A 4 leggyakoribb növénygyilkos hiba

Ahogy a laikus nevelgetéssel, úgy a túlzott gondoskodással is sokat árthatsz a növényeidnek. Ismerd meg a leggyakoribb hibákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobanövények tartása nem bonyolult feladat, csupán arra van szükség, hogy az igényeik szem előtt tartása mellett gondozd őket. Egyes fajtáknak meglepően sok vízre van szükségük, másoknak elegendő a havi egy locsolás.

A fény és a tápanyag mennyisége, a víz minősége és a környezetük hőmérséklete mind befolyásolja az egészségüket.

Ha valamelyikből nem jut számukra elegendő, abba könnyen belebetegedhetnek, de az olyan apró gondozási hibák is az életükbe kerülhetnek, amelyekre talán nem is gondolnál.

Ne felejtsd el beszoktatni a lakásba!

A növények számára megterhelést jelent, amíg az üzlettől eljutnak új otthonukba, és sokan arról is hajlamosak megfeledkezni, hogy nekik is szükségük van némi időre, hogy megszokják az új helyet.
Ha nem akarod már az elején kivégezni a növényedet, hazaszállítása során ügyelj arra, hogy ne érje huzat, túl hideg vagy éppen túl meleg levegő. A megvásárolt növényt a lehető leggyorsabban vidd haza, és távolítsd el róla a védőcsomagolást, ellenkező esetben a szár és a levelek eltorzulhatnak.

Ezután ellenőrizd, hogy a földje enyhén nyirkos-e, de ne legyen vízzel telített, mert bepenészedhet. Eleinte hűvös vagy mérsékelten meleg helyiségbe tedd a növényt, és ne érje közvetlen vagy erős napfény, sem hideg vagy meleg huzat. Csak néhány nap elteltével helyezd végleges helyére a növényt.

A cserépnek nem csak a mérete, hanem az anyaga is fontos!

A cserepek és a kaspók a szobanövények nevelésének lényeges kellékei. Hagyományosan agyagcserépben voltak a növények, és ezt még ma is ideálisnak tartják, még akkor is, ha a műanyag cserepek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ez utóbbiak könnyűek és könnyen kezelhetőek, és a virágokat ritkábban kell öntözni az esetükben, az agyagcserepek azonban nem engedik túlzottan lehűlni és túlságosan felmelegedni a növények talaját, ráadásul esetükben a felesleges tápanyagok is ki tudnak szabadulni, ha véletlenül túltápoldatozod a növényt.
A cserepek esetében szót kell ejtenünk a ma olyannyira divatos kaspókról is, melyek dekoratív burkolatai a cserepeknek. A gyakorlatban azonban a növények kárára is válhatnak, miattuk ugyanis könnyű túlöntözni őket. A víz benne marad a kaspó aljában, ami végül gyökérrothadást okoz.

Ne akkor öntözd a növényt, amikor a könyvek tanácsolják!

A szobanövényeket érdemes minden héten legalább egyszer megöntözni, a kaktuszokat azonban elég néhány havonta - ezeket a jó tanácsokat gyakran hallani, ám nem biztos, hogy érdemes szigorúan tartanod magad hozzájuk.
A legfontosabb az, hogy a növények locsolásáról akkor gondoskodj, amikor arra valóban szükségük van. Ne a könyveket bújd, inkább figyeld meg kis zöld kedvenceidet: ha a talaj teteje világos színű, mindenképpen öntözd meg, ha azonban sötét, akkor még valószínűleg nyirkos. Ha nem tudod ezzel a módszerrel eldönteni, akkor keress egy kisebb, fából készült rudat, húzz rá egy műanyag gurigát - például egy cérna gurigáját -, a cserepet helyezd lapos felületre, majd kopogtasd meg. Ha csengő hangot hallasz, öntözésre van szüksége a növénynek, tompa hang esetén viszont nincs.

Ne tartsd túl hosszú ideig ugyanabban a cserépben!

Egy idő után minden növény gyökérzete kitölti a cserepet. Ha ekkor nem ülteted át nagyobb cserépbe, hanem még hosszú ideig ugyanabban hagyod, akkor az az életébe kerülhet.
Amellett azonban, hogy felismered az átültetés szükségességét, fontos, hogy ismerd a legfontosabb tudnivalókat is az átültetéssel kapcsolatban.

Lényeges például, hogy kizárólag tiszta, száraz, illetve a korábbinál körülbelül 25 mm-el nagyobb átmérőjű cserépbe ültesd át a növényt. Ha a szobanövény eredetileg is a kelleténél nagyobb cserépben lakott, az új lehet akár 5 centivel is szélesebb.

Ha agyagcserépbe ülteted át, elsőként helyezz egy kisebb cserépdarabot íves részével felfelé a cserép aljába, hogy a vízelvezető nyílás ne tömődhessen el. Ne feledd: az átültetés megviseli a növényt. Ha azt szeretnéd, hogy túlélje a beavatkozást, az átültetés után néhány napig tartsd a lakás félárnyékos részén.

Cikkünk a Szobanövények nagykönyve című könyv alapján készült.

Ebben a kötetben mindent megtalálsz, amit valaha tudni szerettél volna a szobanövényekről, és mindent egyetlen, könnyen forgatható könyvbe sűrítve. A kertészmérnök végzettségű David Squire hetvennél is több könyvet írt eddig a kertészkedésről. Ez a könyve egyszerű, lépésről lépésre követhető útmutatóval és ötletekkel szolgál ahhoz, hogy hogyan gondozd és szaporítsd növényeidet, és bemutatja a szobanövények bőséges tárházát.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
Ára 4998 forint.
Ezt is szeretjük