Ezért van az egekben a rezsid
3 pénznyelő a lakásban
Ha te is tudnád jobb dolgokra költeni a fizetésedet, mint a villanyszámla, vess véget az energiapazarlásnak!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A számlák befizetése senkinek sem tartozik a kedvenc tevékenysége közé, ám egy kis odafigyeléssel, némi megtérülő befektetéssel vagy leleménnyel, ha nem is kellemessé, de elviselhetőbbé teheted a szükséges rosszat.

A hab a tortán, hogy nem csak a borítéknyitás okozta gyomorgörcstől szabadulhatsz meg - a környezetedért is sokat teszel, ha néhány egyszerű módszerrel csökkented az energiafogyasztásodat.

Elektromos matuzsálemek

Felmérések szerint a magyar háztartások több mint 40%-ában nyolcévesnél idősebb hűtőszekrényt működtetnek, és valószínűleg hasonló az arány a fagyasztók, mosógépek és szárítók terén is. Pedig egy régi, korszerűtlen hűtőszekrény egy hasonló adottságokkal rendelkező mosógéppel társítva az egekbe kúszó villanyszámlának akár a 70%-át is kiteheti.

Nem szeretnénk lebeszélni a használt elektromos eszközök vásárlásáról, hiszen túl azon, hogy több pénz marad a zsebedben, a környezettel is jót teszel, ha a régi hűtő vagy mosógép nem a hulladéktelepen landol. Azt azonban be kell látnod, hogy a nyolcévesnél idősebb gépek ideje leáldozott: egyáltalán nem energiatakarékosak, korszerűtlenek, és a modern gépek energiafelhasználásának többszörösét nyelik el.

Egy A energiaosztályos hűtőszekrény megvásárlásával a villanyszámlád olyan drasztikus mértékben csökkenhet, hogy az új gép akár két év alatt behozza az árát.

Asztali számítógép

A személyi számítógép egész nap az asztalnál ül, és unalmában eszi az áramot. A régebbi PC-k a hálózatból nyert villamos áram akár 30%-át is elveszítik, miközben energiává alakítják azt. Egyes elemzők becslése szerint földünk szén-dioxid-kibocsájtásának 20-30%-áért is az informatikai berendezések lehetnek a felelősek - ha használsz asztali számítógépet, akkor bizony a villanyszámlád egy jelentős részét is neki köszönheted.

Az utóbbi időkben szerencsére az informatika területén is születtek zöld fejlesztések: a katódsugaras monitorokat LED-kijelzők váltották fel, melyek akár 40%-kal kevesebb energiával működtethetők, bár ez természetesen még semmit sem változtat a meghajtásra, illetve hűtésre elhasznált energia mértékén.

Még több spórolás

Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogyan maradhat hónap végén még több pénz a tárcádban, nézd meg videónkat!

Ha a nem használt számítógép néhány perc múlva nemcsak a képernyővédőt kapcsolja be, hanem hibernálja is magát, azzal már a merevlemez működésére szolgáló áramon is spórolhatsz. Ha sokat használod a számítógépet, érdemes elgondolkodnod egy olyan operációs rendszer feltelepítésén, amelyik jobban gazdálkodik az erőforrásokkal - ilyen például a Linux.

A Zöld PC oldalán, illetve a Hulladék Munkaszövetség honlapján szörfölve több tippet is találsz, melyekkel takarékosabbá teheted a számítógépedet. Bár ezek az ötletek elsősorban a sok számítógépet használó nagyvállalatoknak szólnak, némelyiküket otthon is megvalósíthatod, gazdaságosabbá téve a családi vállalkozást, vagyis a lakás fenntartását.

Hősugárzók

Sokan gondolják, hogy spórolhatnak a fűtésen, ha az esti tévénézéshez lecsavarják a konvektort és csak a kanapé mellé állított hősugárzóval fűtenek. A hatékonyság vitathatatlan, mert a hőhullámok akár napokkal a szerkezet kikapcsolása után is elönthetnek, amikor kezedbe veszed a villanyszámlát.

Az elektromos hősugárzók csak nagyon kis területet melegítenek fel, ehhez viszont rengeteg áramot használnak, a kihűlt szoba újramelegítése pedig jóval több energiát emészt fel, mint amennyit a rövid időre letekert radiátorral megspórolhattál.

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 80%-át téli időszakban a fűtés teszi ki, ezért érthető, ha szeretnél egy kicsit lefaragni a költségeiből. Elég azonban, ha csak egy-két egységgel lentebb tekered a radiátor hőmérsékletszabályozóját, hiszen akár egyfokos hőmérsékletkülönbséggel is 6%-kal csökkentheted a fűtésszámlát.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy ne tegyél bútort a fűtőtest elé, de még a függönyt se lógasd ide, mert ez csökkenti a hatékonyságot. A radiátorra fektetett vizes ruhák miatt pedig az elhasznált energiának akár a 20%-a is kárba veszhet.

Ezt is szeretjük