5 gyakori hiba otthon, amitől a kánikulában még forróbb lesz a lakás: mikor érdemes kinyitni az ablakokat?

A lakás sokkal melegebb lesz, ha ezeket a hibákat elköveted.

Gyakori hibák kánikula idején
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A forró nyári napok megviselik az embert, és sokszor a négy fal között is nehéz megbirkózni az egekbe szökő hőmérséklettel, hiszen nincs minden lakásban légkondicionáló berendezés.

Ennek hiányában segíthet pár praktika lehűteni a szobákat, de jó tudni, hogy bizonyos hibák elkövetése tovább ront a helyzeten, és a lakás olyanná válik, mintha csak a Szahara kellős közepén ülne az ember.

Gyakori hibák kánikula idején

A következő baklövéseket érdemes kerülni, hiszen annak ellenére, hogy az ember azt hinné, hűtik a lakást, valójában még tovább emelik a benti hőmérsékletet.

Mikor érdemes kinyitni az ablakot?

Sokan azt gondolják, hogy a nyári melegben vétek kinyitni az ablakot, mivel kintről beárad a meleg. Valójában ilyenkor is szükség van friss oxigénre, tehát a szellőztetést nem szabad elhagyni. Az az optimális, ha a reggeli és az esti órákban szellőztetsz hosszasan, hiszen ilyenkor pár fokkal hűsebb a levegő. Természetesen a nap minden szakában hasznos a szellőztetés, de nem mindegy, hogyan történik.

A bukóra nyitott ablak is buktató

A bukóra nyitott ablak nem tesz mást, mint lassan beszivárogtatja a meleget: ha az ember hatékonyan akar szellőztetni, szélesre kell tárni az ablakokat. Amennyiben a lakásban kisgyermek is lakik, a szellőztetés ideje alatt ne maradjon egyedül a nyitott ablaknál.

Egy ablak nyitása nem elég

Egy nyitott ablak korántsem elegendő, mivel csak akkor mozog igazán a levegő, ha a lakásban kereszthuzat van. A beltér két egymással szemközt elhelyezkedő ablakát jó kinyitni, vagy ha ez nem megoldható, az ablak nyitása mellett érdemes a szemközti ajtót is kinyitni pár percre, hogy cserélődjön a levegő. Ilyenkor a bejárati ajtó ne maradjon őrizetlenül! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Függönyök és redőnyök felhúzva

A lakás fekvését figyelembe véve mindig legyen elsötétítve azon az oldalon, ahonnan tűző napfény érkezik. Ha a napfény szabadon beáramlik, a szobában egykettőre forróság lesz, hiszen a padló és a bútorok is felmelegednek, és azok is ontják majd magukból a hőt.

Szőnyegek és textilek

Aki földszinten vagy magasföldszinten lakik, az hibát követ el, ha a szőnyegeit nem göngyölíti fel a forróbb napokon. A lentről áramló hideget ugyanis megfogja a szőnyeg, holott a szoba hűtésében nagyszerű eszköz a hűs padló.

Arra is érdemes figyelni, hogy a lakásban megtalálható textilek érintése legyen hideg hatású. Nagy hiba nyáron is a téli huzatokat és takarókat használni. Bársony- helyett pamutplédek, műszőrme helyett vászon párnahuzatok, flanel helyett krepp ágynemű a jobb választás. Az ágyban használatos paplant ugyancsak érdemes nyárira váltani. Ha a textilek kellemes, hűs érzetet adnak, sokkal jobb lesz az ember hőérzete.

Megfelelően hűt a légkondi?

Ha fáj a torkod, akkor arra gyanakodhatsz, hogy nem megfelelően használod a légkondit: erre több jel is utal.

Nem csak torokfájás jelezheti a nem megfelelő légkondihasználatot - Más szervet is rosszul érint

A túlzásba vitt légkondihasználat nemcsak megfázásra hajazó tüneteket, hanem az ízületek fájdalmát is okozhatja.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük