Nagy a baj, ha ilyen szagot érzel otthon: tudod, mit kell, és mit nem szabad csinálnod?
Életmentő lehet, ha tisztában vagy a teendőkkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szén-monoxid jelenléte sajnos minden fűtésszezonban okoz tragédiákat, nem ez lehet azonban az egyetlen hasonló veszélyforrás otthonodban, a szivárgó földgáz ugyanis szintén okozhat jelentős károkat, illetve emberéleteket is követelhet, szerencsére azonban jelenlétét könnyebb felismerni, mint előbbi esetében.

A földgáz a szén-monoxidhoz hasonlóan színtelen és szagtalan, jellegzetes illatát, a tipikus gázszagot pedig éppen annak köszönheti, hogy jelenlétének érzékelése céljából szándékosan szagosítják, így járulva hozzá a tragédiák elkerüléséhez.

Mi okozhat gázszivárgást a lakásban?

A földgáz koncentrációjának a megemelkedését a lakásban okozhatja figyelmetlenség vagy óvatlanság, például a nyitva maradt gázcsap, de emellett a gázzal működő berendezések, illetve az ezekhez kapcsolódó eszközök, szerelvények meghibásodása is.

A gáz szivároghat például a gázmérőnél, a gázmérő előtti csapnál, a gázfogyasztó készülék csapjánál vagy bekötéséhez tartozó szerelvényezésnél, a gáztűzhely tönkrement égésbiztosítója esetén, szennyezett tűzhelyégőnél, flexibilis készülék csatlakozó cső repedésénél vagy valamelyik hollandi anyás csőkötésnél.

Az odafigyelés mellett tehát a rendszeres karbantartás, illetve a szakember általi ellenőrzés is elengedhetetlen, szintén az azonban az is, hogy ismerd a szabályokat, melyeket egy esetleges gázszivárgás esetén be kell tartanod.

Mit kell tenned?

Ha a földgáz 5%-nál alacsonyabb koncentrációban van jelen, az nem jelent veszélyt a szervezetre, ennél magasabb arányban azonban nehezíti a légzést, nem utolsósorban pedig 5 és 15% között könnyen be is lobbanhat.

Már enyhe gázszag - jellegzetes fojtogató, szúrós szag - esetén is azonnal cselekedned kell: a gázfogyasztó készülékeket helyezd üzemen kívül, zárd el a gázcsapot, és szellőztess, ahogy csak tudsz. Mindezek után a legjobb, ha a főcsapot is elzárod.

A helyiséget fontos minél előbb elhagynod, a katasztrófavédelmet, illetve a gázszolgáltatót akkor hívd, amikor már biztonságban vagy. A katasztrófavédelem mindemellett figyelmeztet arra is, hogy zárt helyiségben, pincében tartózkodás esetén figyelni kell arra, hogy a gáz a levegőnél jóval könnyebb, így pedig elég hamar felemelkedik a talajszinttől, és megtölti a helyiséget.

Mi az, amit tilos csinálnod?

Ahhoz, hogy elkerülhesd a gáz belobbanását, ezáltal pedig a lakástüzet és a robbanást, nagyon fontos, hogy semmiképpen se használj nyílt lángot vagy szikrát okozó eszközt. Sajnos a mai napig elterjedt tévhit, hogy a gáz jelenlétének észlelésére gyertyát kell gyújtani, az ugyanis eloltja azt - ez a mustgáz esetében lenne igaz, és a szén-dioxid magas koncentrációját jelzi, a földgáz esetében szigorúan tilos így cselekedni!

A nyílt láng használata mellett a dohányzás is tilos, emellett nem szabad elektromos készüléket működtetni, illetve az elektromos berendezések kapcsolóját használni. További információt ide, a Katasztrófavédelem honlapjára kattintva találsz.

Ezt is szeretjük