Forradalmi lépést tesz az Auchan (x)

Eltűnik az áruházakból a műanyag zacskó, hogy ezentúl környezetbarát csomagolóeszközökben vihessük haza a termékeket.

Eltűnik a műanyag zacskó az Auchanból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pár órát használjuk csupán, miközben nagyjából kétszáz év alatt bomlik le a sokak által kedvelt zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt nejlonzacskó, az úgynevezett rollbag.

Eltűnik a műanyag zacskó az Auchanból

Ijesztő belegondolni, hogy Magyarországon a csomagolásra szánt műanyagoknak alig 30%-át hasznosítjuk újra, ráadásul a helyzet máshol sem jobb: a világszerte legyártott, óriási mennyiségű műanyag körülbelül kétharmadát csupán egyetlenegyszer használják.

Auchan Rollbag kivezetes PR cikk Femina 840x560px 01

Az elrettentő adatokat a végtelenségig sorolhatnánk, sorra megdöbbenhetnénk az olyan tényeken, mint például azon, hogy egy év alatt nagyjából 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, ami vetekszik az emberiség összsúlyával. Halogatásra nincs idő, éppen ezért döntött úgy az Auchan, hogy - ha merész lépésnek is tűnik - mégis végleg leszámol a műanyagszennyezés egyik nagy bázisával, az egyszer használatos zacskókkal, amiket a vásárlók zöme eddig nem utasított el. 

Az áruházlánc egyébként igen következetes fenntarthatósági stratégiát folytat: 2019-ben elsőként jelent meg a piacon a mára már ikonikusnak számító, újrahasznosított karton bevásárlódobozával, és folyamatosan hozott be alternatív csomagolóeszközöket a zöldség-gyümölcs osztályra, majd a pékárurészlegre.

Legutóbb a húsoknál és sajtoknál cserélték le a műanyagot tartalmazó csomagolást 100%-ban növényi alapanyagokból készülő, lebomló és komposztálható változatokra. Legújabb lépéseként elsőként kötelezi el magát a környezettudatos vásárlás mellett azzal, hogy csakis a zöld csomagolóeszközöket tartja meg kínálatában.

Auchan Rollbag kivezetes PR cikk Femina 840x560px 02

A vállalat szerint ez nem halogatható tovább, hiszen Földünk tűrőképessége már így is nagyon a határán van. Minden környezettudatos lépés óriási jelentőséggel bír, még ha mi magunk azt is gondoljuk, hogy a jövőnk nem rajtunk múlik. Pedig igenis sokat tehetünk már egy apró változtatással is.

Az Auchan Magyarország most az élelmiszerkereskedelmi szektorban egy nagyon jelentős és merész kezdeményezést tesz azzal, hogy kivonja a forgalomból az ingyenes nejlonzacskókat. A vállalat úgy gondolja, itt az ideje végre megálljt parancsolni ezeknek a súlyosan környezetszennyező csomagolóeszközöknek, és a vásárlóikat is szeretnék egyre inkább fenntartható gondolkodásra rávenni.

Auchan Rollbag kivezetes PR cikk Femina 840x560px 03

Az Auchanban ezentúl a kínálat is erre ösztönöz, mert a műanyag rollbagek helyett a zöldség- és gyümölcsosztályon többször használatos, egyszerre hat termék tárolására is alkalmas táskákat; mosható, háromdarabos Retasakokat; illetve a 100%-ban lebomló, komposztálható, biológiai alapanyagokból készült környezetbarát zacskókat vásárolhatunk meg. A pékárukat mosható, többször használatos biopamut és 100%-ban papírból készült tasakokban vihetjük haza.

Érdemes ezeket a többször használható változatokat mindig magunknál tartani, így bármikor is ugrunk be vásárolni, környezetbarát módon tehetjük meg azt!

(Képek forrása: Auchan Magyarország Kft.)

Advertisement

Ezt is szeretjük