Hosszabbítsd meg az életed 10 ezer forintból!
Ha állandó fejfájás gyötör, fáradt és levert vagy, ideje beszerezned egy szénmonoxidmérőt, mivel mérgezés is állhat a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is vágysz rá, tudomásul kell venned, hogy a tavasz, vele együtt pedig a fűtési időszak vége is várat magára. Ez utóbbi ráadásul nemcsak a pénztárcádra van hatással, hanem az egészségedre is, legfőképpen akkor, ha konvektor, kályha, esetleg kandalló gondoskodik otthonod melegéről. Ha rendszeresen fáj a fejed, aluszékony és fáradt vagy, ideje komolyan venned a jeleket, és megelőzni a baj, amíg nem késő!

Színtelen, szagtalan és alattomos

Az emberi érzékszervek által egyáltalán nem érzékelhető szénmonoxid bárhol megjelenhet a légtérben, ahol rendszertelenül karbantartott kazán vagy kályha gondoskodik a fűtésről, vagy ahol nem megfelelő tüzelőanyagot használnak, továbbá ott, ahol a kémények tisztítására sem helyeznek kellő hangsúlyt. Sőt, a szénmonoxid olyan helyiségekben is veszélyt jelenthet, ahol többen dohányoznak, és a rendszeres szellőztetés nem biztosított.
A rendkívül veszélyes gáz szinte érzékelhetetlen.

A szénmonoxid ugyanis színtelen és szagtalan, a levegőnél némiképp könnyebb gáz, amely észrevétlenül van jelen. A szervezetre gyakorolt hatása azonban veszélyes is lehet: a gázrészecskék a levegővel együtt jutnak a tüdőbe, majd a vérbe, és átveszik a vörösvértesteken az oxigénrészecskék helyét, ami oxigénszegény állapothoz vezet.

Fejfájás, fáradtság, izomgyengeség - a leggyakoribb tünetek

A szénmonoxid olyannyira veszélyes gáz, hogy már a levegőben 0,1%-ban jelenlévő mennyiségben huzamosabb ideig belélegezve is halált okozhat, 1%-os koncentrációban pedig 2-3 perc alatt okozhat fulladást.

A mérgezés tünetei

  • Enyhe mérgezés: fejfájás, szédelgés, álmosság, hányinger.
  • Közepes mérgezés: migrénszerű fejfájás, erős szédülés, heves szívdobogás.
  • Erős mérgezés: nehézlégzés, izomgyengeség, eszméletvesztés.

Minél nagyobb arányban tartalmazza a belélegzett levegő a szénmonoxidot, annál súlyosabb mérgezés léphet fel. A mérgezés tünetei könnyen összetéveszthetőek az influenza és a nátha első jeleivel, és figyelmen kívül hagyni is könnyű őket. Jó, ha tudod viszont, hogy a szénmonoxid kíméletlen: gyorsan hat, ráadásul legyengít, így sokaknak hiába jut el a tudatáig a mérgezés ténye, már nincs erejük segítséget kérni.

8-10 ezer forint életmentő lehet!

Nem érdemes az egészséged és az életed kockáztatni azzal, hogy nem készülsz fel minden eshetőségre. Mivel a szénmonoxidot természetes módon nem érzékelheted, tanácsos beszerezned egy szénmonoxid-érzékelő készüléket, amely időben jelzi a veszélyes gáz jelenlétét. A detektorok között találni néhány ezer forintért kínált típust is, nem érdemes azonban a legolcsóbbat megvenned. Ezek között ugyanis még mindig akad olyan, amely pontatlan, és csak magas koncentráció esetén kezd jelezni. A megbízható detektorok ára 8 ezer forintnál kezdődik, ami egyáltalán nem nagy befektetés, ha az egészséged a tét.

Jó, ha tudod!
A levegő szénmonoxid-tartalmát ppm-ben mérik. A ppm - parts per million - azt jelzi, hogy egymillió levegőrészecske között mennyi szénmonoxid-molekula található.

Az ideális készülék megéri az árát

A manapság forgalmazott - és a szabályoknak megfelelő - készülékek időben jelzik a gáz jelenlétét: akkor, amikor még bőven van idő arra, hogy megkeresd a szénmonoxid forrását, vagy ablakot, ajtót nyiss anélkül, hogy az egészséged forogna kockán.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy megfelelő érzékelővel rendelkezzen a készülék: bár még találni katalitikus és félvezető szenzorral ellátott típusokat, érdemes elektrokémiai érzékelővel rendelkezőt választani, ezek ugyanis a leginkább megbízhatóak.

Fontos továbbá, hogy a készülék időben jelezze a gáz jelenlétét. Az Európai Unió előírásait szem előtt tartva az ideális detektor:

  • 30 ppm koncentráció esetén 120 perc után riaszt,
  • 50 ppm esetén 60 perc után, de 90 perc előtt jelez,
  • 100 ppm értéknél 10 perc után, de még mindenképpen 40 perc előtt jelez,
  • 300 ppm esetén pedig 3 percen belül riasztania kell.
Tartsd szem előtt!
A legfrissebb adatok szerint évente több száz embert mérgez meg a szénmonoxid, melynek oka az esetek nagy részében a rosszul működő gázkészülék. Mindez megelőzhető a fűtőberendezések rendszeres karbantartásával, valamint megbízhatóan működő szénmonoxid-detektor használatával.
Ezt is szeretjük