8 különleges épület, ami kiérdemelte a világörökség címet: nagyon is modernek
UNESCO világörökséggé nyilvánították az amerikai építész 8 mesterművét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyitott struktúrák, a külső és belső tér határainak elmosódása, az acél és a beton kivételes használata fémjelzik Frank Lloyd Wright munkásságát. Az amerikai építész a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb és legmeghatározóbb építésze és a modern építészet örök hivatkozási pontja.

A hithű unitárius családban nevelkedő Wright gyerekkorában sokat játszott speciális építőkockákkal, későbbi önéletrajzában azt írta, ennek köszönhette tervezői készségének kialakulását.

Ki volt Frank Lloyd Wright?

Az biztos, hogy a Wright-féle épületek geometriai tisztaságot sugároznak. A wisconsini egyetem műszaki szakán tanult, de nem szerzett diplomát, hanem Chicagóba költözött, és több építészirodánál is dolgozott. Végül itt, az Oak Parkban nyitotta meg saját irodáját is. A Wright által tervezett épületek egyediek, úttörően modern stílusának máig hihetetlen hatása van világszerte az építészetben. Mondhatni, ő a modern építészet egyik alapítója. Zsenialitásának köszönhető a szerves építészet megszületése is, melynek fő törekvése, hogy az épület és az azt körülvevő természet a lehető legharmonikusabb egységet képezzék. 

Végre az őket megillető helyen

„Az építész missziója, hogy segítsen az embereknek megérteni, hogyan lehet az életet szebbé, a világot egy jobb hellyé tenni, és hogy célt, összhangot és értelmet adjon az életnek” - mondta a világ egyik legnagyobb építésze. A Frank Lloyd Wright Épületfelügyelet először 2015-ben nyújtotta be kérelmét a világörökség-státuszra, melyet most némi módosítással el is fogadott az idén júliusban összegyűlt UNESCO Világörökség Bizottsága. Az építész mintegy négyszáz jeles alkotásából nyolcat válaszottak ki. Wright mesterművei következnek képekben, egytől egyig magukért beszélve képviselik az időtlen, harmonikus modernitást.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük