Ezért magas a villanyszámlád!
3 meglepő ok a háttérben
Egy-egy készülék anélkül is megduplázhatja a villanyszámlád, hogy észrevennéd. Segítünk felkutatni őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mind a pénztárcád, mind a környezeted érdeke, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsd a lakásod energiafelhasználását. Azzal, hogy energiatakarékos izzókat használsz, az elektromos berendezéseket nem hagyod stand by üzemmódban, és rendszeresen lekapcsolod a lámpákat ott, ahol éppen nem tartózkodsz, meglepően sokat spórolhatsz.

Sok kicsi ugyanis sokra megy. Igaz ez azokra a készülékekre is, melyek anélkül képesek hosszútávon jelentősen megnövelni az energiafelhasználásod, hogy tudnál róluk.

Ha egy ideje rendszeresen magasabb a villanyszámlád, mint amennyit ténylegesen fogyasztasz - vagy legalábbis annál, amennyiről tudsz -, vizsgáld meg az alábbi három készüléket! Elképzelhető, hogy ezek a felelősek a magas számláért.

Kényelmes, de drága bojler

A meleg víz nélkülözhetetlen a háztartásokban, a pénztárcádnak azonban nem mindegy, hogyan állítod elő. Az átfolyós vízmelegítőkkel kapcsolatban - melyek a szükséges mennyiségű vizet melegítik fel - sokszor hallani, hogy drágák, hiszen rengeteg gázt használnak, aminek mértéke nem csökkenthető azáltal, hogy kisebb vízsugarat használsz. Előnyük viszont, hogy nem tárolják a vizet, így lehetőséget sem adnak a vízkő lerakódására, és nem is üzemelnek állandóan teljes fokozaton. Ellentétben a víztárolóval ellátott villanybojlerekkel, melyekben a vízkő könnyen lerakódik a fűtőszálra és a bojler falára. Ennek következtében pedig a bojlernek jóval nagyobb energiafelvételre van szüksége, hogy az elvárt hőfokra melegítse fel a vizet.

A legjobb megoldás, ha lecseréled a víztárolós bojlert átfolyós jellegűre, esetleg cirkó kazánra váltasz, mindez azonban rengeteg pénzbe kerül, utóbbihoz ráadásul a fűtőrendszer átalakítására is szükség van.

Inkább arra ügyelj, hogy ne csavard túl a bojlert: a meleg víz hőfokát állítsd 45-50°C-osra, ez általában már elég meleg, ráadásul ezen hőfok mellett vízkő is kevésbé képződik. Az úgynevezett fűtőbetétet pedig legalább kétévente vízkőtelenítsd szakember segítségével, ezzel jelentősen csökkentheted a bojler áramfogyasztását.

A számítógép energiafaló ventilátora

Az asztali számítógépről egyébként is az a hír járja, hogy jóval több áramot fogyaszt, mint például a laptopok. A hagyományos monitorokat érdemesebb energiatakarékos TFT-monitorokra cserélni, a készenléti állapotot elfelejteni, sőt, amikor nem használod, a számítógép csatlakozóját is tanácsos kihúznod a konnektorból a villanyszámlád érdekében. Ezeknek az óvintézkedéseknek a hatása hamarosan megmutatkozik majd a villanyszámládon - hiszen ne felejtsd, sok kicsi sokra megy. Ha azonban ennek ellenére sem csökken a számládon szereplő összeg, vedd szemügyre alaposabban a géped. Ha bekapcsolt állapotban jóval zajosabb, mint újkorában, ha gyakran előfordul, hogy váratlanul lefagy, a ház - a számítógépet borító fém doboz - eközben pedig meglepően felmelegszik, akkor könnyen lehet, hogy a processzor ventilátora a ludas.

A számítógép lelkének számító processzor hűtéséért felelős alkatrész a folyamatos használat mellett egyre kopik, ráadásul a por is megtelepszik rajta, ami a ventilátor csökkent működéséhez vezet.

Mivel azonban hűtésre szükség van, a számítógép tápegységének hűtésére szolgáló ventilátor veszi majd át a processzor ventilátorának a szerepét is, ami jelentős energiafogyasztást eredményez. A pénztárcád érdekében a hibát mielőbb orvosold: bármelyik számítógépes szervizben kicserélik a hibás ventilátort, ráadásul a számítógéped egészét megtisztítják.

Amikor a villanyóra a hibás

Ha a bojlered rendben van, a számítógéped ventilátora is kifogástalan, és minden más elektromos készülékedre is ügyelsz, elképzelhető, hogy nem is velük van a gond. A lámpák lekapcsolására, a hűtő, a mosógép és más, árammal működő berendezések takarékos használatára a legtöbben ügyelnek, kevesen gyanakodnak azonban arra, ami a magas számláért közvetlenül felelőssé tehető: a villanyórára.

Egyáltalán nem ritka ugyanis, hogy éppen ez az, ami téves információkat közvetít mind feléd, mind pedig az áramszolgáltató felé. Ha nem találod a magas villanyszámla felelősét, szerezz be egy fogyasztásmérő berendezést - ezt néhány ezer forintért bármelyik szaküzletben vagy barkácsáruházban megveheted -, és annak segítségével ellenőrizd a háztartásod fogyasztását.

Ha több alkalommal is eltérő fogyasztást mérsz, mint amennyit a villanyóra, azonnal fordulj az áramszolgáltatódhoz, és kérd tőlük a villanyórád ellenőrzését.

Ha kiderül, hogy valóban utóbbi az oka a magas villanyszámládnak, térítésmentesen kicserélik, és azzal együtt az ijesztő méretű számláktól is megszabadulhatsz.

Ezt is szeretjük