Így mosd a gyapjúpulóvert: sokáig puha és jó illatú marad, ha jól állítod be a mosógépet

Nem megy össze, és nem lesz durva tapintású a gyapjúpulóver, ha így mosod.

gyapju-pulover-tok-osz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel előkerülnek a szekrényekből a kötött gyapjúpulóverek - nem véletlen a népszerűségük, hiszen puhák, melegek, és a legtöbbjük kifejezetten csinos darab. Csak éppen vigyázni nem könnyű rájuk.

A kötött pulcsik kifejezetten érzékenyek a mosógépre, a mosás közben rengeteg baj érheti őket: kirojtosodhatnak, a tapintásuk elveszítheti puhaságát, összemehetnek és kifakulhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy nem moshatod őket gépben, csak az nem mindegy, hogyan.

Hogyan mosd a gyapjúpulcsikat?

A legkímélőbb megoldás természetesen az, ha kézzel öblíted el a gyapjúpulcsikat hideg vagy langyos vízben. Ilyenkor tehetsz a vízhez egy kis hajbalzsamot is, ettől az anyag szálai csillogóan fényesek lesznek. Vagy keverj el egy teáskanál glicerinnel egy teáskanál bóraxot, ha azt szeretnéd, hogy mindig puha és lágy legyen az anyag!

gyapju-pulover

Ilyenkor is fontos odafigyelni rá, hogy a gyapjúpulóvert mindig kifordítva mosd, különben kirojtosodhat. Ha hagytad eleget ázni, ne csavard ki, és ne bánj vele durván, csak akaszd a kád fölé, hogy kicsöpögje magát!

A finom bánásmód akkor is fontos, ha gépben mosod a ruhát. Ha nincsen külön gyapjúmosás program a mosógépeden, válaszd a legalacsonyabb hőfokot! A 30 fok az ideális. A gyapjúpulóvereket nem szabad centrifugálni, ugyanis ettől kinyúlhatnak és kirojtosodhatnak. Ha egy mód van rá, próbáld az anyagot vízszintesen szárítani, hogy a gravitáció ne nyújtsa meg nagyon! Mosószerből válassz lanolintartalmút, mert ez segít a gyapjúpulcsinak megőrizni a természetes lanolintartalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha véletlenül a 90 fokos mosásba került a gyapjú, előfordulhat, hogy a szálai összeugranak, ugyanis az állati eredetű szövetek rostjain lemezek vannak. Ha az anyagot nedvességnek és nagy hőnek teszed ki, ezek a lemezkék összesűrűsödnek, tömörödnek. Erre azonban van jó megoldás, ha még nem nagy a baj. Egy kis sampon és a kézi áztatás segíthet fellazítani a szálakat, és visszanyerni a pulcsinak az eredetihez közeli alakját.

A puhaság megőrzésére is akad egy jó trükk. Ehhez csak egy fagyasztóra és egy nejlonzacskóra van szükség. A zacskó már csak azért is fontos, mert a gyapjú könnyen beszívja a szagokat. Néhány óra a fagyasztóban, és a pulcsi szúróssága a múlté.

A farmerekkel sem könnyű

Nemcsak a gyapjú pulóverek mosása okoz nehéz pillanatokat, a farmerekkel sincs sokkal könnyebb dolga az embernek. Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével mindig olyan lesz a farmered, mintha új lenne.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük