Így felezd meg a rezsiszámlát!
Eleged van abból, hogy lassan az egész fizetésed a gázra és az áramra megy el? Néhány tanács vagyonokat érhet, de csak akkor, ha megfogadod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha minden európai valóban csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása. És ez csak egy adat, a többi még ijesztőbb.

Egy kis odafigyeléssel ráadásul nemcsak a jövőd érdekében spórolhatsz, de a hétköznapi költségeket is a felére csökkentheted.

Ha okosan használod a fűtést, és az árammal működő berendezésekre is ügyelsz, egy év alatt több tízezer, sőt, akár százezer forintot spórolhatsz meg. Az alábbi ötletekkel sikerülhet, csak használd őket rendszeresen.

Ügyelj az éjszakákra és a függönyre is!

A háztartások energiafelhasználásának legnagyobb részét a fűtés teszi ki, ezért mindenekelőtt ezen spórolhatsz. Ha lakásod hőmérsékletét szabályozni tudod, akkor soha ne felejtsd el alacsonyabbra állítani a termosztátot, amikor nem vagy otthon - apró és talán elcsépeltnek tűnő ötlet, mégis kevesen ügyelnek rá. Éjszakára is érd be a 17-18°C-os hőmérséklettel, hiszen ezzel is sokat spórolhatsz. Egyébként is egészségesebb hűvösebb szobában aludni, mint egy túlfűtöttben, mert egy esetleges éjszakai izzadás megterhelheti a szívet.

Ha minden helyiségben külön fűtőtest van, akkor megteheted azt is, hogy csak azt a szobát fűtöd jobban, ahol éppen tartózkodsz. Teljesen nem érdemes sehol sem kikapcsolni a fűtést, a helyiség újbóli felfűtése ugyanis jóval több energiát igényel, mintha folyamatosan alacsony hőmérsékleten tartod a szobát.

Ügyelj arra is, hogy se bútor, se függöny ne legyen a radiátor előtt, mert ezek csak felfogják a meleget.

Tudtad?
A lakásban és a munkahelyeken az ideális hőmérséklet a 20-21°C, a túlfűtés helyett inkább öltözz melegebben. Ha pedig napközben 3°C-kal lejjebb tekered a termosztátokat, azzal akár 15% energiát is megtakaríthatsz.

Költséges, de megéri az árát

A huzatos ablakok és ajtók akár 10%-kal is megnövelhetik a lakás rezsijét. A szimpla üvegű ablakokat érdemes lecserélni dupla üvegűre: ezzel a beruházással akár negyedére is csökkentheted a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.

Sokan a magas költségek miatt nem foglalkoznak lakásuk régi szigetelésének felújításával, pedig hosszútávon megéri a pénzt. Jó hőszigeteléssel ugyanis a fűtési energiának akár 30%-át is megspórolhatod. Érdemes szigetelni a központi fűtés csöveit, illetve a radiátorok mögé elhelyezni egy hővisszaverő fóliát. Ezzel akár 50%-kal is hatékonyabbá teheted a lakás fűtését.

Tudtad?
Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, ráadásul az új építésű lakások esetében már idén kötelező az energetikai tanúsítvány beszerzése, de jövőre ez minden el- vagy kiadott ingatlanra vonatkozik majd.

Okosan a vízzel!

Kádfürdő helyett válaszd a zuhanyt, ehhez ugyanis általában negyedannyi víz és energia szükséges - jó, ha tudod azonban, hogy csak akkor, ha az csupán néhány percig tart. Ugyanez vonatkozik a főzésre is: a zöldségeket ne bő vízben főzd, és amit lehet, azt gőz nyomása alatt, kuktában készítsd el. Mindig olyan edényt használj, aminek a talpa illik a főzőlap méretéhez elektromos tűzhelynél, gáztűzhelynél pedig, ha az étel felforrt, vedd le a tüzet kis lángra.

A sütőt sem érdemes mindig előmelegíteni, hiszen csak a kelt tésztáknak van szükségük forró sütőre. Mosogatásnál pedig ne folyasd hosszan a csapot. A mosogatógép nem olcsó háztartási eszköz, viszont sokkal energiatakarékosabb megoldás, mint a kézi mosogatás.

A csepegő csap pedig nemcsak idegesítő, de rendkívül drága is: a meleg víz folyamatos csepegése havi 150-200 liter elpazarolt vízmennyiséget jelenthet. Az elektromos melegvíz-tárolókat célszerű külön mért villamos energiával működtetni, ezzel is közel 60-70% költségmegtakarítást érhetsz el.
 

Oltsd el, kapcsold ki, húzd ki!

Figyelj oda arra, hogy feleslegesen ne ússzon fényárban a lakás. Olvasáshoz vagy étkezéshez elég egy kis helyi fényforrás - és ne feledkezz meg a gyertyafényes vacsorák hangulatáról sem.

Ideje elfelejtened a hagyományos izzókat is. Ha még van otthon, cseréld le őket energiatakarékos égőkre. Lehet, hogy ez utóbbiak jóval drágábbak, de ötször kevesebb áramot fogyasztanak, és élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint a hagyományos izzóké.

Ha elhagyod a fürdőszobát vagy a konyhát, kapcsold le a villanyt, és ne szóljon feleslegesen a rádió vagy a tévé sem. Továbbá húzd ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használod. A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Apró lépések neked, viszont hatalmasak a pénztárcád számára.

Tudtad?
A számítógép legtakarékosabb képernyővédője a kikapcsolás. Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt is kapcsold ki teljesen. A képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát fogyaszt, mint normál üzemmódban.
Ezt is szeretjük