Változtass!
A feng shui és a színek segítenek!
Hogy a színekkel befolyásolni tudd az életedet, fogadd meg a feng shui tanácsait! Minden egyes szín máshogy segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság úgy tartják, hogy minden, ami körülvesz, hatással van az életünkre és az egészségünkre. Ez a színekkel sincs másképp, sőt a feng shui megkülönböztet segítő és gyógyító, valamint ártó színeket is.

Színek és feng shui

A feng shui szerint a színekkel nem csak a saját hangulatodat befolyásolhatod, hanem a napi események alakulását is. Családtagjaid és barátaid is pozitívabban viszonyulnak hozzád, ha vidám, harmonikus színű ruhákban pompázol.

A színek közvetítik a külvilág felé a belső lelkivilágodat. Bizonyos színekkel feldobhatod a környezetedet, de könnyen zűrzavart is kelthetsz velük. Például nem fested a szobád falát lilára, majd rendezed be azt piros bútorokkal, mert annak látványa nem nyújt kellemes érzést.

A lakás bútorai általában meghatározott színeket, ezáltal meghatározott energiaállapotot képviselnek, ezt pedig nem tudod egyik napról a másikra megváltoztatni, de a hatásukon a színek jelentésének ismeretével sokat lehet lágyítani vagy erősíteni. Engedd szabadon a fantáziád! Rengeteg tárgy, anyag és forma alkalmas arra, hogy változtass, például egy kerámia kaspó, egy zöld terítő, egy váza vagy néhány kristály. Ahhoz, hogy pozitív irányba változtasd életed a színek segítségével, fogadd meg a feng shui tanácsait!

A fekete

A feketéről és a sötétről a legtöbb embernek a gyász és a szomorúság jut az eszébe. Pedig ezek a színek lehetnek kifejezetten segítő, pozitív hatásúak is, csak tudni kell használni őket. A fekete és a sötét árnyalatok a karrier és az anyagi bőség jelképei. Segítenek elmélyülni a fontos dolgokban, valamint abban, hogy meglásd a mélyebb összefüggéseket, és a pénz áramlását a megfelelő irányba tudd terelni.

 

De azért ügyelj a jin és jang egyensúlyára is. Ha túlzásba viszed a sötétet, annak hatása éppen az ellenkezőjére fordul. A sötét színek mindemellett visszafogottságra ösztönöznek, gondolj csak bele! Eszedbe jutna egy mélyzöld színűre festett irodában hangoskodni, viháncolni? A túl sok sötét szín ráadásul depresszív hangulatot kelt. Azért ne félj a feketétől, bátran használhatod, de csak mértékkel!
A fekete hatását gyengítik a piros, a barna és a sárga szín árnyalatai.

A fehér

A fehér szélsőséges szín, így ha túlzásba viszed, az egyfajta távolságtartást sugall. Ezért ajánlott az arany középutat választani és árnyalni, ugyanúgy mint a feketét, különben könnyen magányossá válhatsz. A fehér szintén a pénz, az anyagi jólét szimbóluma, emellett kifejezhet dicsőséget, eleganciát és főleg tisztaságot, erkölcsösséget. Persze az sem jó, ha túlzásba viszed a használatát, mert a feng shui szerint az harciasságra és felfegyverkezésre utal.
A fehér szín dominanciája férfias, jang jelleget ad az otthonodnak, könnyeddé, légiessé teszi a teret.

A fehér fal ráadásul alkalmas a kis terek optikai növelésére, így nagyszerűen hat alacsony vagy ferde falú szobákban. A fehér, csakúgy mint a fekete, tökéletes kontrasztszín, egészen másképp hat egy barackszínű fal fehér kiegészítéssel, mint egy sötéttel.
A fehér hatását erősíti a sárga, valamint a barna, és gyengítik a zöld és a vörös árnyalatai. A kék és a fekete pedig tompítja az erősségét.

A vörös

A vörös a feng shui szerint a mindig tevékeny ember színe. Mi jut eszedbe róla elsőként? Vér, tűz, élet? Ahol felbukkan ez az erőteljes szín, ott feltöltődik energiával a levegő. A tűz melege erőt, bátorságot ad, elhárítja a támadásokat. Ezért a védekezés és az oltalmazás színe is.

Nem elhanyagolható a vörös vágykeltő hatása sem, ezért ajánlott a hálószobában bevetni, ugyanis felkelti a férfiak érdeklődését. A konyhában is hasznos lehet, mivel segíti az emésztést. A sötétvörös, a bíbor látványa továbbá méltóságot kölcsönöz viselőjének. A vörös bármelyik árnyalatát választhatod, nem kell ragaszkodnod a piroshoz, a rózsaszín is tökéletesen megteszi. Ahol megjelenik a piros szín, ott megjelenik a dinamika, a lendület, az aktív cselekvés, ha azonban túl sok van belőle, akkor kapkodást, rendszertelenséget és feszültséget eredményez.
A piros hatását erősíti a zöld és a világoskék, gyengíti a fehér, a fekete és a barna.

A zöld

A zöld a természetet képviseli. Energetizáló hatású, ugyanakkor a pihenés és a nyugalom színe is, valamint a frissesség és a tavasz jelképe. A természethez, így a zöldhöz az egészség fogalma kapcsolódik, ha tehát harmóniában élsz a természettel és önmagaddal, akkor az egészséged is könnyebben megőrizheted.

A zöldet nyugodtan alkalmazhatod bárhol a lakásban, mindenhol pozitív hatást fog gyakorolni a környezetére. A zöld erejét erősíti a kék és a fekete, gyengíti a fehér, és a vörös.

A sárga

A sárga az érettséget, a nyugalmat és a hatalmat testesíti meg. Gondolj bele, az arany és a nap is sárga. A sárga hosszú életet és hírnevet hoz, a remény és az újrakezdés színe. Viselőjét szabadságvággyal, kíváncsisággal és kreatívitással ruházza fel. A sárga szín otthon jótékonyan hat az idegekre, elmulasztja a rosszkedvet, enyhíti a depresszió tüneteit. Azért csak bánj vele csínján, mert az erős sárga szín kihívó, durva és közönséges. A sárgát erősíti a piros és árnyalatai, gyengíti viszont a kék, a zöld és a kék.

A kék

A kék a megingathatatlan hatalom szimbolikus színe, mivel csendet, nyugalmat és hűvösséget áraszt magából. Mivel az éggel azonosítható, így kitűnően meditálhatsz vagy elmélkedhetsz benne.

Nem ajánlott viszont a hálószobába, mert oda nem a hűvös színek valók. A kékkel azonosíthatod a megbízhatóságot, hűséget és tisztaságot. A kék egyértelműen pozitív szín, bátran alkalmazhatod és bármilyen mennyiségben! A kék erejét gyengíti a sárga és a barna szín, valamint táplálja a fehér és a zöld.

Felsorolhatnánk az összes szín jellemzőit, de mivel a színskála végtelen, ez szinte lehetetlen. Így ahhoz, hogy eldöntsd egy színről, hogy illik-e az adott környezetbe, hagyatkozz bátran a megérzéseidre, azok mindig megsúgják, hogy mi a helyes.

OLVASD EL EZT IS!

no pihen
  • lakberendezés
  • fejfájás

Ezért fáj folyton a fejed!

Ezt is szeretjük