Új szabályzattal védenek a végrehajtóktól
Félsz, hogy elárverezik a lakásod?
Új magatartási kódexet dolgoztak ki a végrehajtók, mely jobban megköti majd a kezüket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. november 8-án, kedden az MTI információi szerint magatartási kódexet fogadtak el azok a követeléskezelő társaságok, vagyis végrehajtók, melyek a hitelintézetek, a közműszolgáltatók és egyéb gazdasági társaságok adott ügyeit kezelik.

Szabályozzák a végrehajtók magatartását

Azok a társaságok, melyek ennek szabályait elfogadják, vállalják, hogy a bajba jutott adósokkal szemben felelős magatartást tanúsítanak a követeléskezelés ideje alatt, céljuk pedig az lesz, hogy az adóst megmentsék magától a végrehajtástól.

Az aláírók egyetértenek abban, hogy ez közös érdek, hiszen mind az adósnak, mind a banknak az a célja, hogy az adott pénzösszeg vissza legyen fizetve, és egy olyan kedvező helyzetet alakítsanak ki, melynek során az adós fizetési kötelezettségeinek eleget tud tenni.

Ehhez viszont egy olyan feltételrendszert kell kialakítani, melyet megélhetése veszélyeztetése nélkül vállalni tud.

Megtisztítják a piacot a kétes hírű társaságoktól

A végrehajtóknak tehát nem az lesz a céljuk, hogy kitegyék otthonaikból azokat, akiknek bedőlt a lakáshitele, sokkal inkább a törlesztőrészletek és a kondíciók átdolgozása, nem utolsósorban pedig az adós saját ingatlanában hagyása.

Meg akarják értetni a lakosokkal, hogy a végrehajtók célja, hogy segítsenek a probléma megoldásában, ezt azonban az elmúlt években nagyban akadályozták azok a társaságok, amelyek kétes ügyintézésükkel a követeléskezelők rosszhírét keltették.

A kódex célja épp ezért részben az, hogy az ilyenektől megtisztítsa a piacot, hiszen úgy vélik, a bankok is azokat részesítik majd előnyben, amelyek aláírták a magatartási szabályzatot. Mindemellett azok a társaságok, amelyek aláírták a kódexet, az adósok által törvény előtt meghurcolhatók lesznek, amennyiben nem teljesítik maradéktalanul annak feltételeit. Az etikai szabály tervezete már elkészült, várhatóan néhány héten belül el is fogadják - adta hírül az MTI. Tudni szeretnéd, mikor csaphatnak le rád a végrehajtók? Olvasd el cikkünket!

Forrás: mti.hu.

Volt már ügyed végrehajtókkal?

Ezt is szeretjük