Tényleg olyan jó, mint mondják? Leteszteltük a mosódiót

Olcsó és természetes szer, amelyről régóta ódákat zengnek. Most mi is kipróbáltuk.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főként Dél-Ázsiában termő mosódiófát nem véletlenül nevezik szappanfának is, termésének héja ugyanis szaponint tartalmaz, mely a vízben oldódva hasonló tisztítóerővel bír, mint a szappan.

A termés
Mosásra csak a héjat használják

Ahol a fa előfordul, már évszázadok óta mosnak a kisebb dió méretű bogyók héjával, az utóbbi években azonban a világ más pontjain is egyre szélesebb körben terjedt el a nézet, miszerint a mosódió alkalmazása jóval gazdaságosabb, nem utolsósorban pedig egészségesebb és a környezetkímélőbb alternatívát jelent a hagyományos mosóporokhoz képest.

Ezt hallottuk róla

A mosódió héját remek tisztítószernek tartják, mely 30-től 95 Celsius-fokig épp olyan hatékony, mint a mosópor, sőt, lágyítja is a vizet, ezáltal a ruhák is puhábbak lesznek használatával. A mosódió mellett öblítő alkalmazása sem szükséges.

Nem roncsolja az anyagot, nem fakítja ki a színeket, emellett szinte minden anyag mosható vele, a kényesebbek is, kivételt csak a hernyóselyem és a gyapjú jelent.

Amellett azonban, hogy eltávolítja a szagokat és az olajos, zsíros foltokat, kiemelendő tulajdonsága, hogy teljesen természetes, így különösen ajánlott lehet azoknak, akik allergiásak a színezőanyagokra, illatanyagokra és más vegyszerekre, vagy éppen ekcémától, pikkelysömörtől szenvednek.

A mosódió mindemellett olcsó: bár elsőre ijesztőnek tűnhet az ára, hiszen egy kilogrammot körülbelül 3000 forintért lehet megkapni, egy mosáshoz már akár négy darab egész héj is elegendő, ráadásul egy adag két-három alkalommal is felhasználható, így az egy kilogrammos kiszerelés igen hosszú ideig elég.

7 házi szer, ami messzire űzi a penészt

Nézegess képeket!

Elolvasom

És ezt tudja a gyakorlatban

Drogériák polcain is összefutni néha mosódióhéjjal, viszont úgy tapasztaltam, ezek drágábbak, mint a bioboltokban kapható verziók - utóbbiaknál is olcsóbban lehet azonban mosódióhoz jutni különféle webshopokból, melyek ma már igen nagy számban képviseltetik magukat a zöld termékek piacán is. Egy kiló mosódióhéjat van, ahol már 3000 forintért is meg lehet venni, a félkilós 1500-1800 forint között mozog, emellett próbacsomagot is lehet venni, ha még nem tudod, szükséged lesz-e a nagyobb kiszerelésre.

Mivel ez volt az első alkalom, hogy mosódióval mostam, egy próbatasakot vettem meg, egy kis vászonzacskót körülbelül 150 forintért, melyben öt egész mosódióhéj rejtőzött. Nagyobb mennyiségű héjból főzetet is lehet készíteni - így egyfajta mosószer-koncentrátumot kapunk -, hagyományosan viszont a kis vászontasakot kell a mosógép dobjába tenni.

Kíváncsi voltam, milyen hatást fejt ki a mosódió a legkülönfélébb textíliákon, ezért a próbamosás ruhaadagjába pólókat, felsőket, farmernadrágot, törölközőt, fehérneműt és zoknit egyaránt pakoltam, emellett beletettem néhány közepesen szennyezett konyharuhát, törlőkendőt és pelenkatextilt is. Egy 60 Celsius-fokos gyorsmosást indítottam el, és bevallom, bármennyi pozitívumot hallottam is korábban a mosódióról, kissé aggódtam, hogy újra kell majd mosni a ruhákat, elsőre ugyanis nehéz elképzelni, hogy a pár darab héjacska képes megfelelő hatékonysággal dolgozni. Pedig képes.

Még több természetes szer:

Kár volt aggódni

Miután kivettem a ruhákat, egyesével néztem végig őket: minden egyes darab egyformán tiszta lett, eltűntek a foltok, makulátlanul kerültek ki a gépből még a piszkos, olajfoltos konyharuhák és törlőkendők is. Eltűntek a dezodor nyomai a fekete trikókról, a színes ruhák pedig élénkek maradtak. Nem használtam öblítőt, de puhaság tekintetében sem ért csalódás.

13 hatékony folttisztító

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ami kicsit hiányzott, az a kellemes mosás utáni illat volt, ami körbelengi az egész lakást, azonban a ruháknak így sem volt vizes, állott szaguk, jobban beléjük szippantva természetes, friss, egyfajta nagyon enyhe, növényi illatot lehetett érezni. Furcsa, hogy az intenzívebb aromákhoz szokott orr számára milyen értelmezhetetlen elsőre egy ilyen természetesen könnyű, nem tolakodó illat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összességében tehát kellemes meglepetést okozott a mosódió enyhén, illetve közepesen szennyezett ruhaneműk esetében. Hogy milyen mértékben boldogulna kifejezetten piszkos holmik, például munkásruhák esetében, nem tudom, viszont a különféle leírásokban is szerepel, hogy makacsabb foltok eltüntetéséhez érdemes például folttisztító sóval is kiegészíteni a mosást. Vannak továbbá, akik mosószódával egészítik ki, azok pedig, akik ragaszkodnak az illatos mosáshoz, ugyanakkor a természetességhez is, előszeretettel ajánlják a mosóparfüm alkalmazását.

Képek: www.flickr.com, Lisa Brewster; en.wikipedia.org, Vinayaraj.

Ezt is szeretjük