Mit kell tenned, ha ősrovar jelenik meg a lakásodban? Könnyen előfordulhat

Minden, amit tudnod kell az ezüstös pikkelykéről.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben már találkoztak életük során ezüstös pikkelykével a lakásban, bár lehet, hogy sokan közülük nem is tudták, valójában mivel volt dolguk.

Az ezüstös pikkelyke
És a nyomai

Bár az aprócska élőlény csaknem teljesen ártalmatlan, látványa elsőre nem túl bizalomgerjesztő, főleg azok számára, akik csak keveset tudnak róla, és nincsenek tisztában előbbivel, vagyis azzal, hogy nem kell tartani tőle.

Ha azonban azok közé tartozol, akiket előbbi ellenére is zavar a jelenléte, léteznek praktikák, melyekkel távol tarthatod a lakástól.

Több százmillió éves faj

Az ezüstös pikkelykét sokféleképpen nevezik - ezek közé tartozik a csillámka, az ezüsthal és az ezüstmoly is -, a pikkelyke mellett azonban legismertebb neve az ezüstös ősrovar, mely kifejezés annak köszönhető, hogy máig az ősi rovarok jegyeit hordozza magán, és a faj nem kevesebb, mint háromszázmillió évvel ezelőtt jelent meg a Földön, korábban, mint a csótány. Neve továbbá pikkelyeinek ezüstös csillogására is utal.

A körülbelül nyolc-tíz milliméter hosszú pikkelykét könnyű felismerni külsejéről - répa alakú, elkeskenyedő testét csápok egészítik ki -, emellett mozgása is jellegzetes, gyorsan, kanyarogva halad, azonban egyszerre mindig csak rövid szakaszokat megtéve, majd megdermedve.

Nincs szárnya, ugrani nem tud, emellett fontos tudni, hogy teljesen ártalmatlan. Nem harap, nem csíp, kórokozókat sem terjeszt, és a kültakarójával való érintkezésnek is csupán annyi a következménye, hogy a pikkelyekből bizonyos mennyiség a bőrre tapad.

Rejtőzködő életmódot folytat

A pikkelyke rejtőzködő életmódot folytat, általában szürkület után és éjszaka a legaktívabb, villanyfényre és mozgás esetén menekülni kezd. Kettő-öt évig él, nem szaporodik túl gyorsan, viszont élelem nélkül akár egy évig is életképes maradhat.

Kedveli a 22 és 27 Celsius-fok közötti hőmérsékletet, főként pedig a magas páratartalmat, ezért elsősorban a lakás vizes helyiségeiben fordul elő.

Nemcsak itt érdemes azonban gyanakodni, ugyanis táplálékként kedveli a gyapjút, a bőrt, a papírt és a tapétaragasztót is, így a szekrények, könyvespolcok környékén is előszeretettel telepedik meg. Utóbbi helyeken érdemes jobban figyelni rá, egy könyv esetében ugyanis komoly rongálást képes véghezvinni.

Így tessékelheted ki a lakásból

Míg vannak, akik az evolúció egyik csodájának tartják az igen öreg rovarfajt, másokból megjelenése által undort vált ki. Ha te is utóbbiak közé tartozol, és szeretnéd kiebrudalni a lakásból, először is, érdemes csökkenteni a páratartalmat az érintett helyiségekben vagy a lakás egészében - arról, hogy ezt hogyan teheted meg, ide kattintva olvashatsz bővebben.

Rovarok, melyekre érdemes figyelni:

Érdemes áttakarítani a könyvespolcokat és a szekrényeket, kevésbé kedveli majd ezeket a helyeket, ha rendszeresen megbolygatod őket. Persze az is segít, ha a lakás általuk kedvelt pontjain rovarriasztót használsz - emellett a fertőtlenítőszerek szagát sem állhatják -, ha azonban a természetes megoldások híve vagy, érdemes lehet illóolajokat alkalmaznod, a túl erős illatok ugyanis taszítják őket.

Egyfajta megoldás az is, ha egy helyre csalogatod őket, majd kiteszed a lakásból: kedvelik a nedves növényi anyagokat, így álbúvóhelyet készíthetsz nekik, ha egy kis cserépbe mohát helyezel.

Képek: hu.wikipedia.org, Dio23, Iblis-Lakon.

Ezt is szeretjük