Fotók! A legnagyobb lakberendezési katasztrófák
Mit ne vigyél haza?
Senki sem szeretné, hogy az otthona unalmas legyen, de ne ess túlzásokba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem egyszerű úgy berendezni a lakást, hogy az összhatás egyedi, izgalmas, mégis ízléses legyen. Ha nem vagy bátor otthonod dekorálásakor, a végeredmény unalmas vagy egysíkú lehet, de a ló túlsó oldalára is könnyű átesni.

Persze a lakberendezésben nincsenek igazi szabályok, hiszen a cél az, hogy te jól érezd magad a saját otthonodban, mégis akad néhány dolog, amit nem árt megszívlelni, mielőtt átalakítod a lakást.

Tarts mértéket!

Ha olyan lakást szeretnél berendezni, ahol szívesen töltöd az idődet, kellő inspirációt kapsz, ugyanakkor pihenni is tudsz, törekedj minden téren az egyensúlyra. Nem kell minden falat fehérre festened, de az összes helyiséget teljesen különböző színre mázolni is erős túlzás lenne.

Minden alkalommal, amikor valami újat vásárolsz a lakásba - legyen az egy könyvespolc, egy pohárkészlet vagy egy doboz festék a falra -, gondold végig, hogy illik-e majd a már meglévő tárgyakhoz. Ha kiválasztasz egy stílust, és következetesen azt követed a lakás berendezésekor és a későbbi vásárlások, illetve felújítások alkalmával is, nem lőhetsz nagy bakot.

Színek és minták

Az erős színek és a különleges minták a lakberendezők kedvencei, hiszen egy vödör festék vagy egy darab textil is elég, hogy feldobja a szobát. Ha túl sivárnak vagy unalmasnak érzed az összhatást, teríts egy különleges mintázatú takarót a kanapéra, vagy fess feltűnő színűre egy falat, de ne ess túlzásokba.

Egy halványrózsaszín függöny vagy apró virágmintás párna a kanapén nagyon nőiessé teszi a szobát, de ha mindent rózsaszínre festesz, olyan lesz, mint ha Barbie lakását bérelnéd.

A mintás tapéta szintén nagyon modern és egyedi benyomást kelthet, de ha előtte egy mintás kanapé áll, az már bántja a szemet, hosszú távon pedig egyenesen idegesítően hathat. Általános szabály, hogy egy felületen legfeljebb egy mintát használj, tehát vagy a mintás kanapét, vagy a mintás tapétát hagyd a boltban.

Nem minden nőies, ami rózsaszín
A feltűnő minták és a rikító színek együtt bántóak lehetnek
Giccs vagy dísz?

Giccs vagy dísztárgy?

Az apró dekorációs tárgyak akár az egész szoba hangulatát meghatározhatják, némelyek azonban csak porfogónak jók. Egy kis porcelánfigura a nagymamádtól vagy egy örökmozgó az első szerelmedtől inkább érzelmi, mintsem esztétikai értéket hordoz, ám ettől még nem feltétlenül kell a fiók mélyén landolnia. Egy-két apróságot, amely közel áll a szívedhez, nyugodtan tegyél ki a polcra, de a giccses mütyüröket inkább rejtsd el valahová.

Néhány gyertya, egy váza megtöltve gyöngyökkel és pár fotó vagy kép jól mutat, de ha túlzásba esel, könnyen zsibvásárhangulatot teremthetsz - ha pedig külön szekrény áll a szobában abból a célból, hogy legyen hol kiállítani a csecsebecséket, az egyenesen ijesztő lehet.

Az üres polcok azt a benyomást keltik, mintha csak ideiglenes lakó lennél
Néhány porcelán még belefér, de ne rendezz kiállítást
A hatalmas bútorok zsúfolttá teszik a szobát

Óriás bútorok és kongó szobák

Hacsak nem egy száz négyzetméter fölötti lakásban élsz, valószínűleg neked is gondod adódik a tárolással és a helybeosztással. Mielőtt azonban hatalmas szekrényeket veszel a holmid elrejtéséhez, gondolj bele, hogy az óriási, faltól falig érő bútoroktól a szoba még kisebbnek és nyomasztóbbnak fog tűnni. Ha azt szeretnéd, hogy tágasabbnak tűnjön a helyiség, vegyél mozgatható bútorokat, a beépített szekrénynek pedig próbálj máshol helyet találni - akár a folyosón, akár a hallban.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy bőven akad hely a lakásban, vagy már tökélyre fejlesztetted a láthatatlan tárolás művészetét, azért még ne hagyd teljesen üresen a szobát. Megnyugtatóan hat, ha a berendezési tárgyak szellősen állnak a falak között, de tánctérre nem lesz szükséged - ha hét négyzetméternél nagyobb felület áll üresen, a szoba olyan benyomást kelt, mintha éppen költözködnének a lakói.

Ezt is szeretjük