4 dolog, amitől bebüdösödik a mosogatógép, és nem is gondolnál rá

Egyszerű tippek, hogy ne kelljen szerelőt hívnod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ételmaradék és kosz ide vagy oda, egy mosogatógépnek akkor is lehet kellemetlen szaga, ha a látszat szerint tökéletesen tiszta. A berendezésnek szinte bármelyik részében megbújhat a bűz forrása, most eláruljuk, hol érdemes keresni: lehet, hogy hamar megtalálod!

Túl sok a szűrnivaló

Az első, amit ilyenkor ellenőrizz, az az, hogy nem tömődött-e el a gépben a szűrő, ami arra való, hogy felfogja az ételmaradékokat, és azok ne kerüljenek be a belső rendszerbe.

Húsdarabok, rizsszemek, kisebb maradékok is könnyen felakadnak rá, amik nagyon hamar bomlásnak is indulnak, és ennek szörnyű, kellemetlen szaga lehet. Alkalomadtán ellenőrizd a szűrőt, hogy tiszta-e, és miután kitisztítottad, érdemes elindítani egy mosogatást tisztítószerrel, edények nélkül is.

Nem látszik a probléma

De érződik. A leggyakoribb oka annak, hogy a mosogatógépnek szaga van - legyen látszólag bármennyire is tiszta -, az, hogy nem megfelelő a bűzelzárás. Ugyanis minden mosogatógéphez tartoznia kell bűzelzáró szifonnak, amelynek az a rendeltetése, hogy megakadályozza a lefolyórendszerből visszaáramló szagok átjutását.

Ha már túl vagy a lefolyótisztításon, de a szag még mindig megvan, valószínűleg ez a probléma, és szakember segítségét kell kérned.

Van egy saját élővilágod

Magas hőmérsékleten mosogatni nemcsak azért érdemes, mert a gép így  hatékonyabban tisztítja az edényeket, de azért is, mert az alacsony hőmérsékletű gépi mosogatás mellett könnyebben maradnak meg a baktériumok.

A gépben és a kifolyócsőben is lehet elszaporodott gombákkal, élősködőkkel, baktériumokkal, ezért egy-két havonta mosd át mosogatógép-tisztítóval, hogy ezzel ne legyen problémád

Dugulás csak a legritkább esetben

Ha egyéb problémája nincs a berendezésnek, mint a szaga, akkor valószínű, hogy dugulásról nincs szó, ebben az esetben ugyanis a víz is feljönne a mosogatótálca szintje felé. Lehetséges azonban, hogy víz maradt a szűrőrendszer alatt, amit szintén szakember segítségével tudsz megoldani.

Extra tipp: a szellőztetés

Fontos, hogy mosogatás után mindig hagyd nyitva a gépet, hogy a víz elpárologhasson, és a gép megszáradjon, mert ha vizesen rázárod az ajtót, attól is csúnyán bebüdösödik.

Ezt is szeretjük