Mutatjuk az Év háza díja győzteseinek képét: egy sasadi villa és a MOME épülete volt idén a legjobb

A családi ház és a középület kategóriák fődíjasai.

GettyImages-1177243947
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Év háza pályázatot évről évre írja ki a Magyar Építész Kamara a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével és az építőipar legnagyobb gyártóinak támogatásával.

Az évtizedes hagyományra visszatekintő pályázat idei fordulóján családi ház, kis társasház, illetve középület kategóriában osztott ki fődíjat a zsűri, továbbá két szakmai, öt támogatói, valamint két közönségdíjazottról is döntöttek. Az Év háza 2021 díjait Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke, valamint az Év háza pályázat zsűrielnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek.

Az Év háza 2021

Ebben az évben 13 középületet és 29 családi házat bíráltak el. A Családi ház kategória a fődíját idén Földes László és Lukács Anna kapta egy elegáns, téglaburkolatos, sasadi villa tervezéséért.

- Egy kiváló, és már többször díjazott építész idén ismét pályázott. És ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára. Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye.

A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között - mondta az épületről Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.

A legjobb középületért járó díjat a MOME Campus tervezőinek, Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak ítélte oda a zsűri.

- Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott „kopilit” üvegrendszer még a 60-as, 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…)

A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak - mondta a díjazott MOME Campus-épület kapcsán Fazakas György Ybl-díjas vezető építész.

A cikk az ajánló után folytatódik

7 épület kapott különdíjat

Az Év háza 2021-es megmérettetésén hét támogatói különdíjat osztottak ki. A díjazottak és a díjazók a következők voltak:

  • Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum, Szeged - a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja;
  • Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván - a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja;
  • Álmos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged - Leier Főtámogatói Különdíj;
  • Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron - Hella Támogatói Különdíj;
  • Szél Norbert: Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter - Meva Támogatói Különdíj;
  • Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest - Prefa Támogatói Különdíj;
  • Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre - Terrán Támogatói Különdíj.

Ami a közönségdíjakat illeti, családi ház kategóriában, melyet az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont támogatott, Göde Ferenc velencei-tavi panorámával rendelkező családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek. Középület kategóriában, az Internorm Ablak Kft. támogatásával, a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor tervezte sajószentpéteri óvoda-bölcsőde épületét választotta a legjobbnak.

Különleges zsákházak

A különleges házak apropóján ajánljuk figyelmedbe a következő cikket, melyben earthbag, azaz földzsák házakat mutattunk be.

Képek: Az Év háza 2021; belső cover: Getty Images Hungary.

Tartalmi forrás: Az Év háza.

Ezt is szeretjük