4 dolog, amitől bebüdösödik a mosogatógép, és nem is gondolnál rá
Egyszerű tippek, hogy ne kelljen szerelőt hívnod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ételmaradék és kosz ide vagy oda, egy mosogatógépnek akkor is lehet kellemetlen szaga, ha a látszat szerint tökéletesen tiszta. A berendezésnek szinte bármelyik részében megbújhat a bűz forrása, most eláruljuk, hol érdemes keresni: lehet, hogy hamar megtalálod!

Túl sok a szűrnivaló

Az első, amit ilyenkor ellenőrizz, az az, hogy nem tömődött-e el a gépben a szűrő, ami arra való, hogy felfogja az ételmaradékokat, és azok ne kerüljenek be a belső rendszerbe.

Húsdarabok, rizsszemek, kisebb maradékok is könnyen felakadnak rá, amik nagyon hamar bomlásnak is indulnak, és ennek szörnyű, kellemetlen szaga lehet. Alkalomadtán ellenőrizd a szűrőt, hogy tiszta-e, és miután kitisztítottad, érdemes elindítani egy mosogatást tisztítószerrel, edények nélkül is.

Nem látszik a probléma

De érződik. A leggyakoribb oka annak, hogy a mosogatógépnek szaga van - legyen látszólag bármennyire is tiszta -, az, hogy nem megfelelő a bűzelzárás. Ugyanis minden mosogatógéphez tartoznia kell bűzelzáró szifonnak, amelynek az a rendeltetése, hogy megakadályozza a lefolyórendszerből visszaáramló szagok átjutását.

Ha már túl vagy a lefolyótisztításon, de a szag még mindig megvan, valószínűleg ez a probléma, és szakember segítségét kell kérned.

Van egy saját élővilágod

Magas hőmérsékleten mosogatni nemcsak azért érdemes, mert a gép így  hatékonyabban tisztítja az edényeket, de azért is, mert az alacsony hőmérsékletű gépi mosogatás mellett könnyebben maradnak meg a baktériumok.

A gépben és a kifolyócsőben is lehet elszaporodott gombákkal, élősködőkkel, baktériumokkal, ezért egy-két havonta mosd át mosogatógép-tisztítóval, hogy ezzel ne legyen problémád

Dugulás csak a legritkább esetben

Ha egyéb problémája nincs a berendezésnek, mint a szaga, akkor valószínű, hogy dugulásról nincs szó, ebben az esetben ugyanis a víz is feljönne a mosogatótálca szintje felé. Lehetséges azonban, hogy víz maradt a szűrőrendszer alatt, amit szintén szakember segítségével tudsz megoldani.

Extra tipp: a szellőztetés

Fontos, hogy mosogatás után mindig hagyd nyitva a gépet, hogy a víz elpárologhasson, és a gép megszáradjon, mert ha vizesen rázárod az ajtót, attól is csúnyán bebüdösödik.

Ezt is szeretjük