Ezért nem szabad megmosni a tojást

4 dolog, amit sose csinálj az ételekkel

Nincs mindenki tisztában a következőkkel, pedig fontos lenne.

Ezért nem szabad megmosni a tojást
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb nő szeretne jó háziasszony is lenni, és ez ott kezdődik, hogy valaki megállja a helyét a konyhában is. A főzési praktikákat a nagyanyák és az anyák örökítik át a lányaikra, mégis akad olyan tévhit vagy divatjamúlt jó tanács, amit ideje újragondolni. Sokan elbizonytalanodnak a legegyszerűbb teendőkkel kapcsolatban is, mert számos egymásnak ellentmondó információ kering többek között az interneten is. Ezért is mutatunk négy alapvető dolgot, amit sohasem szabad az ételekkel csinálni.

Ne mosd meg a tojás héját felhasználás előtt. Nem olyan régen még azt is tanácsolták a háziasszonyoknak, hogy fertőtlenítős vízben áztassák a tojást használat előtt. A legújabb fogyasztóvédelmi tanácsok szerint azonban nem szabad megmosni, vagy erősen dörzsölni a héjat, mert ennek során megsérülhet a tojás külső természetes védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a baktériumok számára. A tojást vékonyan befedő fehérjeréteg, a kutikula roncsolódik azzal, ha megmosod. Ezáltal pedig csökken a termék tárolhatósága, és nő a fertőzések kockázata is.

Ne olvaszd ki a lefagyasztott húst mikrohullámú sütőben. Elkerülhetetlen, hogy a mikrohullámok a hús szélét felforrósítják, megégetik. A meleg vizes kiolvasztás megsérti a hús rostjait, és ront az állagán is. Az sem jó megoldás, ha szobahőmérsékleten engeded ki a fagyott húst, előfordul ugyanis, hogy az étel belseje még fagyott marad, a külső rétegei pedig felolvadnak, így melegágyai lehetnek a baktériumoknak. Biztonságosabb úgy olvasztani, hogy a mélyhűtőből a hűtőbe teszed át, és kivárod a felolvadást.

Ne egyél a penészes lekvárból. A penész a vízzel teli, lágy állagú élelmiszerekben szó szerint gombamód szaporodik. A gombafonalai mélyen belehatolnak a képlékeny állagú ételekbe, és a penészgombák anyagcseréje eredményeképpen mérgező anyagokat, mikotoxinokat is termelnek. Ez pedig allergiás tüneteket okozhat, károsítja az immunrendszert és növeli a daganatos betegségek kockázatát. Ezért a penészfolt eltávolítása után sem ajánlott a lekvárból fogyasztani.

Ne fagyaszd le a krumplit. A burgonyát száraz és hűvös helyen kell tárolni, a fagyasztó pedig nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Fagyás után a krumpli jelentős minőség- és ízvesztésen megy keresztül. Kásás vagy vizenyős lesz az állaga, vagy fajtától függően túl kemény ahhoz, hogy normálisan feldolgozd. A krumplit főve, illetve sütve viszont be lehet rakni a mélyhűtőbe, és forró olajban kisütve ugyanolyan jó íze lesz, mint a frissnek.

Ezeket az ételeket ne fagyaszd!

Sok olyan alapanyag és ennivaló létezik, amiről úgy gondolnád, hogy be lehet tenni a mélyhűtőbe. Nézd végig a képeket, mert nem biztos, hogy azokat is lehet tartósítani fagyasztással.

Tönkremennek, ha lefagyasztod: képeken 7 étel, amivel sose csináld meg!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük