett.

A méz természetes fertőtlenítő és gombaölő szer. Egyetlen evőkanál mézben 64 kalória bújik meg, melynek java cukor, és úgy fest, ez az energia jót tesz a zöldek növekedésének. Ráadásul gombaölő tulajdonsága miatt a kis dugványok egészségesek és üdék lesznek. Ha szívesen kipróbálnád ezt a természetes és tökéletesen környezetbarát gyökereztetőszert, mutatjuk, hogy csináld!

Így gyökereztethetsz mézzel

Számtalan receptet találni a neten, de szükséged lesz egy alapreceptre, mielőtt nekiállsz kikísérletezni a számodra megfelelő arányokat. A legtöbben az alábbi módon használják a keveréket.

dugvanyok

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál termelői méz
  • 2 csésze forrásban lévő víz

Fontos, hogy tiszta, termelői mézet szerezz, mert a bolti mézet pasztörizálják, és így elveszíti jótékony tulajdonságainak egy részét. Ha csak boltban juthatsz hozzá a mézhez, olvasd el jól a címkét, és győződj meg róla, hogy tiszta, nyers, cukrozatlan mézet vettél.

Forralj fel két csésze vizet, és miután levetted a tűzről, keverd össze a mézzel, majd hagyd kihűlni a folyadékot. Vigyázz, hogy a mézet ne forrald fel! A keveréket töltsd egy légmenetesen zárható tárolóba, befőttes üvegbe, és a felhasználásáig olyan helyre tedd, ahol nem érheti fény. A gyökereztetőszered akár két hétig is eláll, így nem kell sietned.

Ha készen állsz a gyökereztetésre, vágj le egy 10-20 centis ágat az anyanövényről! A vágást 45 fokos szögben ejtsd! Ezután a dugványt mártsd a mézes folyadékba, és helyezd virágföldbe, kőágyra vagy vízbe attól függően, mit igényel a növény. Ha a virágföldet választod, egy ceruzával könnyen vájhatsz lyukat a dugványnak. Figyelj oda, hogy a táptalaj nedves legyen! Ezután nincs más dolgod, mint kivárni, hogy a dugványok gyökeret eresszenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyökereztetőoldatod hatékonyságát tovább növelheted, ha víz helyett fűzfavizet használsz, amely önmagában is egy remek természetes gyökereztetőszer, a mézzel együtt pedig egyenesen utánozhatatlan keveréket alkotnak.

Könnyen szaporítható növények

Próbáld ki a mézet ezeknél a könnyen szaporítható gyakori szobanövényeknél is! Egyszerűbb dolgod lesz, mint gondolnád, és a zöldek is meg fogják hálálni a törődést.

A képek forrása: Pixabay.com

Ezt is szeretjük