Nagy a baj, ha ilyen szagot érzel otthon: tudod, mit kell, és mit nem szabad csinálnod?

Életmentő lehet, ha tisztában vagy a teendőkkel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szén-monoxid jelenléte sajnos minden fűtésszezonban okoz tragédiákat, nem ez lehet azonban az egyetlen hasonló veszélyforrás otthonodban, a szivárgó földgáz ugyanis szintén okozhat jelentős károkat, illetve emberéleteket is követelhet, szerencsére azonban jelenlétét könnyebb felismerni, mint előbbi esetében.

A földgáz a szén-monoxidhoz hasonlóan színtelen és szagtalan, jellegzetes illatát, a tipikus gázszagot pedig éppen annak köszönheti, hogy jelenlétének érzékelése céljából szándékosan szagosítják, így járulva hozzá a tragédiák elkerüléséhez.

Mi okozhat gázszivárgást a lakásban?

A földgáz koncentrációjának a megemelkedését a lakásban okozhatja figyelmetlenség vagy óvatlanság, például a nyitva maradt gázcsap, de emellett a gázzal működő berendezések, illetve az ezekhez kapcsolódó eszközök, szerelvények meghibásodása is.

A gáz szivároghat például a gázmérőnél, a gázmérő előtti csapnál, a gázfogyasztó készülék csapjánál vagy bekötéséhez tartozó szerelvényezésnél, a gáztűzhely tönkrement égésbiztosítója esetén, szennyezett tűzhelyégőnél, flexibilis készülék csatlakozó cső repedésénél vagy valamelyik hollandi anyás csőkötésnél.

Az odafigyelés mellett tehát a rendszeres karbantartás, illetve a szakember általi ellenőrzés is elengedhetetlen, szintén az azonban az is, hogy ismerd a szabályokat, melyeket egy esetleges gázszivárgás esetén be kell tartanod.

Mit kell tenned?

Ha a földgáz 5%-nál alacsonyabb koncentrációban van jelen, az nem jelent veszélyt a szervezetre, ennél magasabb arányban azonban nehezíti a légzést, nem utolsósorban pedig 5 és 15% között könnyen be is lobbanhat.

Már enyhe gázszag - jellegzetes fojtogató, szúrós szag - esetén is azonnal cselekedned kell: a gázfogyasztó készülékeket helyezd üzemen kívül, zárd el a gázcsapot, és szellőztess, ahogy csak tudsz. Mindezek után a legjobb, ha a főcsapot is elzárod.

7 tárgy, ami robbanást okozhat a lakásban: a legkomolyabb veszélyforrások

Nézegess képeket!

Elolvasom

A helyiséget fontos minél előbb elhagynod, a katasztrófavédelmet, illetve a gázszolgáltatót akkor hívd, amikor már biztonságban vagy. A katasztrófavédelem mindemellett figyelmeztet arra is, hogy zárt helyiségben, pincében tartózkodás esetén figyelni kell arra, hogy a gáz a levegőnél jóval könnyebb, így pedig elég hamar felemelkedik a talajszinttől, és megtölti a helyiséget.

Mi az, amit tilos csinálnod?

Ahhoz, hogy elkerülhesd a gáz belobbanását, ezáltal pedig a lakástüzet és a robbanást, nagyon fontos, hogy semmiképpen se használj nyílt lángot vagy szikrát okozó eszközt. Sajnos a mai napig elterjedt tévhit, hogy a gáz jelenlétének észlelésére gyertyát kell gyújtani, az ugyanis eloltja azt - ez a mustgáz esetében lenne igaz, és a szén-dioxid magas koncentrációját jelzi, a földgáz esetében szigorúan tilos így cselekedni!

A nyílt láng használata mellett a dohányzás is tilos, emellett nem szabad elektromos készüléket működtetni, illetve az elektromos berendezések kapcsolóját használni. További információt ide, a Katasztrófavédelem honlapjára kattintva találsz.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük